• DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

przez kwinto10 25 lutego 2020, 09:41
Witam.
Komputer można uruchomić jeden raz, ale tylko po przełożeniu DDR w drugi slot.
Przekładając DDR raz w jeden raz w drugi slot można go uruchomić.
Zauważyłem że jeśli się uruchomi napięcie zasilania jest 1,5V jak nie wystartuje prawidłowo 1,49V.
Tak mała różnica może powodować brak startu ?

Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2020, 09:41

#2 Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

przez dariuszhermet 20 listopada 2020, 11:12
Jeśli chodzi o napięcie to nie powinno to mieć znaczenia, choć ciekawi mnie czy przy tym jednorazowym uruchomieniu też jest taka różnica?
I czy próbowałeś może uruchomić go na innej kości ramu?

#3 Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

przez Vogelek23 20 listopada 2020, 17:59
Wygląda to tak, jakby komputer miał problem uruchamiania w trybie szybkiego startu (tzw. fast boot). Gdy przekładasz pamięć do innego slotu, komputer wykonuje standardowe uruchomienie z pełnym liczeniem pamięci - kolejne uruchomienia bez zmiany konfiguracji powodują, że komputer uruchamia się w trybie "fast boot" (czyli pomija niektóre testy POST, aby płyta szybciej uruchomiła system operacyjny). Spróbuj po uruchomieniu komputera wejść do BIOSu i sprawdzić, czy możesz całkowicie wyłączyć fast boot. I jeśli tak, to sprawdź, czy komputer będzie się po tym uruchamiał za każdym razem.

#4 Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

przez SebastianR 30 stycznia 2021, 14:12
@kwinto10 Cześć,

Jakiś czas temu przerabiałem w zasadzie identyczny przypadek z komputerem Dell Optiplex chyba 780 SFF(jeśli mnie pamięć nie myli). Komputer miał objaw taki, że co jakiś czas startował z czarnym ekranem. Jedynym sposobem żeby go uruchomić kiedy tak się działo, było przełożyć pamięć RAM do drugiego slotu, potem działał jakiś czas poprawnie (uruchamiał się za każdym razem z obrazem). Niestety po jakims czasie usterka powracała i aby ożywić pacjenta, należało zabieg z wachlowaniem RAM-em powtórzyć. Wymiana DDR-a w moim przypadku nie pomogło.

Co odkryłem:

Za każdym razem, kiedy komputer nie startował, pomagało dociśnięcie pamięci RAM, to powodowało, że po resecie (odłączeniu i ponownym podłączeniu napięcia zasilania, komputer startował z obrazem, nawet bez zmiany slotu pamięci.

Co zrobiłem:

"Dowaliłem" mocowanie chłodzenia procesora na maxa, wyczyściłem całe chłodzenie, "opsikałem" cała płytę główną sprężonym powietrzem, wyczyściłem oba sloty RAM oraz zaleciłem, aby komputer pracował w pozycji poziomej. Sprawdziłem z ciekawości, komputer wydałem do właściciela 11 października 2020, od tego czasu nie powrócił.

Może mój przypadek pomoże Ci w diagnostyce. :)

Pozdrawiam,
Sebastian

Re: DELL OptiPlex 3020 SFF (Wistron DIH81R/Tigris SFF 12125-1M) startuje jeden raz

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2021, 14:12
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).