• TOUCHBGA GM390 profile itp ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 9 czerwca 2020, 14:49
Witam, posiadam od kilu dni stację lutowniczą jak w temacie GM390
Może zacznę od tego iż na początku zacząłem pracę na:
- IR6000 Scotle - dla mnie była tak w normie stacja , sprzedałem , dołożyłem i kupiłem
- Jetronicx Eco - bdb stacja jak dla mnie była ( została sprzedana ) zakupiłem
- Jovy 7500 - do płyt małych może i ok ale do większych porażka ( nie przypadła mi ona ) , sprzedałem i do łożyłem i kupiłem
- GM390 - na dzień dzisiejszy wojuję z profilami , z info jakie otrzymałem do wylutowania układów BGA ( ps4 itp ) aby używać tego profilu :
Obrazek
Jednak na razie i po testowaniu na płytach ps3 super slim użyłem swojego profilu jak na zdjęciu :
Obrazek
Dlaczego taki ? : Z doświadczenia wiem iż dobrego kopa płyta musi dostać od spodu a góra ma dogrzać układ i tak postanowiłem zrobić w tej stacji , przyzwoita temperatura ( HR) od spodu a góra ( HR) ma dogrzać , Przy tym ustawieniu jak na zdjeciu z GM390 ( profil) układ gpu na płycie konsoli ps3 super slim ) pływa jak ta lala i nie zauważyłem żadnych bąbli itp
Wczoraj miałem problem z układem graficznym w mojej karcie graficznej w kompie GeForce GTX 460 , zrobiłem reflow tego układu na tym profilu i układ ładnie pływał . To był pierwszy reflow jaki robiłem na tym profilu swoim i nie byłem pewny co się stanie ? czy układ wytrzyma itp ?
Minęło czasu , karta w gniazdo w płytę i komp odżył , na razie jest ok
Pytanie kieruję do osób które mają podobne stację i czy w podejściem do sprawy z mojego punktu widzenia co profilu itp idę w dobrym kierunku ?
Może ktoś się wypowie ?

Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2020, 14:49

#2 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 21 czerwca 2020, 08:37
Nikt nic się nie wypowie ? Tajemnica zawodowa ?

#3 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 21 czerwca 2020, 22:56
karol19761976 napisał(a):Nikt nic się nie wypowie ? Tajemnica zawodowa ?
Może po prostu żaden z aktywnych użytkowników nie ma takiej stacji?

Ja na swojej stacji Scotle HR460 (wyglądającej bliźniaczo do Twojej GM390) pilnuję dwóch najbardziej istotnych parametrów - przyrostu temperatury (1°C/s) oraz temperatury szczytowej (255°C góra i dół) w ostatnim kroku rozpływu - ten krok trwa u mnie maksymalnie 20 sekund. Temperatura, mierzona termoparą przy samym układzie, odczytuje wartość maksymalną 245°C, co bez problemu powoduje rozpływ kul pod dowolnym układem BGA (cyna bezołowiowa topi się przy 217°C), nie przekraczając temperatury granicznej dla układów BGA, wynoszącej 260°C.

Natomiast problem jest w tym, że do różnych płyt musisz ustawiać osobne profile, mierząc każdorazowo temperaturę przy układzie zewnętrzną termoparą, aby nie przekroczyć podanych wyżej parametrów. Nie istnieje jeden uniwersalny profil do wszystkiego - każda płyta ma inną pojemność cieplną i inaczej rozkładają się w niej temperatury. Mniejsze i cieńsze płyty rozgrzewają się dużo szybciej, niż większe i grubsze. Ponadto, powinieneś wydłużyć krok S1 z 30 sekund do co najmniej 60 sekund (a najlepiej 90 sekund) oraz ustawić ten krok na 150°C (góra i dół), gdyż tak krótki czas "pre-heat" zemści się bardzo, gdy trafisz na zawilgocony układ BGA - będzie strzelał jak popcorn. I jeszcze jedna uwaga (dotycząca drugiego obrazka): nie może być tak, że góra grzeje Ci na 150°C a dół na 280°C, bo góra schładza dół i dlatego potrzebujesz wyższej temperatury dołu, żeby układ się "rozpłynął". Zasada jest taka, że jeśli zewnętrzna termopara przy układzie pokazuje 235°C gdy dolna grzałka osiąga 245°C a układ nadal Ci nie pływa, to znaczy, że profil jest do bani.

Musisz pamiętać, że lutowanie BGA to jest lutowanie konwekcyjne - lwią część pracy wykonuje dolna grzałka, a górna jedynie "domyka" proces konwekcji, więc nadmuch górnej grzałki trzeba ustawić jak najniżej się da. Dzięki temu chroni się rdzeń układu przed nadmiernym nagrzewaniem.

