• Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)

#1 Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von GigaByte23 4 März 2020, 01:47
Model: T07G001 (Core I5 Haswell),
Płyta: JCT/RS Rev 2.3

Witam, dostałem do wskrzeszenia takowy sprzęt. Jest to tablet z Windowsem 10 oraz Core i5 na pokładzie. Nie znam historii, chociaż nie wygląda na zalany to czuć lekko wilgoć - prawdopodobne następstwo problemów.
Tablet ten zasilany jest przez złącze microUSB napięciem 19.5V wprost na to złącze.
Po podłączeniu zasilania pobiera chwilowo 0.02A potem 0.005A - nie reaguje na włączenie, nie świeci się Dioda Power/charging. Zwarć między VIN a GND nie ma, posprawdzane zwarcia na kondensatorach - również brak. 19.5V dochodzi z mniejszej płytki ze złączami tj. HDMI, SD, USB-A - połączonej taśmą flex która wchodzi do Main Board. Namierzyłem 19.5V na paru ścieżkach płyty głównej. Napięcie 19V wchodzi również na źródło jednego z 2 P-Fetów 4435BZ ale nie jest on wysterowany bo napięcie źródło-Bramka na fetach wynosi 0.02V (zdjęcie) - za mało. Układy wyglądają na sprawne - bez zwarć i przebić (G-S, S-D etc) - rezyst. między VIN a GND ponad 260kohm. Po za tymi paroma punktami które oznaczyłem na zdjęciu innych napięć brak na pozostałej części płyty. Pod tym metalowym shieldem kryje się jeszcze przetwornica DC-DC Boost ale na nią wchodzą zerowe napięcia więc nawet nie startuje.

Dodatkowo od strony zasilania baterii podane napięcie 8.4V (oraz włożenie naładowanej baterii) również skutkuje tym samym. Napięcie ginie na wejściowym FECie także 4435Bz.

Podmieniłem wszystkie 4435BZ na nowe - bez rezultatu.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proszę o jakiekolwiek sugestie.

Re: Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von Google Adsense [BOT] 4 März 2020, 01:47

#2 Re: Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von Vogelek23 4 März 2020, 02:00
Czy jesteś pewny, że napięcie zasilania po microUSB ma być 19V? Zwłaszcza, że na wejściu masz przetwornicę step-up TPS43061 (booster, podwyższający napięcie). Mnie się wydaje, że tam powinno jednak wchodzić 5V, czyli standard zasilania dla microUSB - ale mogę być w błędzie. Zmierz 2 rezystancje - między n. 4 a n. 12 oraz między n. 4 a masą układu 43061, to powiem Ci, na jakie napięcie wyjściowe jest ustawiony układ.

EDYCJA: Widziałem w internecie parę zasilaczy do tego Della, które mają napięcie 19V - jeśli te zasilacze dają takie napięcie od razu, a wtyk jest standardowym microUSB, to Dell powinien stanąć przed sądem za sabotaż, bo ten standard złącz nie przewiduje napięcia 19V. Niech ktoś przypadkowo złapie kabel i podłączy go do np. Samsunga - byłbym bardzo ciekawy efektów.

#3 Re: Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von GigaByte23 4 März 2020, 02:30
Dzięki za odpowiedź.
Uprzedzając oskarżenia dot. zagrań Della - Tablety te mogą być ładowane trybem wolnym (5V 2A) oraz stricte laptopowym napięciem (19.5V 1.2A) wprost na Micro USB. Podanie napięcia 5V ze zwykłej ładowarki USB w praktyce ten tablet Też ładowało lecz jedynie gdy się z niego nie korzysta (standby). Same zasilacze od Della standardowo są 2-zakresowe 5 i 19V i bez wykrycia że jest to zasilacz przystosowany do tej płyty głównej - podają standardowo 5V. Wykrywanie czy jest to ten konkretny tablet co wspiera 19V polega na detekcji konkretnej rezystancji między D+/ D- a masą i VIN - po wykryciu tych sztucznie wstawionych rezystorów podawane jest dopiero napięcie 19V. - Tak też doczytałem.

#4 Re: Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von Vogelek23 4 März 2020, 02:36
Zmierz rezystancje, o które prosiłem - z uwagi na kompletny brak dokumentacji do tej płyty, musimy znaleźć jakikolwiek punkt zaczepienia, a ten układ wydaje się być jednym z nich.

#5 Re: Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von GigaByte23 4 März 2020, 17:22
Zmierzone rezystancje TPS43061

GND <-> 4 pin = 83.3k
GND <-> 12 pin = 3.00M
12<-> 4 pin = 2.8M i rośnie ponad 3.2M

EDIT:
Wylutowałem te 2 Rezystory o których mowa w wyznaczaniu VOUT

Ten co siedzi między: 4 pin a GND to:
R_SL = 95k
a drugi:
R_SH = 0.680M

Wychodzi więc, że Vout = 1.22V * (R_SH/RSL +1) = ok 9.95V

Lecz jak mówię - na VIN wchodzi 0V

Re: Dell Venue 11 Pro 7130 - Brak reakcji na zasilanie DCIN oraz BATT

von Google Adsense [BOT] 4 März 2020, 17:22
Dieses Thema ist als ARCHIV markiert. Antworten Sie nur, wenn Ihre Nachricht eine Lösung enthält (Allgemeine Geschäftsbedingungen, 12.1)