• Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the full model of data carrier and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem, what was checked, your conclusions and the question.
  3. Uploading of any complete instruction/schematics files is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more than one complete page of instruction/schematic per single topic.
  4. It is only allowed to describe one faulty device per topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by Iwozar 11 April 2020, 19:37
Witam

Potrzebuje pomocy przy klonowaniu dysku SSD w Macbooku Pro 13 , 2015 . W środku jest 512GB , a zakupiony nowy to 1TB M.2 NVMe.

Probowałem za pomocą wbudowanego narzędzia dyskowego ale nie mogę wybrać woluminu z którego mam zrobić kopię. Myślałem , że to przez to , że jestem aktualnie w systemie , więc chciałem wejść w recovery ale się nie da (może tutaj nie ma ? , za pomocą Alt).
Próbowałem instalować Carbon Copy Cloner ale ponoć jest niekompatybilny z OS Catalina , wiec stoję w miejscu trochę .

Proszę o pomoc.

Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by Google Adsense [BOT] 11 April 2020, 19:37

#2 Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by ado 11 April 2020, 22:44
Witam jest wyłączona funkcja FileVault ?

#3 Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by Vogelek23 12 April 2020, 00:40
Iwozar wrote:Próbowałem instalować Carbon Copy Cloner ale ponoć jest niekompatybilny z OS Catalina , wiec stoję w miejscu trochę .
Jak nie jest, jak jest? Ja codziennie robię ze 2-3 kopie dysków aplikacją CCC na Catalinie i jakoś nie mam problemów.

Iwozar wrote:więc chciałem wejść w recovery ale się nie da (może tutaj nie ma ? , za pomocą Alt).
Oczywiście, że nie ma - jedyne co to możesz wejść w Online Recovery (CMD+R). Natomiast spokojnie zrobisz kopię programem CCC, tlyko pobierz najnowszą dostępną wersję (trial jest na 30 dni).

#4 Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by pawel80 12 April 2020, 00:47
A nie łatwiej zainstalować OSX na nowym dysku i z pod systemu zrobić migracje?

#5 Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by Iwozar 12 April 2020, 13:53
Już mi się udało zrobić kopię CCC ale lekki problem mam z dyskiem ahaha.
Kupiłem Samsunga evo 970 1tb m2 nvme, no i oczywiście nie pasuje.
Jaki adapter muszę kupić żeby działał w Macbooku?

#6 Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by Vogelek23 12 April 2020, 15:55
Iwozar wrote:Jaki adapter muszę kupić żeby działał w Macbooku?
Potrzebujesz takie cudo, jak na zdjęciu (przykładowa aukcja eBay nr 274311934109).

Image

Re: Macbook Pro 13 , 2015 , klon dysku SSD .

by Google Adsense [BOT] 12 April 2020, 15:55
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).