• Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.

#1 Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd

от arjuredi 24 Сентябрь 2020, 15:02
Witam.
Dzisiaj przez nieuwagę mój pracownik usunął z dysku systemowego partycje. Drugi dysk podmienił, ale przy instalacji systemu nie zauważył, że jest jeszcze wspomniany ssd (m.2 Toshiba 256GB KBG30ZMS256G). Operacja została przerwana bez zakładania partycji. Na dysku ssd są istotne dane i czy jest możliwość odzyskania partycji? Teraz instaluję na nowym dysku system i jak to się zakończy, to wstawię spowrotem ssd. Czy mam go inicjować (mbr, gpt)? Posiadam dmde w pełnej, legalnej wersji profesjonalnej, czy nim ogranę ten dysk? Proszę o podpowiedzi, bo już mam pozamiatany ten dzień.

Edit.
System postawiony na czystym dysku, ssd zamonotwany, dmde zainstalowane na dellu i widzi ssd. Skanuję zawartość ssd i widać, że dane są (na szczęście). Czy jest możliwość odzyskania w tym programie całej partycji?

Re: Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd

от Google Adsense [BOT] 24 Сентябрь 2020, 15:02

#2 Re: Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd

от rager24 24 Сентябрь 2020, 15:47
Do odzyskiwania partycji polecam program Partition Guru / Disk Genius Free. Można odzyskać całą tablicę partycji bez potrzeby odzyskiwania samych danych.

#3 Re: Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd  [РЕШЕНО]

от arvika 1 Октябрь 2020, 18:26
W pierwszej koleności wykonaj kopię 1:1 tego dysku, potem sprawdź różne programy do przywrócenia partycji. Na początek Testdisk. Mam nadzieję, że w tym przypadku nie zadziałała funkcja TRIM dysku SSD, bo wtedy może się okazać że widzisz strukturę, ale pliki same w sobie bedą uszkodzone (obszar gdzie się znajdowały funkcja TRIM zeruje).

#4 Re: Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd

от arjuredi 30 Октябрь 2020, 17:36
Kopię wykonałem dla pewności na 2 dyskach, na których później działałem programem dmde w pełnej wersji. Odzyskały się wszystkie dane, maile itp., tak więc skóra uratowana ;-D. Dzięki za odpowiedzi w temacie, a przy okazji muszę spróbować wspomnianego Partition Guru / Disk Genius Free i zobaczyć co to za cudo.

Re: Dell Inspiron 5570 - zdjęte partycje z dysku systemowego ssd

от Google Adsense [BOT] 30 Октябрь 2020, 17:36