• Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

McMemorek 26 Лютого 2020, 11:24
Witam serdecznie. Na wstępie chciałbym przeprosić jeżeli ten post pisze w nieodpowiednim dziale. Jestem nowym użytkownikiem i jeszcze nie do końca zapoznałem się z forum i poszczególnymi działami. Gdybym faktycznie się pomylił - proszę admina o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.

Mam kilka pytań związanych z samym ,,grzebaniem,, we wsadzie BIOS.

1) Kopiowanie oryginalnego service tag.

Bardzo prosiłbym o informacje gdzie i w jakim programie mogę znależć service tag we wsadzie BIOS ? Strzelam, że gdzieś jest on zapisany w kodzie wsadu, tylko jak go znależć? Kod ma kilkaset rekordów i cieżko mi jest cokolwiek znależć. Jeżeli ktoś z Was podpowie mi gdzie go szukać to tu nasuwa się drugie pytanie : jak go przegrać na nowy wsad? Coś na zasadzie KOPIUJ - WKLEJ ? Poprosiłbym o jakąś instrukcję / poradnik. Pytam, ponieważ czesto zdarza mi się przeprogramowanie BIOSu i po całym zabiegu (np. w przypadku DELL'a ) tracę service tag.

2) Kopia klucza produktu
Pytanie, które na dobrą sprawę można podpiąć do pytania wyżej odnośnie service tag. Klucz produktu ( WINDOWS 8, 8.1 , 10 ) - często klucz ten jest wbity w BIOS. Wymagane jest tylko połączenie z internetem, aby system się aktywował. I tu pojawia się moje pytanie. W jaki sposób przekopiować klucz aktywacyjny ze starego wsadu na nowy (czysty)

3) Pytanie, ktore od kilka dni sobie zadaje :) a mianowicie czyszczenie ME REGION.
Osobiście używam do tego programu Intel Easy Clean ME. Pobrałem z forum z któregoś działu repozytoria ( ok 5 GB ). Robię wedle instrukcji, ale nie zawsze to działa. Mimo tego, że zwracam uwagę na ,, VERSION, Production, REGION, 1.5mb / 5mb ) ale mimo tego nie zawsze nowopowstały wsad chce zadziałać na komputerze. Komputer się nie uruchamia. Ale o tym teraz chciałem napisać. Chodzi mi głównie o obsługę programu Flash Image Tool.
W jaki sposób wyczyścić REGION ww. programem ? Mam problem ze znalezieniem jakiejś instrukcji do tego programu. Sam wsad został wczytany przez FIT, lecz nie mam pojęcia jak się posługiwać tym programem a może a nóż będzie on lepszym wyborem niż Intel Easy....

Bardzo bym prosił o udzielenie odpowiedzi na chociaż część moich pytań. Moja wiedza na temat akurat tych zagadnień jest dopiero ,, w fazie rozwoju,, więc chciałbym się dowiedzieć // nauczyć jak nawięcej, za pewne z Waszą pomocą :) dzięki za uwagę

Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

Google Adsense [BOT] 26 Лютого 2020, 11:24

#2 Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS  [РІШЕНО]

Vogelek23 26 Лютого 2020, 14:20
McMemorek написав:Bardzo prosiłbym o informacje gdzie i w jakim programie mogę znależć service tag we wsadzie BIOS ?
HxD (czyli edytor HEX - może być dowolny, byle miał możliwość wyszukiwania frazy w ASCII). Po prostu szukasz we wsadzie numeru Service Tag dokładnie tak, jak jest on wydrukowany na maszynie i po ustaleniu adresów, w których ten numer rezyduje, kopiujesz go na zasadzie kopiuj-wklej do tych samych adresów w nowym wsadzie.

