• Program do sprawdzania portów SATA

#1 Program do sprawdzania portów SATA

от franekx6 5 Июнь 2019, 16:38
Witam
Panie/Panowie znacie może jakim programem będę w stanie odczytać generacje interfejsu ATA/SATA m.in w laptopie. Do tej pory wszystkie narzędzia jakimi sprawdzałem owszem pokazują ale obecną używaną prędkość interfejsu SATA. Czyli np. podpinam pod SATA3 dysk SATA1 i mam info że wykorzystywany interfejs to SATA1 1.5GB a w miejscu napędu mam interfejs SATA2 a program wyświetla SATA1 lub ATAPI (w zależności od napędu DVD, natomiast po podłączeniu dysku SATA3 w miejsce napędu mam info że bieżąca prędkość interfejsu to SATA2 czy jak domniemam faktyczna maksymalna prędkość interfejsu).
Chciałbym to sprawdzić bez żonglowania, czyli podłączania dysku SATA3 pod każdy port aby mieć pewność jaki faktycznie/fizycznie tam występuje.

Re: Program do sprawdzania portów SATA

от Google Adsense [BOT] 5 Июнь 2019, 16:38

#2 Re: Program do sprawdzania portów SATA  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 27 Март 2020, 23:36
Do większości płyt są dokumentacje na forum - a nawet, jeśli nie ma schematu czy boardview, są pliki BIOS z opisanymi chipsetami, na których pracują dane płyty. Znając oznaczenie chipsetu, można szybko sprawdzić w internecie, jakiego typu interfejs SATA jest przez ten chipset obsługiwany. Oczywiście to w przypadku płyt laptopowych, bo do płyt komputerów stacjonarnych są zwykle dostępne specyfikacje na stronie producenta.

Re: Program do sprawdzania portów SATA  [РЕШЕНО]

от Google Adsense [BOT] 27 Март 2020, 23:36