• Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez robertododo 30 października 2020, 16:40
Witam wszystkich. Otrzymałem do naprawy Lenowo Ideapad 700 - 15ISK, który posiada płytę oznaczoną jako: LOL SKL -1M; 448 , 06R01 , 001M; MADE IN CHINA i nie wykazuje żadnych oznak życia. Wiem tylko tyle, że po podłączeniu zasilacza laboratoryjnego pobiera przy 19V, 170 mA. Nie zauważyłem też, aby się cokolwiek grzało na płycie. Brak napięć jakichkolwiek na poszczególnych dławikach. Laptop należy do zięcia. W pewnym momencie, jak wynika z relacji zięcia, zaczął znikać obraz na matrycy. Czasami pojawiał się w połowie, wobec czego zięć rozkręcił go, myśląc pewnie całkiem słusznie, że powodem może być tasiemka łącząca płytę z matrycą. Kiedy nią poruszał, obraz wracał
do normalności. I tak przez chwilę go użytkował. Po jakimś czasie sytuacja się powtórzyła z nieregularnym obrazem i kiedy zięć zaczął ruszać tasiemką, laptop przestał działać i już się nie włączył. Ja osobiście podejrzewam, że mógł niechcąco uszkodzić KBC zwierając napięcie 19V, w uszkodzonej
tasiemce. Ale jak mam to sprawdzić, kiedy nie mam dostępu ani do schematu,
ani też do BoardView, a na tym forum nie znalazłem tego typu materiałów,
jak również takiego uszkodzenia w tym konkretnym modelu. Przyznam się
tylko do tego, że co prawda zajmuję się elektroniką od ponad 30 lat,
jednak z laptopami mam marne doświadczenie. Kilka razy udało mi się
naprawić, ale nie jakieś poważniejsze usterki. Zatem od czego zacząć nie
mając schematu. Proszę o pomoc. Końcowo nadmieniam, że niepokoi mnie stan
diody ED3202, z nadrukiem p45l 5ajdn, o ile dobrze zostało to odczytane, bo
strasznie zamazane i o ile to jest dioda, a nie np. jakiś bezpiecznik. W
każdym razie ten element w ogóle nie przewodzi. No chyba, że to
kondensator, ale wówczas powinien mieć wg mnie oznaczenie C, a nie D.
Pozdrawiam.

Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez Google Adsense [BOT] 30 października 2020, 16:40

#2 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez Vogelek23 30 października 2020, 21:50
robertododo napisał(a):Wiem tylko tyle, że po podłączeniu zasilacza laboratoryjnego pobiera przy 19V, 170 mA
Czy jest to pobór prądu od razu po podłączeniu zasilacza, bez próby włączenia płyty?

#3 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez robertododo 30 października 2020, 22:32
Tak, dokładnie. Nie ma różnicy, czy nacisnę przycisk start, czy też nie. Nawet po naciśnięciu przycisku start, pobór prądu pozostaje na tym samym poziomie.

#4 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez Vogelek23 31 października 2020, 05:38
Proszę sprawdzić, czy po podłączeniu zasilacza nie grzeje się układ RT6575DGQW (oznaczenie na laminacie: PU4501). Jeśli się grzeje, to proszę zmierzyć rezystancję do masy na n. 3 i 13 tego układu. Jeśli na n. 3 rezystancja będzie poniżej 100Ω, to najprawdopodobniej uszkodzony jest KBC, natomiast zawsze warto potwierdzić takie przypuszczenia próbą zwarciową, opisaną w szkoleniu nr 1 (dział SZKOLENIA).

#5 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez robertododo 31 października 2020, 11:54
Przeprowadziłem wskazane w/w czynności i ustaliłem, że układ PU 4501 grzeje się. Na wyprowadzeniu oznaczonym nr 3 posiada opór o wartości 6,6 Ω , co potwierdziła również przeprowadzona próba zwarciowa. Natomiast na wyprowadzeniu nr 13 opór wynosił grubo ponad 100 Ω.

#6 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez Vogelek23 31 października 2020, 23:27
robertododo napisał(a):co potwierdziła również przeprowadzona próba zwarciowa
Jeśli wykazała ona grzanie się kontrolera KBC, to na ten moment diagnostyka jest zakończona i KBC wymaga wymiany. A z uwagi na pierwotny problem i wysokie ryzyko jego wpływu na uszkodzenie KBC, taśmę matrycy również należy wymienić. Stanowczo odradzam włączanie płyty po wymianie KBC ze starą taśmą matrycy.

#7 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez robertododo 2 listopada 2020, 12:53
Nie zrozumiał mnie Pan. Ja nie wykazałem, że grzeje się KBC, lecz układ
przetwornicy PU4501, przy 19V i poborze prądu rzędu 210 mA, nawet bardzo i
bardzo szybko. Natomiast nawet przy tym napięciu i prądzie KBC nie
nagrzewa się wg mojej oceny, chociaż od samego początku zastanawiał mnie
jego wygląd, jakby podziurkowany od góry i zmieniona jego barwa. Zanim
napisałem ten post, sfotografowałem płytę bardzo dobrze pod każdym względem
i obejrzałem ją w komputerze w dużym powiększeniu za pomocą przeglądarki,
ponieważ nie posiadam żadnego mikroskopu, a lupy są trochę za słabe do tego
celu, ze względu na mój już nie najlepszy wzrok. W załączeniu dołączam
jedną z ponad 20 fotografii tej płyty, przedstawiający jej fragment z
układem KBC. Fotografie wykonałem w miarę dobrym aparatem fotograficznym,
choć nie należy on do tzw. lustrzanek.
Obrazek

#8 Re: Lenowo Ideapad 700 - 15 ISK całkiem martwy

przez Vogelek23 2 listopada 2020, 17:57
robertododo napisał(a):Na wyprowadzeniu oznaczonym nr 3 posiada opór o wartości 6,6 Ω , co potwierdziła również przeprowadzona próba zwarciowa.
Jeśli próba zwarciowa na pinie 3 wykazuje grzanie się sterownika przetwornicy PU4501, to proszę wylutować ten sterownik i ponowić pomiar rezystancji do masy na padzie 3. Jeśli rezystancja nie wzrośnie znacząco, należy wykonać próbę zwarciową na padzie PG4533, połączonym z pinem 3 sterownika. Jednakże wypalenia na obudowie KBC jasno wskazują, że KBC jest uszkodzony i wymaga wymiany - próba zwarciowa ma za zadanie potwierdzić wstępną diagnozę uszkodzenia KBC.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).