• HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez kamil1986 21 kwietnia 2020, 21:54
Witam serdecznie.
Jak w temacie napięcie baterii rtc 3V. Bios jest resetowany do ustawień fabrycznym po każdym restarcie komputera resetowane są wszystkie ustawienia data i casz również . Zanim komputer się uruchomi daję 3 długie sygnały dźwiękowe i cztery krótkie daje około pięciu takich cykli, po czym pokazuję się okno jak na zdjęciu poniżej. Nie mogę zmienić urządzenia z którego komputer ma bootować bo tuż po restarcie i ponownym uruchomieniu na ekranie wyskakuje komunikat że ustawienia BIOS zostały przywrócone do fabrycznych i tak w kółko. Na stronie HP znalazłem opis kodów dzwiękowych. moje podejrzenia to obwód baterii RTC.

Znalezione na stronie HP 3 któtkie i 4 długie sygnały dźwiękowe:

Sprzęt
3.4
Płyta systemowa wyświetla awarię zasilania (crowbar).*
Wskazuje potencjalną awarię zasilania.
Zredukuj konfigurację (procesor, płyta systemowa, zasilacz, 1 moduł DIMM) i spróbuj znaleźć uszkodzony podzespół.
Jeszcze bardziej zmniejsz liczbę podzespołów, jeżeli problem nadal występuje.
Przetestuj, używając sprawnego zasilacza.
Wymień uszkodzony podzespół.
Jeżeli nie można potwierdzić źródła, wymień procesor, płytę główną i zasilacz.

płyta główna w tym pc to: DAN61AMB6F0 REV f
Nie mogę nigdzie znaleźć schematu do tej płyty mam jedynie schemat do rewizji B

Obrazek

Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2020, 21:54

#2 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez matic 21 kwietnia 2020, 22:54
kamil1986 napisał(a):moje podejrzenia to obwód baterii RTC.
Hello!
Have you checked the RTC battery? Is there a proper voltage on it (3V)?
If so, measure the voltages to ground on both pins of quartz Y4 with connected RTC battery only (without power supply connected).

#3 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez kamil1986 21 kwietnia 2020, 23:16
Wymieniłem baterie na nową ma 3,2V. Pomiary na Y4 względem masy po obu stronach około 340mV pomiary naniesione na zdjęcie, o ile to właściwy element brak oznaczeń układów na płycie ciężko znaleźć właściwy układ.
Obrazek

Zauważyłem że brakuje napięcia +VCCGT na cewkach PL7 i PL6 napięcie podczas uruchomionego PC wynosi 6mV z tabeli wynika że powinno być 0.65~1.3V w trybie S0 razystancja na cewkach PL7 i PL6 względem masy 3,6Ω. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Obrazek

Obrazek

#4 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez matic 22 kwietnia 2020, 07:36
Measure the voltage on capacitors C23, C25 with connected RTC battery only (without power supply connected).

Obrazek

If you have an oscilloscope, measure the voltages to ground on both pins of quartz Y4 with oscilloscope.

#5 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez kamil1986 22 kwietnia 2020, 11:14
Napięcie na kondensatorach C23, C25 3V. Y4 działa zdjęcie z oscyloskopu poniżej.

Obrazek

#6 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez matic 22 kwietnia 2020, 11:22
This issue is most likely related to the PCH chip.
Try to reflow the PCH, if it does not change anything, replace it.

#7 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez kamil1986 22 kwietnia 2020, 12:24
Ok zrobię reflow po południu, od dołu płyty jest mnóstwo plastikowych gniazd takich jak gniazdo baterii porty usb, porty SATA, gniazdo procesora. Powinienem je osłonić taśmą aluminiową aby się nie stopiły lub nie spadły z płyty na podgrzewacz jak rozgrzeje płytę od dołu. Czy po prostu grzać trochę delikatniej od dołu?

#8 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez matic 22 kwietnia 2020, 13:00
kamil1986 napisał(a):from the bottom of the board there are plenty of plastic sockets such as battery socket, usb ports, SATA ports, processor socket. I should cover them with aluminum tape so that they do not melt or fall from the plate onto the heater as it heats up the plate from below.
I personally just cover such connectors with a yellow kapton tape.
They should not fall from the board, because the solder on the bottom side of the board should not melt during the process (except maybe the solder directly under the PCH chip - on another side of the board).
I don't know for this particular board, but the plastic parts of connectors usually does not melt during the process.
kamil1986 napisał(a):Or just heat a little more gently from below?
In the preheat stage I heat the board from the bottom side only to the temperature on the top side reaches 165°C.

#9 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez kamil1986 22 kwietnia 2020, 17:57
Problem jak na razie rozwiązany. Problem był banalnie prosty, przeglądając różne wątki na różnych forach odnośnie tej płyty głównej zauważyłem na zdjęciach innych płyt że zworka E1 na mojej płycie jest w innej pozycji niż na innych płytach, po przestawieniu zworki problemy z resetowaniem się pamięci BIOS ustąpiły. Nadal zaraz po wciśnięciu przycisku POWER komputer zanim się uruchomi wydaje komunikaty dźwiękowe przez około 1,5min, 3 długie dźwięki i 4 krótkie. Zapomniałem napisać na samym początku że nie posiadam oryginalnego zasilacza do tego PC uruchamiam go na DELLOWSKIM zasilaczu. Czy te kody dźwiękowe na samym początku mogą sygnalizować że komputer wykrywa nie oryginalny zasilacz?

#10 Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez matic 22 kwietnia 2020, 18:58
kamil1986 napisał(a):Czy te kody dźwiękowe na samym początku mogą sygnalizować że komputer wykrywa nie oryginalny zasilacz?
Yes, 3/4 beep code means a power failure error. It is very likely related to incompatible power supply.

Re: HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp

przez Google Adsense [BOT] 22 kwietnia 2020, 18:58
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).