• Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez kenkarru 27 marca 2020, 08:42
Witam, posiadam konsolę Xbox one s. Konsola działała normalnie na moim starym tv. Po wymianie telewizora na tv 4k konsola nie jest wykrywana przez telewizor. Podłączyłem Xboxa ponowie do starego tv i jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się, że konsola normalnie wyświetla obraz. Na starym tv dostępna jest rozdzielczość 1080p i 720p. Zacząłem testować konsole na rożnych tv na żadnym z rozdzielczością 4k nie działała, na większość starych full HD działa. Oczywiście przywracałem ustawienia fabryczne itp. Testowałem rożne kable HDMI.

Sugerując się postami na forum postanowiłem wymienić Retimer IC hdmi. Kość została wylutowana a z innego Xboxa one s. O dziwo po wymianie problem dalej występuje. Sprawdzałem filtry przy porcie HDMI maja przejście i nie maja zwarcia.

Moje pytanie co to może być i czy warto spróbować wymienić te filtry pomimo tego ze na teście ciągłości wydaja się być ok. Mam dostęp do płyty z innego Xboxa jako dawcy.

Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Re: Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2020, 08:42

#2 Re: Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez matic 27 marca 2020, 10:24
Hello!

Connect your console to the old tv and go to "Settings" -> "Display & sound" -> "Video output" -> Advanced tab "Video fidelity & overscan" and set it to 36 bits per pixel (12-bit) go back to "Video output" Display tab and select Resolution 4K UHD go back to Advanced tab -> "Video modes" and check the box Allow 4K and Allow HDR10

After this connect the console to new TV and check, if you get the picture.

#3 Re: Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez kenkarru 27 marca 2020, 15:41
Witam, ustawiłem 36 bits per pixel (12-bit) i niestety nie mam możliwości ustawienia Allow 4K i Allow HDR10 ponieważ pojawia sie komunikat "4k will not work on your tv" dodaje zdjęcia ustawień. Po zmianie na 36 bits per pixel (12-bit) dalej nie działa na nowym tv.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez matic 27 marca 2020, 18:04
Check, if you can somehow change the resolution to 1080p on your new TV with connected console to the TV.
Or try to connect any other device (DVD player or something else) that displays in 1080p resolution to your new TV and check, if you get the picture.

I'm pretty sure that this issue is not hardware related.

#5 Re: Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez kenkarru 27 marca 2020, 19:27
Do tego tv podłączam bez problemu konsole poprzednich generacji np. xbox 360 i ps3. Bez problemu radzi też sobie z PS classic które daje obraz w 720p.

Na jednym z monitorów po podłaczeniu xboxa dostaje informacje "input not supported" jest to monitor fullHD.
Obecnie testuje konsole na trzech ekranach 55PUS6703/12 N/S, Samsung 50ru7402, AOC G2460VQ6.

Konsola bez problemu działa na ekranie przenośnym który sam złożyłem, jest to ekran na podstawie laptopa Lenovo ultrabooka,wykorzystałem matrycę.
https://www.ebay.pl/itm/HDMI-VGA-LCD-Co ... 2411755829.

Obrazek

Re: Xbox ONE S brak obrazu na tv 4k, tylko na 1080p

przez Google Adsense [BOT] 27 marca 2020, 19:27
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).