• Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez webhdx 18 listopada 2020, 09:41
Mam monitor SmallHD 5", do którego omyłkowo podłączyłem zasilanie 14,4V zamiast 7,2V. Monitor w 99% przeżył, padł jedynie układ podświetlenia matrycy. Zasilałem backlight z zasilacza laboratoryjnego i monitor normalnie działa.

Podświetlenie działa na układzie TPS61180. Dookoła nic nie było zwarte, dioda jest sprawna. Wstawiłem więc od razu nowy układ. Niestety podświetlenie nie wstało, chociaż teraz widać wyraźne mignięcie na ułamek sekundy po włączeniu. Napięcie wyjściowe Vo utrzymuje się na 15V (wg datasheetu minimalne napięcie wyjścia). Nie mam oscyloskopu, ale na mierniku da się zauważyć, że napięcie skacze powyżej 25V i czytając datasheet dochodzę do wniosku, że układ generuje napięcie graniczne 39V i później załącza zabezpieczenie.

Logiczne dla mnie było, że któryś sygnał feedback ma przerwany obwód. Monitor wykorzystuje tylko 2 linie IFB, reszta jest zwarta do masy poprzez rezystor 10K. Nie umiem ustalić dlaczego tak się dzieje, wszystkie linie sprawdziłem, dwie używane normalnie dochodzą wyświetlacza, reszta jak wspomniałem jest zwarta do masy przez rezystor.

Obrazek

Datasheet jest dostępny tutaj: https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps61182.pdf

Co zrobiłem:
- podstawiałem różne diody D1
- sprawdziłem wszystkie kondensatory czy nie są zwarte
- sprawdziłem wartości rezystancji na rezystorach
- podstawiałem różne sztuki TPS61180 kilka razy
- zlutowałem sobie dwa paski LEDów po 7 szeregowo żeby zasymulować wyświetlacz
- podpiąłem backlight z innego wyświetlacza

Zawsze ten sam efekt - jedno mignięcie i później ciemność.

Umie ktoś mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje i co jeszcze pozostało mi zrobić? Naprawdę nie chcę robić fuszerki z lutowaniem kawałka PCB z driverem z innego LCD...

Re: Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2020, 09:41

#2 Re: Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez matic 18 listopada 2020, 18:06
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 3, 4, 5, 6, 11, 15, 16 of TPS chip.

#3 Re: Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez webhdx 19 listopada 2020, 15:26
Thanks for the reply. Here are the voltages. I've provided measurements for all pins even though it doesn't make sense to measure grounds.

#   NAME   VOLTAGE 
 16   Fault   0,25V 
 15   EN   1,8V 
 14   IFB6   0,01V 
 13   IFB5   0,23V 
 12   IFB4   0,01V 
 11   DCTRL   1,76V 
 10   GND   0,01V 
 9   IFB3   0,43V 
 8   IFB2   0,01V 
 7   IFB1   0,01V 
 6   Cin   3,3V 
 5   ISET   0,04V 
 4   Vo   7V 
 3   Vbat   7V 
 2   SW   7V 
 1   PGND   0,01V 

There is an optional part in typical application circuit used for cutting of the power to LCD when Fault pin goes low. It's not populated in the monitor.

#4 Re: Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez matic 20 listopada 2020, 10:13
Measure the resistance between pins 2, 4 of TPS chip.

#5 Re: Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez webhdx 20 listopada 2020, 11:35
It's 0,5 kΩ one way and 13 kΩ other way since it goes through the diode.

Re: Monitor HDMI SmallHD 5" - brak podświetlenia matrycy

przez Google Adsense [BOT] 20 listopada 2020, 11:35
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).