#1 HP Pavilion 23 ALL IN ONE reset biosu do ustawień fabrycznych po restarcie komp
przez kamil1986 • 21 kwietnia 2020, 21:54
Witam serdecznie.
Jak w temacie napięcie baterii rtc 3V. Bios jest resetowany do ustawień fabrycznym po każdym restarcie komputera resetowane są wszystkie ustawienia data i casz również . Zanim komputer się uruchomi daję 3 długie sygnały dźwiękowe i cztery krótkie daje około pięciu takich cykli, po czym pokazuję się okno jak na zdjęciu poniżej. Nie mogę zmienić urządzenia z którego komputer ma bootować bo tuż po restarcie i ponownym uruchomieniu na ekranie wyskakuje komunikat że ustawienia BIOS zostały przywrócone do fabrycznych i tak w kółko. Na stronie HP znalazłem opis kodów dzwiękowych. moje podejrzenia to obwód baterii RTC.
Znalezione na stronie HP 3 któtkie i 4 długie sygnały dźwiękowe:
płyta główna w tym pc to: DAN61AMB6F0 REV f
Nie mogę nigdzie znaleźć schematu do tej płyty mam jedynie schemat do rewizji B
Jak w temacie napięcie baterii rtc 3V. Bios jest resetowany do ustawień fabrycznym po każdym restarcie komputera resetowane są wszystkie ustawienia data i casz również . Zanim komputer się uruchomi daję 3 długie sygnały dźwiękowe i cztery krótkie daje około pięciu takich cykli, po czym pokazuję się okno jak na zdjęciu poniżej. Nie mogę zmienić urządzenia z którego komputer ma bootować bo tuż po restarcie i ponownym uruchomieniu na ekranie wyskakuje komunikat że ustawienia BIOS zostały przywrócone do fabrycznych i tak w kółko. Na stronie HP znalazłem opis kodów dzwiękowych. moje podejrzenia to obwód baterii RTC.
Znalezione na stronie HP 3 któtkie i 4 długie sygnały dźwiękowe:
Sprzęt
3.4
Płyta systemowa wyświetla awarię zasilania (crowbar).*
Wskazuje potencjalną awarię zasilania.
Zredukuj konfigurację (procesor, płyta systemowa, zasilacz, 1 moduł DIMM) i spróbuj znaleźć uszkodzony podzespół.
Jeszcze bardziej zmniejsz liczbę podzespołów, jeżeli problem nadal występuje.
Przetestuj, używając sprawnego zasilacza.
Wymień uszkodzony podzespół.
Jeżeli nie można potwierdzić źródła, wymień procesor, płytę główną i zasilacz.
płyta główna w tym pc to: DAN61AMB6F0 REV f
Nie mogę nigdzie znaleźć schematu do tej płyty mam jedynie schemat do rewizji B