• Perełki Elektrody :)

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#21 Re: Perełki Elektrody :)

przez Usunięty Użytkownik 1038 1 kwietnia 2011, 10:39
Jak to nie? Nie zgodność przedmiotu z opisem - masz powód zwrotu...

Re: Re: Perełki Elektrody :)

przez Google Adsense [BOT] 1 kwietnia 2011, 10:39

#22 Re: Perełki Elektrody :)

przez kamil198405 1 kwietnia 2011, 14:40
Tak ale najpierw trzeba tą niezgodność udowodnić. Sprawa oparła się o rzecznika, ale niestety Pan sprzedający wytłumaczył się iż laptop był w serwisie gdzie stwierdzono awarię karty graficznej, niestety nie był przy czynnościach serwisowych i nie wie co było w nim robione. Może niepotrzebnie "olałem" sprawę mogłem z tym iść do sądu ale przynajmniej wyleczyłem się z kupowania uszkodzonych laptopów na allegro

#23 Re: Perełki Elektrody :)

przez AdamStar 1 kwietnia 2011, 14:43
To że on o tym nie wiedział nie zmienia stanu faktycznego jakim jest niezgodność towaru z umową ;)
Jakby tak było to by każdy mógł handlować złomem tłumacząc się że nie wiedział co sprzedaje.

#24 Re: Perełki Elektrody :)

przez Usunięty Użytkownik 1038 1 kwietnia 2011, 15:11
kamil198405 napisał(a):(...) Ja ostatnio kupiłem hp tx1000 z brakiem obrazu, nigdy nie naprawiany.(...).

To albo nie naprawiany albo był w serwisie....... Ja bym nie darował.

#25 Re: Perełki Elektrody :)

przez tomcio 1 kwietnia 2011, 15:47
Jeśli chodzi o elektrodę - czytam tamtejsze posty dla poprawy humoru Najlepsze wrzucam na fb - będę powoli odnajdywał "perełki" i powrzucam troszkę tego. Na początek:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 71#9286171

-- piątek, 1 kwietnia 2011, 15:52 --

To się nie dotyczy co prawda tematyki forum, ale zwróćcie uwagę na to jak człowiek porywa się na z motyką na słońce.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1871980-0.html

#26 Re: Perełki Elektrody :)

przez Usunięty Użytkownik 402 1 kwietnia 2011, 17:09
Tomcio, cóż miałem temu panu od grafiki laptopa odpowiedzieć? :)

#29 Re: Perełki Elektrody :)

przez Lakier88 1 kwietnia 2011, 22:03
danb napisał(a):Okazało się w serwisie, że są przegrzane jakieś ścieżki na płycie. http://allegro.pl/plyta-glowna-toshiba- ... 93232.html Chyba samodzielnie opalarką ktoś to naprawiał.

Co za różnica czym podgrzewał? Po prostu za dużo razy była już grzana i na dodatek ktoś przesadził z topnikiem, który dodatkowo był kiepskiej jakości.

Swoją drogą to toshibę za g30 powinno ukamienować. Laptop który kosztował 12 tys. zł jak był nowy, a teraz każdy jeden z serii g30 ma problem z grafiką, a toshiba pomimo to ma to gdzieś. Swoją drogą nie mam pojęcia czemu kosztował aż tyle.

#30 Re: Perełki Elektrody :)

przez Usunięty Użytkownik 402 1 kwietnia 2011, 22:09
Jestem na kilku stronkach moderatorem i czasem muszę czytać takie ogłoszenia :
,,przyjmę monitor lcd z płaskim kineskopem'' :lol:

#31 Re: Perełki Elektrody :)

przez opelr 1 kwietnia 2011, 22:28
( z doświadczenia wiem, że informatycy potrafią nieźle oszukiwać ludzi

za to budowlańcy, mechanicy samochodowi, hydraulicy, w ogóle i absolutnie nie.