#4 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez matic 22 czerwca 2020, 11:03
Vogelek23 napisał(a):(cyna bezołowiowa topi się przy 227°C)
:wtf:
The Lead-free solder melting point depends on the alloy composition. On the motherboards it is usually (at 99%) used a "SAC" (Sn96.5 / Ag3 / Cu0.5) solder, whose melting point is 217°C.

In order for the component to be reliably soldered, we need to exceed this temperature. Therefore we need to heat up the component at Lead-free profile to the peak temperature about 225°C.

#5 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 22 czerwca 2020, 12:25
matic napisał(a):whose melting point is 217°C.
Just a typo - should be 217°C of course. Corrected.

matic napisał(a):Therefore we need to heat up the component at Lead-free profile to the peak temperature about 225°C.
Please note this is the temperature that ALL the balls under BGA chip must reach. Practically, it is quite hard to achieve that if your BGA machine heaters are set to 225°C in peak, because there is a plenty of conditions (MLB structure, ambient temperature, ambient air movements) which have a significant impact on soldering process. That's why heaters temperature should be higher and an independent temperature measurement (using a separate thermocouple) should take place during the whole process of a profile adjustments.

#6 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 4 lipca 2020, 09:14
Powiem ci tak , na drugim profilu ( fotka nr 2 ) robiłem reball w ps4 , nie byłem pewny ? ale spróbował i powiem ci że układ zszedł bez problemu , tylko że im bliżej końca dochodzi to sprawdzam układ czy pływa ? i jak już pływa zdejmuje . Dalsze procedury ; usuwanie starego spoiwa itd itd , Po wlutowaniu układu i po całym zabiegu chwila prawdy : konsola odżyła , i na razie działa bez problemu .
Nie chce dać ( na razie ) większej temperatury góry gdyż ile układ wytrzyma BGA ? Ja robiłem i na ir6000 , potem Jetronic Eco i ze swojego doświadzenia wiem że płytę od spodu ma dostać dobrego kopa temp ( 184 stopni -189 stopni ) i góra ma dogrzać do rozpływu cyny , dlatego tak podchodzę do każdej stacji , Dół - dobry kop , góra dogrzewa .

#7 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 4 lipca 2020, 10:37
karol19761976 napisał(a):że płytę od spodu ma dostać dobrego kopa temp ( 184 stopni -189 stopni )
Takie rozważania można snuć, gdy mamy do czynienia ze spoiwem SnPb. W przypadku cyny bezołowiowej (spotykanej dziś praktycznie wszędzie) 189°C to nie "kop temperatury", lecz "męczenie" spoiwa i jego starzenie, bo stop SnAgCu nawet nie próbuje się roztopić przy takiej temperaturze. W kwestii tzw. fazy "pre-heat" - wydaje mi się, że nie rozumiesz zasady lutowania układów BGA i stąd takie ustawienia stacji. Prawidłowe ustawienia fazy "pre-heat" są niezwykle istotne, żeby:
- odprowadzić (odparować) wilgoć z płyty i lutowanego układu, aby uwalniające się z wody tlen i wodór - na skutek zjawiska rozszerzalności cieplnej - nie uszkodziły mechanicznie struktury układu lub płyty,
- ułatwić penetrację topnika pod układ BGA przed jego aktywacją (dotyczy zarówno topnika w żelu, jak i w płynie),
- wstępnie nagrzać układ i płytę do temperatury, która pozwoli potem osiągnąć temperaturę szczytową (peak) bez ryzyka uszkodzenia mechanicznego płyty lub układu na skutek działania zjawiska rozszerzalności cieplnej i sił z nim związanych (czyli termiczne ustabilizowanie obu struktur).

To, że profil zadziałał Ci na PS4, nie znaczy, że zadziała na innych płytach. Spróbuj polutować w ten sposób jakikolwiek procesor ULV (hybrydowy), a szybko zrewidujesz swoje "poglądy" na temat uniwersalności profilu - zwłaszcza w przypadku, gdy różnica temperatur między górą i dołem wynosi aż 130°C. Ponadto, temperatura dołu 280°C jest niedopuszczalna w sytuacjach, gdy od spodu płyty masz jakiekolwiek elementy plastikowe (złącza) i półprzewodnikowe (diody, tranzystory) - przy tak ustawionym dole jest więcej niż prawdopodobne, że te elementy ulegną stopieniu, odkształceniu lub uszkodzeniom termicznym.

