• Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

by Piotrtt 10 June 2020, 00:28
Dzień dobry wszystkim,
mam problem z zasilaczem laboratoryjnym Zhaoxin RXN-305D. Działał dosyć długo (10 lat?) i nagle przestał mierzyć prąd. Dalej zasila, ale wskazanie prądu wynosi cały czas 0.00A. Ponieważ gwarancji już dawno nie mam, otworzyłem zasilacz żeby go obejrzeć. Okazało się, że gniazdo doprowadzające analogowo wartość mierzonego prądu (napięcie na rezystorze 0.1Ω) jest luźne i nie ma kontaktu z płytką (strzałka 1 na zdjęciu). Przylutowałem i - nic. Dalej 0.00A. Zacząłem mierzyć w różnych miejscach płytki napięcie, które powinien mierzyć miernik "A". Na złączu (1) było (np. 0.123V dla prądu 1.23A); potem jest rezystor 1MΩ i równolegle z nim kondensator 220nF i dalej ścieżka do układu przylepionego do płytki (strzałka 2). I na tej ścieżce było 0V cały czas.
Czy to oznacza uszkodzenie miernika? Jeśli tak, to nie za bardzo widzę tu możliwość naprawy. A pomiar jest potrzebny do ustawienia ograniczenia prądowego. Coś w mierniku działa, bo bezpośrednio po włączeniu przez ok. sekundę pojawiają się niezerowe wartości.
Chciałem podać jakieś zewnętrzne napięcie na ten układ. Ale nagle przestało wszystko działać - po włączeniu nie działo się nic. Po kilku próbach okazało się, że dodatkowo uszkodzony jest kabel zasilający (!) Dziwne, bo dotąd przez 10 lat ani razu nie było z tym problemu. W końcu już nie badałem dokładniej tego miernika.
Pozdrawiam
Piotr
Image

Re: Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

by Google Adsense [BOT] 10 June 2020, 00:28

#2 Re: Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

by Vogelek23 10 June 2020, 09:39
Piotrtt wrote:Na złączu (1) było (np. 0.123V dla prądu 1.23A); potem jest rezystor 1MΩ i równolegle z nim kondensator 220nF i dalej ścieżka do układu przylepionego do płytki (strzałka 2). I na tej ścieżce było 0V cały czas.
Czy to oznacza uszkodzenie miernika?
Niestety wszystko wskazuje na to, że TAK - uszkodzony jest najprawdopodobniej ten "przylepiony" układ. Aby spróbować naprawić tę usterkę, wykonaj pewien eksperyment - zredukuj wartość rezystora 1MΩ do 10kΩ i zobacz, jak (i czy w ogóle) zmienią się wskazania. Skontroluj także, czy układ nie zacznie się zbytnio nagrzewać po takim eksperymencie.

#3 Re: Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

by Piotrtt 12 June 2020, 13:17
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wynika z niej, że to jest raczej nienaprawialna usterka. Chyba, że przez wymianę całego modułu mierników. Może ktoś ma taki uszkodzony w inny sposób zasilacz i mógłby odsprzedać płytkę z miernikami? Na razie pozostaje mi mierzenie prądu zewnętrznym miernikiem albo wbudowanie jakiegoś świecącego miernika do zasilacza.
Pozdrawiam
Piotr

#4 Re: Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

by Vogelek23 12 June 2020, 15:36
Czy wykonałeś sugerowany przeze mnie eksperyment? Co zaś do pytania o odsprzedanie płytki mierników - proszę utworzyć stosowne zapytanie w dziale KUPIĘ-SPRZEDAM-ZAMIENIĘ.

Re: Zasilacz Zhaoxin RXN-305D: nie mierzy prądu

by Google Adsense [BOT] 12 June 2020, 15:36
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).