• Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

#1 Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by ADAMK101 18 April 2010, 08:15
Potrzebuje kogoś bystrego, kto zaprojektuje automatykę do procesu, oprogramuje mikrokontroler z wyświetlaczem i klawiaturką.
ZADANIA: sterowanie czasem narastania (profilem) temperatury, sterowanie termoobiegiem, sterowanie końcowym procesem wlutowywania (osobno góra i dół) sterowanie procesem wychładzania (profil).
Potrzebuję też znaleźć w ofercie wiatrak, który może kreciuc gorącym powietrzem (max 180) do termoobiegu.

Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by Google Adsense [BOT] 18 April 2010, 08:15

#2 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by jurek1980 18 April 2010, 20:13
Adamk101, a może coś gotowego np. techfx . Co prawda nie ma sterowania dołem, ale pytanie czy potrzebne. Sam się nad tym zastanawiałem. Oprogramowanie do złudzenia przypomina stosowane w Recco z Renexu.

#3 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by farmer 18 April 2010, 20:34
Co do wentylatora, to myślę, że można zastosować wentylator termoobiegu z kuchenek np. http://www.aspa.pl/silniki/zse/index.php?id=awp

#4 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by delp 18 April 2010, 22:33
jurek1980 wrote:Adamk101, a może coś gotowego np. techfx . Co prawda nie ma sterowania dołem, ale pytanie czy potrzebne. Sam się nad tym zastanawiałem. Oprogramowanie do złudzenia przypomina stosowane w Recco z Renexu.

Zamówiłem takie coś, czekam aż dojedzie.
Można 2szt. I bedzię góra i dół.
"Co prawda nie ma sterowania dołem...."
Myślę że to bardziej nadaje się do dołu niż góry.

#5 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by michallus 30 April 2010, 22:18
Wg mnie takie sterowanie na dół jest zbędne. Dół prawie zawsze działa w sposób "ciągły"

#6 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by Robgie 15 November 2010, 10:30
Delp i jak postępy ? przyszło jak się sprawdza itp itd?

#7 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by delp 15 November 2010, 13:07
Robgie wrote:Delp i jak postępy ? przyszło jak się sprawdza itp itd?

Dotarło, jak dla mnie to nieporozumienie.
Brak możliwości zatrzymania procesu i ponownego włączenia w dowolnym momencie.
Temperatura jest pokazywana dopiero w momencie włączenia procesu.
Na razie odstawiłem to na bok, a używam dwóch regulatorów. Daje to dużo lepszy efekt niż ten techfx.

#8 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by kmkm2 15 November 2010, 14:54
Witam
Na elektrodzie jest wątek odnośnie budowy stacji do BGA, jest również cały projekt sterownika, jeśli kolega będzie zainteresowany mogę podesłać dokumentację do nowszej wersji sterownika.
Pozdrawiam

#9 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by ADAMK101 21 November 2010, 13:13
wlasnie zaczalem dzialac
potrzebuje sterowania dwoma zaleznymi od siebie procesami ( grzanie od dolu i od gory) z mozliwoscia programowania, oraz z czesci dwie maloinercyjne i male termopary do kontrolowania procesu w zakresie do 300st C

#10 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA  [SOLVED]

by kmkm2 21 November 2010, 13:19
Sterownik o którym pisałem spełnia wszystkie te założenia:).

#11 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by ADAMK101 21 November 2010, 19:52
poprosze o link, ale w zasadzie to chcialbym sterownik dedykowany. to oznacza , ze powinien miec wlasny display i wlasne oprogramowanie.
moze miec interfejs USB, ale chce cala stacje zamknac jako jeden unit niezalezny od innych urzadzen.

#12 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by patol 21 November 2010, 20:01
Oto link do sterownika kolegi kmkm2:
abandoned-sterownik-stacji-bga-t5379.html
Posiada wyświetlacz 2x16, posiada klawiaturę 4 przycisków, ma interfejs USB.

#13 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by kmkm2 21 November 2010, 23:34
Teraz pracuję nad nowszą wersją planowane zmiany to:
1. Montaż w technologi SMD
2. Zmiana wyświetlacza na graficzny kolorowy(rysowanie wykresu)
3. Chcę zrobić sterownik w formie oddzielnego modułu podłączanego do stacji.

