• Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

przez klarus 31 marca 2011, 09:18
Witam.

Trafił do mnie laptop na reinstalacje systemu. Przez nie dopatrzenie nie skopiowałem folderu ze zdjęciami. Przeskanowałem dysk programem Recover my files ale za dużo mi nie odzyskał i na dodatek dużo śmieci. Jaki program koledzy by poradzili ewentualnie jak się do tego zabrać? Przyznaje ze w temacie nie jestem rozeznany. Kiedyś kupiłem w/w program bo potrzebowałem odzyskać fotki z karty SD i poszło dobrze.

Pozdrawiam

Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

przez Google Adsense [BOT] 31 marca 2011, 09:18

#2 Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie 

przez mikesh 31 marca 2011, 10:22
Najpierw proponuję wykonać kopię posektorową dysku. Później możesz spróbować użyć programu DMDE do odzysku. Wersja darmowa jednak ma ograniczenie i odzyskuje po jednym pliku co może być uciążliwe dla Ciebie jeśli tych zdjęć jest dużo.
Warunkiem odzyskania zdjęć jest to, że nie zostały nadpisane przez system, który zainstalowałeś na tym dysku.

#3 Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

przez klarus 31 marca 2011, 11:22
Witam ponownie.

Jak wspomniałem wcześniej nie jestem obeznany za bardzo w temacie.
Jak się robi kopie posektorową dysku? Wiem ze problemem mogą być nadpisane dane. System stawiałem poprzez Recovery wiec nie wiem jak to działa. Czy dysk jest tylko kasowany czy tez formatowany i czy wszystkie pliki są nadpisywane w to samo miejsce. Zdjęć dużo nie było. A co do licencji DMDE to jeżeli program nie jest aż tak drogi to kupię. Czy dysk może być podpięty prze kieszeń na USB czy lepiej go podłączyć bezpośrednio do płyty komputera?

Pozdrawiam

#4 Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie 

przez arvika 31 marca 2011, 11:45
Kopia posektorowa w pierwszej kolejności:

https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=138&t=5891

Potem do odzyskania zdjęć użyj programu ZAR (Zero Assumption Recovery):
http://www.z-a-recovery.com/
Opcja odzyskiwania zdjęć w tym programie jest bezpłatna. Wyciągnie Ci wszystkie zdjęcia z dysku jakie były, minus jest taki że będą pomieszane.
Inny program, który jest równie bardzo dobry i darmowy to Photorec http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec

W momencie jakbyś chciał odzyskać strukturę katalogów (o ile nie będzie uszkodzona) użyj programu DMDE lub ZAR ( z tym że opcja skanowanie po plikach, nie po zdjęciach). W tym wypadku będziesz musiał już wykupić licencję.
W przypadku reinstalacji systemu nadpisałeś część danych. W zależności od tego jak duża była to partycja i ilości zdjęć, odzyskasz część lub całość (czasem jest to możliwe).

Odzyskujesz dane na inny nośnik!!

#5 Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

przez olgierdo 31 marca 2011, 14:55
Witam

Ja polecam getdataback do wyboru fat32 lub nfts - dziala rewelacyjnie.

Pozdrawiam

#6 Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

przez klarus 1 kwietnia 2011, 16:07
Witam.
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc. Zakupiłem sobie licencje do DMDE. Bardzo ciekawy program. Dane odzyskałem Recover my files. Pierwszym razem źle zaznaczyłem w opcjach wiec dlatego mało mi odzyskało. Wszystkie fotki wyciągnęło wiec problem rozwiązany.

Dziękuję i pozdrawiam

Re: Odzyskanie zdjec z HDD po formacie

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2011, 16:07