• Układ SPI biosu 25B64CS1G.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Układ SPI biosu 25B64CS1G.

przez ppgg1 23 listopada 2020, 22:34
Układ montowany m.in w DELL-ach, trafiły mi się w ostatnim czasie dwa identyczne przypadki że płyta wstała po wgraniu nowego biosu, przeglądając forum widzę że przypadek nie jest odosobniony. Zastanawiam się czy nie wymienić układu na nowy aby w przyszłości wykluczyć "powtórkę z rozrywki". ...ale z dostępnością chyba jest nie najlepiej?

ps.
Gdzieś wyczytałem że coś na rzeczy może mieć kwestia automatycznej aktualizacji BIOS-u a nie sam układu. Hmmm...

Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

przez Google Adsense [BOT] 23 listopada 2020, 22:34

#2 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

przez xamledyD 24 listopada 2020, 10:30
Witam.
Jeśli występują problemy z BIOS-em, profilaktycznie warto wymienić układ na nowy. Kości flash mają swoją żywotność, po której przekroczeniu (lub czasami wcześniej) mogą zacząć pojawiać się błędy powodujące uszkodzenie zawartości pamięci skutkujące uniemożliwieniem uruchomienia sprzętu. Myślę, że doświadczeni Koledzy na Forum wytłumaczą to lepiej niż ja. :)
Co do kości flash, to zakładam że rozmawiamy o układzie GD25B64CSIG od GigaDevice.
Pozdrawiam

#3 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

przez ppgg1 24 listopada 2020, 16:41
Tak, chodzi o ten konkretnie układ GD25B64CSIG. Hmmm... Dla świętego spokoju wolałbym wymienić, tylko jeszcze pytanie gdzie go kupić? Może ktoś ma większe doświadczenie z tym układem i się wypowie. ...być może miałem pecha że w ostatnim czasie dwa identyczne przypadki mi się trafiły, dwa różne egzemplarze, ten sam model, ten sam problem (po zaprogramowaniu biosu wstał).

#4 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.  [ROZWIĄZANY]

przez xamledyD 24 listopada 2020, 16:54
Możesz go kupić w dowolnym sklepie elektronicznym w Polsce. Możesz kość GD25B64CSIG zastąpić układem GD25B64BSIG, jest bardziej dostępny.
Pozdrawiam

#5 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

przez ppgg1 25 listopada 2020, 11:01
Dzięki.... Zamówiłem zamiennik.

Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

przez Google Adsense [BOT] 25 listopada 2020, 11:01