• Programowanie IT8586E SVOD3

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Programowanie IT8586E SVOD3

przez franekx6 2 października 2020, 14:59
Lenovo 330-17IKB
PCB: NM-B241

Nie mogę zaprogramować KBC, ciągle błąd "ITE series not detected" "ITE is busy"
zmieniałem "first contact on the left" "first contact on the right" - nie pomogło
gdzieś wyczytałem żeby wstawić w miejsce RE3 rezystor RE1 - nie pomogło
3.3V na pinach 26,50,92,114,121,127 obecne

Poniżej logi:
Software version 1.1.0.0 date 14.09.2020
Running Microsoft Windows 7 Professional 64 bit
Intel(R) Core(TM) i5-2500K CPU @ 3.30GHz
.NET Framework Version: 4.8 or later
Device connected in work mode
Firmware version 1.0.6.7 date 14.9.2020
Select mode of programmer
ITE mode selected
check pins ok
selected motherboard NM-B241 LENOVO 320E-15 SHAN
CHECK GND
Now plug power to the motherboard
ITE series not detected
ITE is busy

pinout wygląda że ok
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Programowanie IT8586E SVOD3

przez Google Adsense [BOT] 2 października 2020, 14:59

#2 Re: Programowanie IT8586E SVOD3

przez psikus123 2 października 2020, 22:13
Te układy lubią być kapryśne, z pewnego źródła wiem, że nie istnieją na wolnym rynku układy nowe tylko czyszczone przez kolegów z Azji. Pomimo tego, że wyglądają jak nowe nie zawsze dają się programować. Moja sugestia - wymienić sztukę na inną.
Mam zewnętrzny adapter do tych układów i nie każdy się programuje.

#3 Re: Programowanie IT8586E SVOD3  [ROZWIĄZANY]

przez matic 3 października 2020, 09:07
The pinout file "NM-B241 LENOVO 320E-15 SHAN" seems completely wrong.
I created the pinout file for this board and uploaded it to the database. Download the file "Compal NM-B241, IT8586E, 32-pin, ByMatic" and try again.

#4 Re: Programowanie IT8586E SVOD3

przez franekx6 5 października 2020, 12:48
Thank You, buddy matic for your help, now it's programmed without any problems. It seems that someone counted the pins inversely n32 is n1 etc.
Your pinout is correct.

Re: Programowanie IT8586E SVOD3

przez Google Adsense [BOT] 5 października 2020, 12:48