#1 ThinkCentre M72e Tiny Desktop - Poprawa fabrycznego chłodzenia
przez xnd2020 • 8 czerwca 2020, 18:21
Kupiłem powyższy komputerek i bardzo mi się podoba, problem z tym ze procesorek I3 2120T ma 35W mocy a grzeje się w spoczynku do prawie 60C. Jak się okazuje wentylator będący w środku nie jest na radiatorze procesora anie nie wyciąga z niego powietrza. Radiator jest na procesorze i nic poza tym, a wentylator jakby zasysał powietrze z środka obudowy i wydmuchiwał go z wnętrza obudowy przez kratkę z tyłu. Jest to porażka nie dziwie dlaczego w M93 zastosowano heat-pipe. Znalazłem chwile czasu i wziąłem się za działanie i postanowiłem oryginalny radiator wymienić na radiator z wentylatorem z karty graficznej ATI , 512 MB. Szablon z laminatu wyciąłem i zamocowałem nowy cooler na nim, natomiast mam pytanie gdzie podłączyć wentylator na 12V od nowego chłodzenia ? Ogólnie mógłbym wyprowadzić zasilanie od gniazda zasilacza, lecz wtedy wentylator by ciągle pracował, a chcę aby wentylator startował wraz z włączeniem komputera poprzez włącznik na obudowie, model płyty to lenovo IH61I ver1.0 , czy ktoś z Was może pomóc ?