• JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by preket 13 January 2020, 17:22
Witam. Tak jak w temacie. Otrzymałem od znajomych głośnik JBL 3 Charge.
Głośnik nie włącza się po naciśnięciu przycisku power, po podłączeniu ładowarki normalnie ładuje się do pełnego poziomu baterii, co sugerują tez diody LED od poziomu naładowania. Odgrywana jest muzyczka startowa, podświetla się też przycisk power.

Głośnik rozebrałem i wykonałem podstawowe pomiary.

Napięcia VCC 3.3V, VCC 3.3V IO, VCC 3.3V DAC, VCC AMP są obecne.

Podmieniłem też taśmę z przyciskami z innego Chargera i nadal się nie włącza. Podmieniałem też baterię na w pełni naładowaną.

Co dalej pomierzyć?

Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by Google Adsense [BOT] 13 January 2020, 17:22

#2 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by Sokon 13 January 2020, 18:58
preket wrote:Glosnik nie wlacza sie po nacisnieciu przycisku power,

preket wrote:Odgrywana jest muzyczka startowa, podswietla sie tez przycisk power.

To jak jest? Włącza się czy nie włącza? Albo głośnik się włącza ale nie gra?

#3 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by preket 14 January 2020, 01:52
Przepraszam, źle to ująłem.
Głośnik nie reaguje na przycisk power.
Reaguje na podpięcie ładowarki - zapala się przycisk power i odgrywana jest muzyczka startowa. Nie da się nic zrobić w tym momencie gdyż nie reaguje na przyciski sterujące.

#4 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by Sokon 14 January 2020, 09:26
Zacznij od sprawdzenia czy na switch'u power masz 3.3V a po naciśnięciu 0V.

#5 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by preket 14 January 2020, 11:11
Tak, jest 3.3V na switchu od Power-a i po naciśnięciu jest 0V.

#6 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by Sokon 14 January 2020, 11:34
Szukaj usterki w okolicy układu U100 (TCA1116). Sprawdź czy ma zasilanie i czy po naciśnięciu power wysyła dane na I2C do BM875H

#7 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by preket 14 January 2020, 12:19
Zasilanie na tym układzie bez podłączonej ładowarki to około 0.5V. Po podłączeniu ładowarki jest zasilany 3.3V.
Jakie powinno być napięcie VSS SYS? Po podłączeniu ładowarki wynosi 4.3V a bez ładowarki około 0.5V.

#8 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.  [SOLVED]

by Sokon 14 January 2020, 12:32
Chodziło Ci raczej o VCC_SYS - to napięcie głównej linii czyli ok. 4.3V jest OK. Zmierz napięcie akumulatora po jego uprzednim odłączeniu - jeśli będzie niższe niż 2V to wymień akumulator.
Zrób jeszcze ręczny reset (VOL+ VOL- i PHONE równocześnie).

#9 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by preket 14 January 2020, 12:41
Tak, masz rację chodziło mi o vcc_sys. Bateria jest sprawna - napięcie na niej wynosi 4.2V, podłączałem też drugą sprawną na 100% i też to samo.
Czy to napięcie Vcc sys bez podpiętej ładowarki przy wyłączonym głośniku tez nie powinno wynosić około 4.3V? Bo bez podpiętej ładowarki jest tam 0.5V a dopiero gdy podepnę ją to wzrasta do 4.3V?

Update: Resety robiłem na początku ale innymi guzikami, Twój sposób zadziałał. Dziękuję.

#10 Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by Vogelek23 3 March 2020, 22:52
Brak poprawy postów pomimo logowania = ostrzeżenie. Za trzecim razem konto zostanie zablokowane. Posty poprawiłem sam.

Re: JBL 3 Charge - wlacza sie lecz nie reaguje na przyciski.

by Google Adsense [BOT] 3 March 2020, 22:52