• Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

#1 Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by spider26 10 April 2020, 19:02
Witam
Parę dni temu kupiłem swój pierwszy multimetr UT50C - jednak nie mogę zmierzyć pojemności kondensatorów - pojawia sie albo 0,001 albo poprostu 0
Zgodnie z instrukcją przewód czerwony pod V czarny na mA w trybie Fcx - ale nic to nie zmienia. Starałem się również rozładowywać kondensator przed podłączeniem, zwierając + z -
Czy mogłem uszkodzić multimetr ? - mogłem wcześniej próbować zmierzyć niewłaściwie - z błędnie podpiętymi przewodami.
Jak to sprawdzić ?
Z góry dzięki

Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by Google Adsense [BOT] 10 April 2020, 19:02

#2 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by Vogelek23 10 April 2020, 23:43
Jaki rodzaj kondensatora próbujesz zmierzyć? SMD/THT, ceramiczny/elektrolityczny?

#3 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by spider26 11 April 2020, 08:13
Np MKT poliestrowy czy elektrolityczny w zakresie miernika

#4 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by Vogelek23 12 April 2020, 00:19
spider26 wrote:Np MKT poliestrowy czy elektrolityczny w zakresie miernika
Wygląda na to, że masz uszkodzony miernik - o ile sprawdziłeś same kable pomiarowe.

#5 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by spider26 12 April 2020, 14:50
Pokusiłem się rozkręcić go i trochę się zdziwiłem .. bezpiecznik F1 0,63A jest spalony .. co jeszcze gorzej jest tak jakby wmontowany na stałe .. :( boję się go odgiąć aby czegoś nie złamać :frustry:

#6 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by Vogelek23 12 April 2020, 15:52
spider26 wrote:co jeszcze gorzej jest tak jakby wmontowany na stałe
A jakieś zdjęcie dasz? Bo tak to wiesz...

#7 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by spider26 12 April 2020, 16:12
Przepraszam .. wydawalo mi sie ze wkleilem .. bezpiecznik jest lutowany do plyty :(
Masakra ... oddawać na gwarancji .. czy warto dłubać .. pytanie czy przypadkiem tak w *** stanie nie przyslali mi miernika :(
Image

#8 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C  [SOLVED]

by Vogelek23 13 April 2020, 17:03
spider26 wrote:Masakra ... oddawać na gwarancji .. czy warto dłubać .. pytanie czy przypadkiem tak w *** stanie nie przyslali mi miernika :(
Nic Ci nie zrobią na gwarancji - powiedzą, że sam uszkodziłeś i zapłacisz za naprawę. Bezpiecznik możesz wymienić samodzielnie - sam bezpiecznik nie jest lutowany, a tylko jego uchwyty montażowe. Wystarczy odgiąć ten z lewej strony i bezpiecznik powinien dać się normalnie wyjąć z uchwytów. Jeśli nie da rady go odgiąć, trzeba wylutować uchwyt z płytki (wystarczy jeden, ten lewy) i dopiero można będzie wyciągnąć sam bezpiecznik.

#9 Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by spider26 14 April 2020, 18:41
Dzięki za motywację i pomoc ;)
Wymieniłem bezpiecznik - musiałem wylutować dwie nóżki bo niestety trzymał się mocno... Po perturbacjach przy składaniu - działa :lol: :D I mierzy wszystko jak należy.
Nigdy nie sądziłem, że na początku swojej drogi z elektronika będą musiał naprawić miernik :lol:

Re: Brak odczytu pojemności kondensatorów - UT50C

by Google Adsense [BOT] 14 April 2020, 18:41