• HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez FRUNEK1 24 września 2020, 10:27
Witam.
Pacjent HP Probook 6470b, objawy czarny obraz po włączeniu, okazało się że uszkodzony jest bios.
Jak wiadomo po wgraniu czystego wsadu, numer seryjny itp trzeba uzupełnić.
Moje pytanie brzmi, czy ze zgranego wsadu bios jest możliwość skopiowania numeru seryjnego itp/ do czystego wsadu ?

Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2020, 10:27

#2 Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez kowalcook 24 września 2020, 12:34
Witam, edytuj za pomocą programu np HxD i poszukaj numeru seryjnego jaki jest aktualnie w nowym wsadzie.
Zrobisz to na przykład odpalając bios przez laptop F10. i jak znajdziesz, to w programie HxD znajdź ten numer i zamiast tego nowego podmień na stary z poprzedniego wsadu, lub z naklejki pod laptopem i ponownie zaprogramuj płytę

#3 Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez FRUNEK1 24 września 2020, 13:06
Problem w tym że próbowałem tak zrobić i nie znalazło mi we wsadzie numeru.

#4 Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez kowalcook 24 września 2020, 13:23
rozumiem że szukałeś w tekscie nie w hex i w odpowiednim kodowaniu ? spisz tylko część numeru np 3-4 znaki

#5 Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez FRUNEK1 24 września 2020, 13:57
Oczywiście że w tekście szukałem.
W załączniku dodaję wsad, początek numeru seryjnego to: CNU238.
Źle szukam albo już nie wiem co...

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego  [ROZWIĄZANY]

przez rager24 24 września 2020, 14:18
Przy wyszukiwaniu zaznacz opcję: Kodowanie tekstu Unicode

Obrazek

#7 Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez FRUNEK1 24 września 2020, 14:55
rager24 napisał(a):Przy wyszukiwaniu zaznacz opcję: Kodowanie tekstu Unicode

[ Obrazek ]

Dzięki wielkie ;)

Re: HP Probook 6470b przeniesienie numeru serujnego z uszkodzonego biosu do nowego

przez Google Adsense [BOT] 24 września 2020, 14:55