• Serwer NAS QNAP TS-659 Pro+ Obudowa ciągle wpada w rezonans prośba o opinię

#1 Serwer NAS QNAP TS-659 Pro+ Obudowa ciągle wpada w rezonans prośba o opinię

by SebastianR 27 June 2020, 07:23
Dzień dobry,

Posiadam w domu NAS-a jak w tytule, problem z nim polega na tym, iż jego obudowa notorycznie wpada w rezonans.
Generuje to na tyle uciążliwy hałas, ("buczenie") że jedynym ratunkiem jest podejście do urządzenia i puknięcie go w obudowę żeby przestał... :D

Czasem pomaga dociskanie klatek od dysków twardych, tylko że tu też nie ma żadnej prawidłowości, raz pomaga dotknięcie tacki z obsadzonym dyskiem, raz pomaga dociśnięcie pustej.

Pytałem o to wsparcie QNAPA i kazali mi wymienić dyski bo wadliwe.... taaa wszystkie wadliwe jak pomaga dotknięcie pustej zatoki dyskowej...
Próbowałem dokręcania wszystkich śrub od HDD/obudowy NAS bez efektu.
Próbowałem przenieść serwer w inne miejsce - bez efektu.

Czy ktoś z Was spotkał się z takim kłopotem?
Będę wdzięczny za każdą sugestię ;)

Re: Serwer NAS QNAP TS-659 Pro+ Obudowa ciągle wpada w rezonans prośba o opinię

by Google Adsense [BOT] 27 June 2020, 07:23

#2 Re: Serwer NAS QNAP TS-659 Pro+ Obudowa ciągle wpada w rezonans prośba o opinię

by SebastianR 21 August 2020, 06:24
Rozwiązaniem problemu okazało się zamiana miejscami dysków twardych. Po tym zabiegu NAS jest zauważalnie cichszy :)

Pozdrawiam!
Sebastian

Re: Serwer NAS QNAP TS-659 Pro+ Obudowa ciągle wpada w rezonans prośba o opinię

by Google Adsense [BOT] 21 August 2020, 06:24