• IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez karhur1988 25 października 2020, 14:10
Witam.
Jak w temacie proszę o pomoc w identyfikacji elementów zaznaczonych na zdjęciach. Płyta została prawdopodobnie zalana podczas czyszczenia jej kompresorem. Nie jestem elektronikiem wiec jak miał by ktoś chwilkę i napisał co mogę sprawdzić czy się nie spaliło, był bym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Karol

Obrazek

Obrazek

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez Google Adsense [BOT] 25 października 2020, 14:10

#2 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez Vogelek23 25 października 2020, 22:06
Proszę zamieścić zdjęcia PO wyczyszczeniu płyty i wymianie tego skorodowanego kondensatora (1uF/25V obudowa 0805), a także kondensatora obok (tego z paskiem na jednym z wyprowadzeń). Na pierwszym zdjęciu pierwszy i drugi od dołu sterownik przetwornicy mają także ślady korozji, więc zdjęcia tych sterowników po wyczyszczeniu płyty też proszę zamieścić.

#3 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez karhur1988 26 października 2020, 11:37
Kondensatory zamówione będą ok środy. Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?

#4 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez Vogelek23 26 października 2020, 15:03
karhur1988 napisał(a):Czy to prawda ze najlepiej od razu wymienić cały rząd?
Właściwie to nie ma znaczenia. Ja zwykle wymieniam tylko te elementy, które są uszkodzone lub wykazują jakiekolwiek problemy podczas pracy urządzenia. Kondensatorów w głównej linii zasilania są dziesiątki, o różnych parametrach i wymiarach, więc taka wymiana wszystkich jest kosztowna i pochłania mnóstwo pracy.

#5 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez karhur1988 30 października 2020, 12:00
Kondensator dziś dotarł. Od razu go wlutowałem, wymyłem płytę i zabieliłem miejsca które wyglądały źle (według mnie). mniej wiecej sprawdziłem co potrafiłem i wygląda że wszystko jest ok.
Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Obrazek

#6 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 30 października 2020, 21:49
karhur1988 napisał(a):Proszę o opinie i porady co mogę jeszcze sprawdzić.
Właściwie to nic - po prostu podłącz konsolę do zasilania i sprawdź, czy się uruchomi.

#7 Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez karhur1988 31 października 2020, 13:57
Niestety operacja chyba się nie powiodła. Konsola włączyła się na 5 min, załadował się system i po chwili zgasł obraz i przestała reagować na jakiekolwiek działania. Nie dało się jej wyłączyć nawet guzikiem tylko musiałem ją z kabla potraktować.

Dodano: Chciałem podziękować Ci za pomoc, jednak konsola ożyła po wymianie dysku twardego i nowej instalacji systemu. Sprawa rozwiązana.

Re: IDENTYFIKACJA ELEMENTU Z PŁYTY PS4 PRO MODEL: NVA-001 i prośba o porady

przez Google Adsense [BOT] 31 października 2020, 13:57