• Układ SPI biosu 25B64CS1G.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Układ SPI biosu 25B64CS1G.

ppgg1 23 Листопада 2020, 22:34
Układ montowany m.in w DELL-ach, trafiły mi się w ostatnim czasie dwa identyczne przypadki że płyta wstała po wgraniu nowego biosu, przeglądając forum widzę że przypadek nie jest odosobniony. Zastanawiam się czy nie wymienić układu na nowy aby w przyszłości wykluczyć "powtórkę z rozrywki". ...ale z dostępnością chyba jest nie najlepiej?

ps.
Gdzieś wyczytałem że coś na rzeczy może mieć kwestia automatycznej aktualizacji BIOS-u a nie sam układu. Hmmm...

Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

Google Adsense [BOT] 23 Листопада 2020, 22:34

#2 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

xamledyD 24 Листопада 2020, 10:30
Witam.
Jeśli występują problemy z BIOS-em, profilaktycznie warto wymienić układ na nowy. Kości flash mają swoją żywotność, po której przekroczeniu (lub czasami wcześniej) mogą zacząć pojawiać się błędy powodujące uszkodzenie zawartości pamięci skutkujące uniemożliwieniem uruchomienia sprzętu. Myślę, że doświadczeni Koledzy na Forum wytłumaczą to lepiej niż ja. :)
Co do kości flash, to zakładam że rozmawiamy o układzie GD25B64CSIG od GigaDevice.
Pozdrawiam

#3 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

ppgg1 24 Листопада 2020, 16:41
Tak, chodzi o ten konkretnie układ GD25B64CSIG. Hmmm... Dla świętego spokoju wolałbym wymienić, tylko jeszcze pytanie gdzie go kupić? Może ktoś ma większe doświadczenie z tym układem i się wypowie. ...być może miałem pecha że w ostatnim czasie dwa identyczne przypadki mi się trafiły, dwa różne egzemplarze, ten sam model, ten sam problem (po zaprogramowaniu biosu wstał).

#4 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.  [РІШЕНО]

xamledyD 24 Листопада 2020, 16:54
Możesz go kupić w dowolnym sklepie elektronicznym w Polsce. Możesz kość GD25B64CSIG zastąpić układem GD25B64BSIG, jest bardziej dostępny.
Pozdrawiam

#5 Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

ppgg1 25 Листопада 2020, 11:01
Dzięki.... Zamówiłem zamiennik.

Re: Układ SPI biosu 25B64CS1G.

Google Adsense [BOT] 25 Листопада 2020, 11:01

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей