• Gigabyte GA-970A-UD3 - "artefakty" zamiast logo z biosu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte GA-970A-UD3 - "artefakty" zamiast logo z biosu

przez bpjl 1 kwietnia 2020, 19:17
Witajcie.

Dostałem od znajomej stertę sprzętu, który ona z kolei pozyskała od rodziny, żebym złożył z tego jakiś komputer. Dziś zabrałem się za to i już mam dziwny problem.

Otóż po złożeniu podstawy:
- CPU: AMD FX-8350
- Płyta: Gigabyte GA-970A-UD3
- RAM 8GB DDR3
- GPU: Radeon R290

Uruchomiłem sprzęt i bardzo zdziwiłem się gdy zamiast tzw. "Full screen logo" wyświetliła się jakaś abstrakcja:

Pomyślałem że albo karta graficzna jest uszkodzona albo BIOS. Zrobiłem reflash biosu i dalej to samo. Odpaliłem linuxa mint i tak wszystko wyświetla się jak należy więc grafika chyba jest sprawna. Jak wyłączę w BIOS'ie pokazywanie tego obrazka startowego to nie ma tych "cudów" na dzień dobry. Jednak sama świadomość mnie drażni.

Czy ktoś ma pomysł co to jest i co można z tym zrobić. No i czy może to powodować jakieś dalsze komplikacje. Chciałbym rozwiązać tą sprawę zanim ruszę dalej ze składaniem tego komputera.

Re: Gigabyte GA-970A-UD3 - "artefakty" zamiast logo z biosu

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2020, 19:17

#2 Re: Gigabyte GA-970A-UD3 - "artefakty" zamiast logo z biosu

przez xamledyD 2 kwietnia 2020, 12:53
Witam.
Podstawiałeś inną kartę graficzną?
Z tego co udało mi się wyczytać w sieci, połączenie kart graficznych z serii R9 290 lub R9 390 z płytami głównymi od Gigabyte potrafi dać taki efekt, mimo iż zarówno karta graficzna jak i płyta główna są w pełni sprawne.
Wyłącz obrazek startowy w BIOS-ie. Dla pewności możesz przetestować kartę pod obciążeniem, jeśli się nie wydarzy nic niepokojącego to możesz bez obaw kompletować zestaw.
Pozdrawiam

#3 Re: Gigabyte GA-970A-UD3 - "artefakty" zamiast logo z biosu

przez bpjl 2 kwietnia 2020, 12:57
Również wyczytałem to wczoraj w sieci. Tak też właśnie zrobiłem - wyłączyłem boot logo i przestałem się przejmować.

Dzięki za odpowiedź. Sprawa rozwiązana

Re: Gigabyte GA-970A-UD3 - "artefakty" zamiast logo z biosu

przez Google Adsense [BOT] 2 kwietnia 2020, 12:57