#8 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 11 lipca 2020, 08:04
Ja mam inne podejście do lutowania BGA , zawsze używałem , używam i będę używał tak jak opisałem wyżej , na stacji ir6000 zawsze płytę podgrzewałem od spodu na tyle aby przy układzie temperatura wskazywała około 183-187 stopni a resztę robiła grzałka górna IR przy układach na bez ołowiu Sn99,3Cu0,7 .
Co do profilu nr 1 oryginalny ( weś ustaw te parametry i wy lutuj układ ? ) jak układ będzie wyglądał ? ja wiem bo sprawdzałem .
Co do twoich sugestii : maszyna ma jak wiadomo 3 trefy grzejne , zakładam na dolny HR odpowiednią dyszę , IR dół ustawiam np jak na zdjęciu nr 1 lub mniejszą temperaturę , i nie ma takiej opcji aby jakiś plastik itp elementy zostały stopione ,
Teoria a praktyka - nie ma co porównywać , Dodam jeszcze iż jest wielka różnica jak głowica HR dolna podgrzewa miejsce płyty ( np gm390 ) a podgrzewanie IR (np ZM-R380B ) . Także nie przekonujesz mnie swoimi spostrzeżeniami , ja już trochę się zajmuję ale po różnych podejściach z różnymi profilami jestem nastawiony na tak : jak w tym tekście opisałem wyżej .

#9 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 11 lipca 2020, 22:01
karol19761976 napisał(a):Ja mam inne podejście do lutowania BGA , zawsze używałem , używam i będę używał tak jak opisałem wyżej
Ależ proszę Cię bardzo - to Twoja stacja i Twoja sprawa, jak lutujesz. Proszę tylko, abyś nie forsował swojego punktu widzenia na tym forum, ponieważ bardziej szkodzi, niż pomaga. Zapytałeś się, czy idziesz w dobrym kierunku - odpowiedziałem, że nie, podając szereg argumentów i danych katalogowych, a Ty i tak uważasz, że wiesz lepiej i właściwie to Tobie nie są potrzebne tutaj żadne porady, tylko pochwały w kwestii Twojego podejścia do lutowania oraz profili, które zaprezentowałeś. Ode mnie takich pochwał nie dostaniesz. I jeszcze raz powtórzę - przy temperaturze poniżej 200°C żaden układ PbFree się nie odlutuje i nawet teoria nie ma tu nic do rzeczy. Lutuję układy BGA od niemal 20 lat i wiem, co piszę. Jeśli Twoja termopara przekłamuje pomiar temperatury (a wszystko na to wskazuje), to nie ma się co dziwić, że przy 187°C układ Ci schodzi - ale odchyłka >10°C w odczycie temperatury to coś kompletnie niedopuszczalnego, a już zwłaszcza w maszynach BGA.

karol19761976 napisał(a):robiłem reball w ps4 (...) i po testowaniu na płytach ps3 super slim
Masz po prostu kupę szczęścia, że układy i płyty wytrzymują pieczenie dołem w 280°C przez prawie 1,5 minuty - podziękuj producentom, że dali Ci spory margines krytycznej temperatury na Twoje "zabawy". Natomiast jeszcze raz zaproponuję - polutuj tym samym profilem dowolny procesor hybrydowy ULV na dowolnej płycie laptopowej dowolnego producenta. Jeśli procesor wlutuje się prawidłowo i będzie działał poprawnie, "odszczekam" swoje słowa.

karol19761976 napisał(a):Także nie przekonujesz mnie swoimi spostrzeżeniami
To nie są spostrzeżenia - to lata doświadczeń z różnymi stacjami BGA, od prostych płyt grzejnych Pace'a, przez systemy maszyn półautomatycznych OKi (które kosztują lekko ponad 100.000zł). Obecnie używam stacji Scotle HR460 (bliźniaczo podobnej do Twojej GM390) i mój profil wygląda tak:

Obrazek

Proszę zwrócić uwagę na kilka czynników:
- sama faza pre-heat trwa 120 sekund, a cały profil ponad 5 minut,
- góra jest ustawiona na najniższy możliwy nadmuch, aby jak najmniej nagrzewać rdzeń lutowanego układu,
- całkowity rozpływ wszystkich kulek następuje najczęściej w miejscu, zaznaczonym strzałką (czasami do 5 sekund przed tym miejscem),
- pomiar temperatury przy układzie (fioletowy wykres) pokazuje, że rozpływ kulek następuje, gdy temperatura na termoparze osiąga ok. 230°C,
- termopara nie jest przyklejona przy samym układzie, lecz około 5mm od jego krawędzi.

Tym profilem lutuję zarówno większe BGA (np. grafiki AMD z iMaców), jak i mniejsze (np. grafiki nVidia, mosty PCH). Ale już do procesorów Intela ten profil się kompletnie nie nadaje - procesory hybrydowe (a zwłaszcza te prostokątne, z wydzielonym rdzeniem PCH czy GPU) po prostu się wyginają. Do takich procesorów stosuję kompletnie inny profil.

