• Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

#1 Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

by SebastianR 26 May 2020, 08:40
Dzień dobry,

Zaciekawił mnie temat jednego z wątków na forum a konkretnie:

asus-ux360cak-bateria-rozladowana-do-0-podlaczony-nie-laduje-t60615.html

Czy mógłbym prosić o rozjaśnienie tematu związanego z faktem, iż użytkowanie głęboko rozładowanej baterii jest niebezpieczne?

Zawsze myślałem, że jeżeli bateria jest "martwa" to jest martwa i tyle a zdaje się, że temat jest bardziej obszerny ;)

Uprzejmie proszę o pomoc w zrozumieniu problemu :)

Pozdrawiam,
Sebastian

Re: Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

by Google Adsense [BOT] 26 May 2020, 08:40

#2 Re: Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?  [SOLVED]

by Vogelek23 28 May 2020, 19:22
Jak powszechnie wiadomo, bateria większości laptopów składa się z ogniw, połączonych na różne sposoby (szeregowo, aby zwiększyć napięcie baterii, oraz równolegle, aby zwiększyć jej pojemność). Rozładowane do zera ogniwa można "pobudzić", podając na nie stosowne napięcie i (początkowo) dość duży prąd "rozruchowy". Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale niektóre ogniwa potrafią jeszcze wykrzesać z siebie pewną ilość energii. Zazwyczaj jednak takie ogniwo nieodwracalnie traci większą część swojej pojemności, a dodatkowo sam proces "pobudzenia" - gdzie energia ładowania może przekroczyć 1C - jest niebezpieczny dla baterii, bowiem powoduje uwalnianie szkodliwych gazów, które - szczelnie zamknięte w opakowaniu ogniwa - dość często prowadzą do "puchnięcia" baterii. Takie wybrzuszone ogniwo jest szczególnie niebezpieczne w użytkowaniu - jeśli dojdzie do przekroczenia krytycznego ciśnienia wewnątrz ogniwa, jego opakowanie zostanie rozerwane i nastąpi eksplozja. Z uwagi na skład chemiczny ogniwa (dość popularny jest związek litu, fosforu i fluoru - LiPF[sub]6[/sub]), istnieje zatem duże ryzyko zapłonu i spowodowania trudnego do opanowania pożaru.

#3 Re: Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

by SebastianR 29 May 2020, 07:57
@Vogelek23 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, nie zdawałem sobie sprawy że rozładowane ogniwo baterii może narobić takich szkód :shock: .

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zdania:

sam proces "pobudzenia" - gdzie energia ładowania może przekroczyć 1C

1C w tym przypadku oznacza 1 Kulomb (1A?) Czy coś pokręciłem i źle zrozumiałem?

#4 Re: Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

by Vogelek23 29 May 2020, 11:29
SebastianR wrote:1C w tym przypadku oznacza 1 Kulomb
Tak, chodzi o Kulomb - mówimy o energii (ładunku elektrycznym). Optymalnie wartość energii, jaką jest ładowana współczesna bateria, wynosi ok. 0,5C.

#5 Re: Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

by SebastianR 29 May 2020, 12:56
Dziękuję :) Wyjaśnienie ostatniej zagadki wyczerpało temat. Po raz kolejny dziękuję za pomoc. :)

Pozdrawiam,
Sebastian

Re: Całkowicie rozładowana bateria - dlaczego jest niebezpieczna?

by Google Adsense [BOT] 29 May 2020, 12:56