• ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez dragon395 12 lutego 2020, 14:08
Witam, proszę o pomoc w znalezieniu zamienników tranzystorów, które
znajdują się na sekcji zasilania karty graficznej.
ASUS GeForce EN9600GT/HTD/512N/A
NVA-P545-000(B)
180-10545-0002-A01
Oznaczone są jako K0303 i K0305.
Zgodnie z datasheet są to MOSFET typu N.
Niestety nie znalazłem takich do kupienia.
Z góry dziękuje za pomoc.

Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2020, 14:08

#2 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez Vogelek23 12 lutego 2020, 14:59
Proszę zamieścić zdjęcia poszukiwanych elementów na PCB wraz z najbliższym otoczeniem. Poza tym, skoro masz datasheet obu elementów, to dobranie zamiennika jest czynnością banalną - wystarczy użyć stosownych filtrów w sklepach z częściami, tak jak tutaj: pytanie-o-element-ntgs4141-nt1g-w-dell-6320-t51922.html#p198619

#3 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez dragon395 12 lutego 2020, 15:36
Witam przesyłam zdjęcia PCB. Próbowałem szukać na stronie TME, ale mi się nie udało.
Obrazek
Obrazek

#4 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez Vogelek23 12 lutego 2020, 15:50
dragon395 napisał(a):Próbowałem szukać na stronie TME
Nawet mi się nie chce tego komentować - w 2 minuty znalazłem co najmniej 10 zamienników na RS Online (znalazłem - to nie znaczy, że są dostępne w tym konkretnym sklepie, ale można wyszukać w innych sklepach po oznaczeniach).

W linkowanym wyżej poście (instrukcji szukania zamienników) są podane inne strony, których możesz użyć do wyszukania oznaczenia zamiennika. Dany sklep nie musi mieć tego elementu na stanie - chodzi tylko o znalezienie i określenie listy oznaczeń zamienników, dzięki czemu będziesz mógł szukać danych zamienników (o ustalonych oznaczeniach) w innych sklepach.

#5 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez dragon395 12 lutego 2020, 16:03
Dziękuje za pomoc. Nie znałem tej strony. Tylko po co ten cynizm nie prowadzę warsztatu, nie pobieram pieniędzy robię to hobbystycznie.

#6 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 12 lutego 2020, 16:37
dragon395 napisał(a):Tylko po co ten cynizm nie prowadzę warsztatu, nie pobieram pieniędzy robię to hobbystycznie
To nie cynizm, lecz poirytowanie - ustawiłeś Service Level na poziomie 2, dostałeś opis krok po kroku jak szukać elementów i piszesz, że nie mogłeś znaleźć podanych tam stron. Zrozumiałbym, gdybyś podał Service Level = 0, bo w takim przypadku można nie mieć o czymś pojęcia. Wprowadziłeś mnie w błąd tym ustawieniem, stąd moje poirytowanie.

BTW - jeden z zamienników (Id = 27A, więc nieco słabszy, niż oryginał) jest dostępny w RS Online. Natomiast nie wiem, czy w ogóle jest sens szukania zamienników w obudowie LFPAK (który jest o wiele rzadziej spotykany). Ja na Twoim miejscu dobrałbym dowolne tranzystory o wymaganych parametrach w obudowie SO8, mechanicznie będzie pasować w 100%.

#7 Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez dragon395 12 lutego 2020, 19:35
Tak naprawdę to twoje ostatnie zdanie to jest to o co mi chodziło najbardziej.
Brak doświadczenia skutkuje tym, że nie wiadomo czy inna obudowa będzie pasować.
Dziękuję za pomoc.

Re: ASUS GeForce EN9600GT Zamiennik tranzystora.

przez Google Adsense [BOT] 12 lutego 2020, 19:35