• ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez gwizdek90 16 czerwca 2020, 16:08
Witam. Karta graficzna na pcb MSIP-REM-MSQ-CG210PL3. Z tego co się dowiedziałem karta 2 razy była w serwisie gwarancyjnym w przeciągu 2 lat. Teraz już jest po gwarancji. Zmierzyłem napięcia w punktach pomiarowych:
1,8V - 1,81V
3,3V - 3,37V
5V - 4,96V
12V - 11,99V
GPU - 0,78V
MEM - 0V
PEX_VDD - 1,01V
Pomiary zarówno na złączu pci-e jak i poprzez riser. Komputer na karcie zintegrowanej pracuje poprawnie. Nie znalazłem schematu lub chociaż opisu do tej grafiki.

Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez Google Adsense [BOT] 16 czerwca 2020, 16:08

#2 Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez matic 16 czerwca 2020, 22:51
Hello!

Please, post a clear picture of VRAM memory power supply circuit.

#3 Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez gwizdek90 17 czerwca 2020, 12:57
Obrazek
Teraz gdy uruchomiłem grafikę to na pinie MEM oraz na cewce widocznej na zdjęciu jest napięcie 1,35V (podłączenie przez riser) Oczywiście teraz grafika uruchomiła się i wyświetliła obraz.

#4 Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez matic 17 czerwca 2020, 15:51
gwizdek90 napisał(a):Teraz gdy uruchomiłem grafikę to na pinie MEM oraz na cewce widocznej na zdjęciu jest napięcie 1,35V (podłączenie przez riser) Oczywiście teraz grafika uruchomiła się i wyświetliła obraz.
If I understand you correctly, you injected 1,35V from the laboratory power supply on this coil and the card works in this case?

#5 Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez gwizdek90 17 czerwca 2020, 19:20
Nie. Przy pierwszym pomiarze było 0V. Natomiast następnego dnia gdy robiłem pomiar aby znaleźć cewkę odpowiedzialną za napięcie MEM pojawiło 1,35V i karta dała obraz. Czyli tak jakby sama się naprawiła. Ale z doświadczenia wiem że usterka raczej wróci.

#6 Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.  [ROZWIĄZANY]

przez matic 17 czerwca 2020, 21:29
Yes, such faults are tricky and usually occur again after some time.
Test the card some time under the load and try to turn it off and on again while the card is still warm.

#7 Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez gwizdek90 2 lipca 2020, 20:29
Pomimo 2 tygodni codziennych testów grafika cały czas działa poprawnie. Oddałem klientowi sprzęt z informacją że ta usterka prawdopodobnie wróci za jakiś czas.

Re: ASUS PH-GTX1050-2G, brak obrazu, po naprawach gwarancyjnych.

przez Google Adsense [BOT] 2 lipca 2020, 20:29