• Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

#1 Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от jokerssxx 5 Февраль 2020, 16:55
Witam
Mam problem z laptopem który po wymianie płyty głównej gaśnie po równo 30 min.
Toshiba C70-A z i3 3110m. Płyta jest na chipsecie SJTNV - Intel HM70 (Panther Point).
Podmieniłem BIOS z starej uszkodzonej płyty i jest nadal tak samo (wersje płyt są te same).
Zgrany wsad BIOS z nowej płyty ma 8MB.
Otwieram go Flash_Image_Tool_v8.1.40.1456 (dzięki koledze Vogelek23) i odczytuję wersję ME 8.1.51.1471
Pobrałem tą wersję ME gdzieś z Google 1,5MB tyle że nie jestem pewien czy ona jest wyczyszczona / prawidłowa.
Generuję programem między innymi plik outimage.bin i programuję nim kość. Niestety dalej po chwili wentylator rozkręca się na max i wyłącza płytę po 30 min.

Nie bardzo wiem czy dobrze to robię bo robię to pierwszy raz.

Czy posiadacie taki czysty pewny ME region do tego chipsetu?

Czy dobrze odczytuję wersję?
Изображение
Na stronie
https://www.win-raid.com/t596f39-Intel-Management-Engine-Drivers-Firmware-amp-System-Tools.html
Nie ma dokładnie tej wersji. Zauważyłem że są pliki 5MB i 1,5MB dlaczego są różne wielkości?

Z wsadu BIOS można odczytać różne informacje. Czy tu (to org. wsad nowej płyty) to wyłączanie nie jest wyłączone (trochę "masło maślane" ale wiadomo o co chodzi.
Изображение

Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от Google Adsense [BOT] 5 Февраль 2020, 16:55

#2 Re: Problem z ME-Region laptop gasnie po 30 min  [РЕШЕНО]

от xamledyD 5 Февраль 2020, 19:06
Witam.
Jeśli chodzi o wyłączanie się laptopa po 30 minutach, to tutaj problemem jest chipset HM70, który obsługuje tylko procesory z serii Pentium i Celeron. Procesory serii Core nie są wspierane przez ten chipset, czego efektem jest wyłączanie się laptopa po 30 minutach. Rozwiązaniem problemu byłaby wymiana procesora na obsługiwany lub chipsetu na obsługujący procesory Core (o ile na tej płycie jest to możliwe).
Pozdrawiam

#3 Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от jokerssxx 5 Февраль 2020, 19:56
Oprócz wymiany płyty na dokładnie taką samą nawet co do wersji wszystko pozostało takie jak było...

Powiem szczerze że zaskoczyłeś mnie bo w ogóle nie brałem tego pod uwagę. Wymieniłem w laptopie płytę bo była bardziej opłacalna wymiana całej płyty niż mostu a tu klient wraca po miesiącu bo mu się laptop wyłącza...
Nie możliwe żeby te same płyty nawet co do wersji różniły się mostem skoro nawet na przemian Bios wlutowywałem. Bardziej prawdopodobne jest to że już wcześniej się wyłączał bo ktoś kombinował... i uszkodził tą org. płytę.

#4 Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от pawel80 5 Февраль 2020, 20:12
Temat wiele razy wałkowany na forum.
Kolega @xamledyD dobrze podpowiada i niestety płyta oryginalna miała zapewne inny chipset np. HM76.
Odnośnie HM70 tu masz czarno na białym on nie obsługuje ME-Region i jest tylko pod Pentium lub Celeron.

#5 Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от Vogelek23 5 Февраль 2020, 20:14
jokerssxx писал(а):Oprócz wymiany płyty na dokładnie taką samą...
Nie ma takiej opcji - fabryczna płyta, jeśli miała i3-3110M na pokładzie, miała mostek HM75 (SLJ8F), HM76 (SLJ8E) lub HM77 (SLJ8C). Kol. xamledyD ma 1500% racji co do diagnozy problemu i nawet nie próbuj z tą diagnozą dyskutować :) Wymień procesor na Pentium lub Celeron albo most na HM76 i Twój problem zniknie tak szybko, jak się pojawił.

#6 Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от jokerssxx 5 Февраль 2020, 20:28
Możliwe żeby płyta o tej samej nazwie i rewizji miała różne mostki i BIOS by do nich na przemian pasował? Jeszcze takiego czegoś nie widziałem...

#7 Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от Vogelek23 5 Февраль 2020, 20:39
jokerssxx писал(а):Możliwe żeby płyta o tej samej nazwie i rewizji miała różne mostki i BIOS by do nich na przemian pasował?
Tak. W Samsungach też się takie sytuacje zdarzają.

#8 Re: Problem z ME-Region laptop gaśnie po 30 min

от jokerssxx 6 Февраль 2020, 08:31
Witam
Oczywiście, macie rację. Płyta ma tą samą wersją i rewizję są identyczne a mają różne mosty.
Изображение
Aż mi wstyd - taki głupi błąd. Żeby było śmieszniej jak zamawiałem płytę to upewniałem się czy to na pewno ta sama wersja i (nawet) czy wyprowadzenia są identyczne a nawet do głowy mi nie przyszło że te mosty mogą być różne.

PS. Wygląda na to że w tych wersjach z HM70 w wsadzie BIOS był umieszczany ME region z wersji HM76 pomimo iż nie był wykorzystywany przez ten most.