• Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

#1 Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

от kowalcook 23 Ноябрь 2020, 12:56
Witam, mam pytanie który element na płycie głównej odpowiada za detekcje (wykrywanie czy jest podpięty) portów USB.
Czy jest to bezpośrednio PCH czy jest jeszcze jakiś element w tym pośredniczący ?
Mowa o samej detekcji USB czyli czy jest podłączony do gniazda a nie jego obsługę i odczyt informacji.

Re: Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

от Google Adsense [BOT] 23 Ноябрь 2020, 12:56

#2 Re: Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?  [РЕШЕНО]

от rager24 23 Ноябрь 2020, 13:34
Oczywiście to chipset odpowiada za detekcję czy coś zostało podłączone. W mocnym uproszczeniu to urządzenia USB mają rezystor pull up podłączony od 3.3V do linii danych i to właśnie wykrywa chipset.

Изображение
Изображение

#3 Re: Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

от kowalcook 23 Ноябрь 2020, 14:02
tylko w tym przykładzie jaki dałeś to MAX14582 odpowiada za detekcję, nie wiem czy to kwestia konstrukcji płyty czy jak ?

Problem z tym że próbuje zlokalizować problem na płycie, bo samoistnie załącza mi detekcję któregoś portu USB i nie wiem co powoduje problem. Testowałem każdy port USB i gdy podłączam jakikolwiek USB czy to klawiatura, myszka czy pendrive wykrywa go prawidłowo. ale ciągle wyskakuje mi komunikat że jedno z urządzeń jest nierozpoznawane w menedżerze. Wymieniałem gniazda i układ zasilania USB i kończą mi się pomysły. Płyta podłączona tylko z dyskiem bez kamery, wifi touchpada itp. Jak podłączam urządzenie jakiekolwiek w menedżerze pokazują się dwa nowe urządzenia jedno prawidłowe a drugie nierozpoznane. Jak wypinam urządzenia znikają z listy po czym komputer co kilka sekund wykrywa samoistnie urządzenie "widmo" którego nie rozpoznaje, bo nic nie jest podłączane

#4 Re: Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

от rager24 23 Ноябрь 2020, 14:32
Ten przykład z MAX14582 to tylko zdjęcie poglądowe jakie udało mi się na szybko znaleźć żeby zobrazować jak może wyglądać rezystor pull up który znajduje się bezpośrednio w mikrokontrolerze USB w urządzeniu które podłączasz.
Mogłem rzeczywiście opisać, że jest to tylko przykład jak rozwiązane jest podłączanie takiego rezystora.

Odnośnie usterki to załóż odpowiedni temat w odpowiednim dziale (naprawa laptopów), zamieść tam wszystkie potrzebne dane dotyczące komputera oraz zdjęcia ukazujące usterkę. Piaskownica nie jest od tego, żeby rozwiązywać takiego typu problemy.

#5 Re: Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

от kowalcook 23 Ноябрь 2020, 14:50
taki temat jest założony już HP 640 G2
tu założyłem dodatkowy temat bo ciekawiło mnie jak to wygląda ogólnie z tą detekcją. w jaki sposób to właśnie działa.

pozdrawiam

Re: Co odpowiada za detekcję portów USB na płycie głównej?

от Google Adsense [BOT] 23 Ноябрь 2020, 14:50