• Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от smutek110 3 Декабрь 2016, 06:12
Witam. Jak w tytule PS4 CUH 1004A . Trafiła mi się konsola z zaprzyjaźnionego serwisu która pierwotnie została tam przyjęta na wymianę past i udrożnienie chłodzenia. Po tym zabiegu konsola im już nie wstała ( tzw BLOD). W takim stanie trafiła do mnie. Wykonałem reballing APU . Konsola uruchomiła mi się z niebieską pulsującą diodą , ale co dziwne po chwili jak konsola osiągnęła temperaturę swojej normalnej pracy i wyłączyłem ją ,by spróbować ponownego rozruchu - uruchomiła się normalnie i mogłem jej używać w normalny sposób bez jakichkolwiek problemów ( pełna funkcjonalność ). Niestety jak wyłączyłem i zostawiłem ją by wystygła uruchamia się tylko do niebieskiej pulsującej diody ( problem sprzętowy). Po odłączeniu wentylatora dosłownie na 15 sekund i ponownym rozruchu włącza się normalnie i ma pełną funkcjonalność. Testowałem ją przez dwie doby bez wyłączenia. Problem z rozruchem jest tylko jak jest zupełnie zimna. By mieć pewność zrobiłem reballing powtórnie, ale efekt wciąż ten sam : zimna konsola = niebieska pulsująca dioda , ciepła konsola działa normalnie. Prosił bym kolegów z forum o jakieś sugestie bo pierwszy raz mam takiego pacjenta ,a ps4 naprawiam dość dużo średnio 3-4 sztuki w tygodniu. Pozdrawiam.

Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от Google Adsense [BOT] 3 Декабрь 2016, 06:12

#2 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от JPserwis 3 Декабрь 2016, 10:14
Możliwe że układ masz uszkodzony a nie kulki pod APU.

#3 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от smutek110 3 Декабрь 2016, 20:39
Nie jest to prawdopodobnie uszkodzone APU. Konsola nawet zimna po odłączeniu wentylatora na kilka sekund podczas rozruchu uruchamia się normalnie. Natomiast z wpiętym wisi na niebieskiej pulsującej. Testowałem kila razy z rzędu efekt taki sam. Podstawiałem inny zasilacz, inny wentylator i to samo.

-- Dodano: 3 grudnia 2016, 23:47 --

Podejrzewałem RAM , ale reballing nic nie zmienił, zrobiłem reballing na southbridge i tez żadnej poprawy. Kolega który ją popsuł zmieniał tylko pastę więc jedyne co według mnie mógł popsuć to przełamać płytę. Ale walczę dalej może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie.

#4 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от smutek110 6 Декабрь 2016, 19:09
Spróbuje jeszcze zrobić swap'a APU , SYSCON, i Chipa odpowiedzialnego za zgodność z logiką napędu BD na inną płytę. Jeżeli tamta jest pęknięta to powinno to dać pozytywny efekt, a jeśli nie to będzie wiadomo że winny jest APU.

#5 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от JPserwis 6 Декабрь 2016, 19:11
Nie szybciej podmienić APU?

#6 Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от pocinas 25 Март 2020, 00:10
JPserwis писал(а):Nie szybciej podmienić APU?

Sama podmiana APU nie pomorze, dlatego że jednocześnie trzeba jeszcze podmienić SYSCON i Flash oraz napęd BD. Sama podmiana APU nie da żadnego pozytywnego rezultatu gdyż dane miedzy tymi układami nie będą się zgadzać.

Re: Playstation 4 CUH1004A po reballingu APU uruchamia się tylko jak jest ciepła.

от Google Adsense [BOT] 25 Март 2020, 00:10