• Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez kamil1986 6 czerwca 2020, 15:41
Witam serdecznie czytając na forum oraz w internecie spotkałem się z opiniami na temat układów BGA klejonych czarnym klejem ze bardzo ciężko je ściągnąć z płyty nie urywając padów. Jako że dopiero się uczę naprawiać laptopy i mam małe doświadczenie w lutowaniu układów BGA trafiła mi się taka właśnie płyta z uszkodzoną hybrydą czarnym klejem pod nią, a jako że jestem posiadaczem małej frezarki CNC postanowiłem zdjąć ten że układ właśnie za jej pomocą efekty możecie ocenić sami.
https://www.youtube.com/watch?v=cWDMhHcBzaU&t=10s
Tutaj musiałem trochę zmienić ustawienia ponieważ frez za bardzo wyjeżdżał z prawej strony i ściągną by mi elementy leżące obok układu
https://www.youtube.com/watch?v=7CV-Ofms72I

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez Google Adsense [BOT] 6 czerwca 2020, 15:41

#2 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez pawel80 6 czerwca 2020, 18:40
Efekt jak dla mnie na zdjęciu i filmie jest bardzo dobry. Pady w całości, po kleju śladu nie widać. Płyta bez grzania to masz większe prawdopodobieństwo na poprawny wlut, kiedyś jeden z pomarańczowych ;) wspominał o cnc. Porób sobie profile do różnych płyt i śmiało możesz oferować ściąganie CPU bez grzania co w cienkich płytach ma znaczenie.

#3 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez kamil1986 6 czerwca 2020, 19:16
Musiał bym potrenować na większej ilości płyt i sprawdzić jak zachowują się kulki na różnych płytach, ta płyta akurat wyszła ok ale w innych kulki mogą odrywać się z padami w momencie gdy ostrze frezu w nie uderzy zwłaszcza te kulki które nie są zalane klejem.

#4 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez pawel80 6 czerwca 2020, 20:30
Podaj namiary to ci kilka płyt mogę podesłać do testu. Bez kleju to można spróbować ustawić profil na samą grubość wafla CPU. Gdzie w UK jesteś?

#5 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez kamil1986 6 czerwca 2020, 21:13
Dokładnie mieszkam w Irlandii Północnej niedaleko Belfastu. Zastanawiając się nad zachowaniem kulek w momencie wjechania frezu na nie to praktycznie do samego końca kulka jest też przytrzymywana od góry przez sam układ więc teoretycznie nie powinny być wyrywane chyba że poleci jeszcze jeden przejazd freza już po samych kulkach wtedy kulka trzyma się tylko na dolnym padzie więc może zostać z większą łatwością wyrwana.

#6 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez clops35 6 czerwca 2020, 21:36
Tak to określę...
Niesamowite. Dla mnie bomba.

#7 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez Vogelek23 7 czerwca 2020, 16:35
pawel80 napisał(a):Pady w całości, po kleju śladu nie widać.
Jak nie widać, jak widać? :) Moje pytanie - jaką maszynę CNC posiadasz (model)? Fabryczna, czy DIY? Pierwszy raz tę metodę przedstawił kol. grisza69 już parę lat temu (post182368.html#p182368).

#8 Re: Ściąganie hybrydy BGA Przy pomocy CNC

przez kamil1986 7 czerwca 2020, 17:18
Maszyna DIY ale w miarę przyzwoicie zrobiona całe sterowanie na serwach, pole robocze 450x830mm z ruchomym stołem, stół zrobiony z płyty aluminiowej PA6 40mm grubej. Poniżej kilka fotek maszyny i link do filmiku z grawerowania płytki pcb.
https://youtu.be/3C2eEotOoho

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).