McMemorek написав:W jaki sposób przekopiować klucz aktywacyjny ze starego wsadu na nowy (czysty)
O ile klucz nie jest zakodowany, możesz go znaleźć, używając np. Total Commandera i wyszukując frazy, jak podano tutaj: sposob-na-uzyskanie-klucza-windows-8-z-pliku-bios-t35874.html#p142569 (w ogóle to polecam przeczytać cały ten wątek). Możesz również sprawdzić, czy nie osiągniesz tego prościej, używając aplikacji, napisanej dla naszego forum przez jednego z użytkowników: program-do-zmiany-klucza-windows-8-i-numeru-seryjnego-t37122.html (znajdziesz tam również instrukcję obsługi programu oraz inne, istotne uwagi).

McMemorek написав:W jaki sposób wyczyścić REGION ww. programem ?
To pytanie powinno zostać zadane w osobnym wątku, ponieważ dotyczy bardzo specyficznego problemu. Od siebie dodam, że zawsze czyszczę ME, używając wspomnianego już wcześniej HxD, czyli edytora HEX.

McMemorek написав:Gdybym faktycznie się pomylił - proszę admina o przeniesienie wątku do odpowiedniego działu.
Przeniosłem ;)

#3 Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

McMemorek 26 Лютого 2020, 14:36
Bardzo Ci dziękuje za odpowiedź. Zainstalowałem ten program HxDEditor. Wrzuciłem jemu wsad, w który wiem jaki jest klucz aktywacyjny ( podglądnięty z poziomu Windowsa) znalazlem rekord, w którym on się znajduje- zgadza się. Problem polega na tym, że nie wiem jak sprawnie wyszukać W KTÓRYM MIEJSCU znajduje się klucz? Czy on jest w jakimś dość specyficznym rekordzie ? Ja swój znalazłem pod ,, 007C29A0 - 007C29B0,, - czy w tych miejscach szukać klucza w innych wsadach ? Od czego to zależy ?

#4 Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

Vogelek23 26 Лютого 2020, 15:02
McMemorek написав:Problem polega na tym, że nie wiem jak sprawnie wyszukać W KTÓRYM MIEJSCU znajduje się klucz? Czy on jest w jakimś dość specyficznym rekordzie ?
Nikt tego w 100% nie wie - klucze Windows producenci umieszczają bowiem w różnych miejscach, a często też szyfrują, aby klucz nie był jawny. Co prawda można w obrębie danego modelu laptopa (a ściślej - danego modelu płyty głównej) określić w 95% adresy komórek pamięci, gdzie dany klucz rezyduje, ale w przypadku innego modelu tej samej firmy klucz może już być kompletnie gdzie indziej (a nawet możesz w ogóle nie znaleźć klucza produktu, jeśli został on zaszyfrowany). Dlatego praktyka czyni mistrza - im więcej komputerów przejdzie przez Twoje ręce, tym większą wiedzę będziesz miał w temacie tego, gdzie i w których modelach odczytasz klucz, a gdzie musisz przenosić całe zakodowane obszary z pozornie losowymi danymi, aby przenieść klucz do nowego wsadu.

McMemorek написав:Ja swój znalazłem pod ,, 007C29A0 - 007C29B0,, - czy w tych miejscach szukać klucza w innych wsadach ? Od czego to zależy ?
Te "rekordy", które podałeś, to adresy komórek pamięci - i taką nomenklaturą powinieneś się posługiwać. Jak już pisałem wcześniej, w obrębie danej płyty głównej (konkretnego modelu lub serii laptopów) w 95% klucz Windows będzie pod tymi samymi adresami. Natomiast w innych modelach będzie w innym miejscu, lub będzie zaszyfrowany (a w przypadku urządzeń z Windows 10 to może nawet w ogóle nie być klucza produktu w BIOSie/EFI, ponieważ Microsoft od jakiegoś czasu rejestruje konfigurację sprzętową danego urządzenia przy aktywacji i nawet bez klucza, o ile dane urządzenie nie było wcześniej zarejestrowane w Microsoft, może być ono z powodzeniem aktywowane. Natomiast lokalizacja klucza produktu w pamięci BIOS/EFI zależy wyłącznie od "widzimisię" producenta danego urządzenia.

Re: Czyszczenie ME REGION, przeniesienie Service TAG, klucza produktu - WSAD BIOS

Google Adsense [BOT] 26 Лютого 2020, 15:02
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей