• Asrock z77 Pro3 nie startuje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asrock z77 Pro3 nie startuje.

przez qubert 16 listopada 2020, 12:00
W czwartek dostałem używaną płytę Asrock z77 Pro3 wraz z procesorem i5 3570. Dysk, zasilacz i pamięć ram chwilowo przełożyłem z inego komputera. Dziś dostałem zasilacz dysk i pamięć ram. Zainstalowałem zasilacz i dysk. Podłączyłem komputer do prądu i poczułem dziwny zapach, natychmiast odpiąłem komputer od prądu. Przed ponownym podłączeniem sprawdziłem zasilacz na innym komputerze, wszystko działało. Lecz po podłączeniu komputer nie startował, podłączyłem również ten zasilacz co kila dni wcześniej i nadal nic, wiatraki i komputer ani drgną. Sprawdziłem różne kości ram. Podejrzewam niestety płytę główną.
Dodam jeszcze, że podpinałem gniazda USB, czy to mogło spowodować awarię?

Re: Asrock z77 Pro3 nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 16 listopada 2020, 12:00

#2 Re: Asrock z77 Pro3 nie startuje.

przez matic 16 listopada 2020, 16:48
qubert napisał(a):Dodam jeszcze, że podpinałem gniazda USB, czy to mogło spowodować awarię?
Hello!
If the connected USB devices was not faulty, it has nothing to do with this fault.

Start with visual inspection of whole motherboard for burned/damaged components.

#3 Re: Asrock z77 Pro3 nie startuje.

przez qubert 16 listopada 2020, 20:27
Wszystko wygląda ok
Obrazek
Obrazek

#4 Re: Asrock z77 Pro3 nie startuje.

przez matic 18 listopada 2020, 10:11
Measure the voltages to ground on pins 2, 3 of chip Q810 (it is located near the BIOS chip).

Re: Asrock z77 Pro3 nie startuje.

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2020, 10:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).