#32 Re: Perełki Elektrody :)

przez tomcio 1 kwietnia 2011, 23:23
LAZY napisał(a):Tomcio, cóż miałem temu panu od grafiki laptopa odpowiedzieć?
↲Nie chodzi o Twoja wypowiedz, ale o samo lenistwo autora postu. W zasadzie wystarczyło użyć googli i po ptakach. Swoja droga, klienci często uważają laptopa za komputer stacjonarny co jest niestety spora pomyłka.

I następny:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1360260.html

#34 Re: Perełki Elektrody :)

przez Usunięty Użytkownik 402 4 kwietnia 2011, 23:03
,,Jeśli masz hot air, podgrzej mostek MCP 67 d przez kilka minut do temp ok.150 C. ''

Kilka minut czy to nie za wiele? Po takiej akcji to z pewnością się nie uruchomi. :lol:

#35 Re: Perełki Elektrody :)

przez GregB 23 maja 2011, 21:54
opelr napisał(a):
( z doświadczenia wiem, że informatycy potrafią nieźle oszukiwać ludzi
[ ... ]
Jak widać, mają też wiarę w swoje pomysły: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9537523#9537523 a jak wiadomo, ta "góry przenosi" i wywołuje zorzę polarną ... :shock: :lol:

#37 Re: Perełki Elektrody :)

przez kamilj 23 maja 2011, 22:58
LAZY napisał(a):,,Jeśli masz hot air, podgrzej mostek MCP 67 d przez kilka minut do temp ok.150 C. ''

Kilka minut czy to nie za wiele? Po takiej akcji to z pewnością się nie uruchomi.

A dlaczego to? Przecież normalny profil lutowania BGA trwa co najmniej kilka minut i układ przebywa przez ten czas w wiele wyższej temperaturze i jakoś działa bez problemów

Poza tym układy przed wlutowaniem zaleca się wygrzewać przez 24h w temp. 100C aby pozbyć się wilgoci i też obywa się bez ofiar.

#38 Re: Perełki Elektrody :)

przez Usunięty Użytkownik 402 24 maja 2011, 00:55
kamilj napisał(a):
LAZY napisał(a):,,Jeśli masz hot air, podgrzej mostek MCP 67 d przez kilka minut do temp ok.150 C. ''

Kilka minut czy to nie za wiele? Po takiej akcji to z pewnością się nie uruchomi.

A dlaczego to? Przecież normalny profil lutowania BGA trwa co najmniej kilka minut i układ przebywa przez ten czas w wiele wyższej temperaturze i jakoś działa bez problemów

Poza tym układy przed wlutowaniem zaleca się wygrzewać przez 24h w temp. 100C aby pozbyć się wilgoci i też obywa się bez ofiar.

Niby masz rację -tylko że hot grzeje stałą temperaturą zimny układ - to po co wymyślono te skrupulatnie ustawiane profile w maszynach BGA?

#39 Re: Perełki Elektrody :)

przez Vogelek23 24 maja 2011, 08:02
kamilj napisał(a):Przecież normalny profil lutowania BGA trwa co najmniej kilka minut i układ przebywa przez ten czas w wiele wyższej temperaturze i jakoś działa bez problemów

Po pierwsze, układ nie przebywa w temperaturze rozpływu przez cały profil BGA - proponuję zapoznać się charakterystyką profili lutowania BGA.
Po drugie - jak już wspomniał Kolega LAZY - grzanie zimnego układu stałą temperaturą przez kilka minut może doprowadzić do uszkodzenia struktury krzemowej. Dlatego też profile lutowania BGA są projektowane ze ściśle określonym przyrostem temperatury w funkcji czasu. Producent ustala przy tym maksymalny przyrost temperatury z zastrzeżeniem, że jego przekroczenie może spowodować uszkodzenie struktury układu.
Proszę spróbować wygrzać w podany wyżej sposób układ np. SB460 - gwarantuję, że co najmniej połowa układów tego nie przetrzyma.

Re: Perełki Elektrody :)

przez Google Adsense [BOT] 24 maja 2011, 08:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).