#14 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by grisza69 22 November 2010, 00:50
kmkm2 wrote:Teraz pracuję nad nowszą wersją planowane zmiany to:
1. Montaż w technologi SMD
2. Zmiana wyświetlacza na graficzny kolorowy(rysowanie wykresu)
3. Chcę zrobić sterownik w formie oddzielnego modułu podłączanego do stacji.

To jak to skończysz chętnie zamówię 2 sztuki.
Internuje mnie sterowanie trzema grzałkami , trzema silnikami,kontrola minimum 3 punktów z możliwością zatrzymania procesu w każdej chwili.

#15 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by mrKoval 27 March 2011, 08:33
-> grisza69
Interesuje mnie sterowanie trzema grzałkami , trzema silnikami,kontrola minimum 3 punktów z możliwością zatrzymania procesu w każdej chwili.

Rozumiem 3 silniki ale czy nie wystarczą 2 grzałki?

#16 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by grisza69 27 March 2011, 10:01
mrKoval wrote:Rozumiem 3 silniki ale czy nie wystarczą 2 grzałki?

3 - góra , środek , dół.

#17 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by dobromir 23 June 2011, 21:39
ADAMK101 wrote:wlasnie zaczalem dzialac
potrzebuje sterowania dwoma zaleznymi od siebie procesami ( grzanie od dolu i od gory) z mozliwoscia programowania, oraz z czesci dwie maloinercyjne i male termopary do kontrolowania procesu w zakresie do 300st C

Jakiś czas temu wyciągnąłem od Adama jego pomysły i doświadczenia zebrane przy lutowaniu. Bardzo ciekawa rzecz, o której Adam wspomina to kontrolowanie procesu dwoma termoparami (góra plus dół). Zazwyczaj jest tak, że proces jest regulowany temperaturą w osi czasu. Myślę, że pomysł zaproponowany przez Adama polegający na kontroli procesu za pomocą delty T jest znacznie lepszy.
Unika się zjawiska inercji związanej z pojemnością cieplną podzespołów czy płytki drukowanej. Sterując temperaturą w osi czasu ciężko jest trafić idealnie - albo proces będzie przebiegał zbyt wolno i zbyt długo grzejemy elektronikę, albo zbyt szybko - wtedy objętość elektroniki nie zdąży równomiernie zaabsorbować ciepła i powstaną naprężenia w materiałach.

"DIY Propozycja" w dziesiątkę - przetestowałem ją i szczerze polecam.

#18 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by demeo 23 June 2011, 22:56
dobromir wrote: Bardzo ciekawa rzecz, o której Adam wspomina to kontrolowanie procesu dwoma termoparami (góra plus dół). Zazwyczaj jest tak, że proces jest regulowany temperaturą w osi czasu. Myślę, że pomysł zaproponowany przez Adama polegający na kontroli procesu za pomocą delty T jest znacznie lepszy.

Czy możesz rozwinąć tę myśl/ideę sterowania opartą wyznaczanie "delta T"?

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by dobromir 23 June 2011, 23:01
demeo wrote:
dobromir wrote: Bardzo ciekawa rzecz, o której Adam wspomina to kontrolowanie procesu dwoma termoparami (góra plus dół). Zazwyczaj jest tak, że proces jest regulowany temperaturą w osi czasu. Myślę, że pomysł zaproponowany przez Adama polegający na kontroli procesu za pomocą delty T jest znacznie lepszy.

Czy możesz rozwinąć tę myśl/ideę sterowania opartą wyznaczanie "delta T"?

Procesem sterują dwie termopary - jedna ulokowana z dołu płyty a druga z góry. Nagrzewasz płytę w taki sposób, aby różnica temperatur pomiędzy termoparami nie była większa niż δT.

EDIT:
U mnie ta zależność steruje podgrzewaniem wstępnym. Potem już ta zależność nie ma zastosowania.

#20 Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by demeo 23 June 2011, 23:21
Czyli sterowanie polega na utrzymaniu odpowiedniej różnicy temperatur ew. dążeniu do jej utrzymania?
I teraz w jaki sposób wyznaczyć prawidłowe δT, które jest bezpieczne dla płyty nie powodujące jej uszkodzenia.

Wiadomo, że w trakcie grzania δT będzie się zmieniać w czasie. I teraz δT w omawianej metodzie ma być stałe czy ma się zmieniać w czasie, jeśli tak to jak?

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Szukam kogoś do realizacji projektu MASZYNA DO BGA

by Google Adsense [BOT] 23 June 2011, 23:21