#10 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez k3mot 20 lipca 2020, 13:53
Witam Vogelek23 czy możesz przesłać zdjęcie z ustawienia Twojego profilu ze swojej stacji? Ja posiadam GM490 i kompletnie zderzyłem się z brutalną rzeczywistością. Stacja jest źle ustawiona układy nie chcą pływać. Owszem pływają przy temperaturach wyższych gdzie już jest po układzie. Wykres udostępniłeś a chciałbym się na twoim profilu troszkę powzorować bo wiadomo każda stacja,płyta oraz warunki będą inne, ale chciałbym jakiś dobry punkt zaczepienia do wymiany układów BGA. Tyle że ja nie stosuję grzałki Hot Air tylko IR. wydaje mi się lepsza. Ale moim zdaniem proszę się nie sugerować bo mam mało doświadczenia w tym temacie. Dziękuję za odpowiedź.

#11 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 20 lipca 2020, 17:37
Na wykresie widać przecież wszystko - zarówno ustawienia temperatur dla obu grzałek (góra i dół), jak i czasu trwania każdego z etapów lutowania (od pre-heat do reflow).

#12 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez k3mot 20 lipca 2020, 22:57
Vogelek23 Posłużyłem się wykresem i tym razem układ pływał i bez problemu dało się go zdjąć :) Jedno pytanie bo w moim GM490 jako górną grzałkę mam założona IR czy zmienić na Hot Air? Pytam bo ustawiam stacje na IR wtedy termopara jest jako Top temp czyli jako górna grzałka ale temperatury są za niskie jak mi pod koniec podbija do 255 na Bottom temp (dolna grzałka) to termopara pokazuje lekko ponad 200 :/ czy coś jest nie tak ze stacja? Ogólnie brałem termoparę w palce i pokazywała 36 stopni czyli odczytuje raczej dobrze. Różnica jest ok 50 stopni pomiędzy termoparą a dolną grzałką gdzie termoparę przyklejam kaptonem przy samym układzie który jest grzany. Dziękuję za wszelkie sugestie oraz za wszelką pomoc. Pozdrawiam.

#13 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 21 lipca 2020, 16:16
Jeśli układ nie uszkadza się podczas lutowania i wszystko działa po takim lutowaniu, to możesz zostawić IR tak jak jest - ja używam góry HA, bo według mnie zapewnia lepszą kontrolę i stabilność temperatury. Kalibrację termopary możesz wykonać na wrzącej wodzie - ja tak kalibrowałem swoją.

#14 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 26 lipca 2020, 07:55
Chodzi o to że do tej pory pracowałem na stacji IR : zaczynając od Scotle ir6000 , potem Jetronix Eco , Jovy 7500 i teraz ta gm390 .
Opis swój i doświadczenia opisałem ze stacji IR , tutaj jest HR , może faktycznie idę w złym kierunku ( praktyka z IR )
Możesz podać te ustawienia co na zdjęciu ? Wypróbuję

#15 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 27 lipca 2020, 01:33
Vogelek23 napisał(a):Na wykresie widać przecież wszystko - zarówno ustawienia temperatur dla obu grzałek (góra i dół), jak i czasu trwania każdego z etapów lutowania (od pre-heat do reflow).

#16 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 27 lipca 2020, 08:00
Nie chcesz podać to ja nie będę prosił , ciężko panu fotkę zrobić z ustawień i wrzucić ? Tacy są ludzie . Wracajac do tematu nie mam przekonania do tych stacji typu co mam gm390 itp . Te stacje pracują elementy grzejne są od siebie nie zależne w przeciwieństwie do np jetronixa Eco . Profil 1 ten co na początku wrzuciłem grzanie bezpośrednie z góry do 215, 235 stopni na układ ( ile układów wytrzyma taką temperaturę ) bo przecież grzanie jest nie zależne gm390

#17 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Vogelek23 27 lipca 2020, 16:35
karol19761976 napisał(a):Nie chcesz podać to ja nie będę prosił , ciężko panu fotkę zrobić z ustawień i wrzucić ? Tacy są ludzie .
Nie chcesz poświęcić 2 minut, żeby utworzyć profil na podstawie wykresu, to ja nie będę prosił. Tacy są ludzie. Ciężko jest spisać parametry z wykresu? Kolega k3mot nie miał z tym problemu - najwyraźniej nie jest leniwy ani roszczeniowy, jak co poniektórzy w tym wątku.

#18 Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez karol19761976 30 lipca 2020, 11:38
Bez łaski , dziękuję za poświęcony czas.

Re: TOUCHBGA GM390 profile itp ?

przez Google Adsense [BOT] 30 lipca 2020, 11:38