• Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 25 November 2020, 19:05
Telewizor jak w temacie. Płyta główna BN41-01443, zasilacz BN44-00339B. Tv po włączeniu pilotem miga przemiennie dioda na panelu jakby się resetował (2 migniecia z malutka przerwa i led swieci ciagle przez około 5 sekund,i znowu to samo, czyli 2 mignięcia i led coagly przez 5 sekund) obrazu brak. Pomierzyłem napięcia na zasilaczu i tak. Na pinach do płyty inwertera prawidłowe według opisu, na pinie Inv.err 1,8V. Napięcia na zasilaczu w gnieździe wtyku do płyty takie:
Tam gdzie powinno być 5V jest 5V, a tam gdzie powinno być 13V, jest 12,29V. Ale niepokoi mnie brak napięcia 5V na pinie 5V_DET.
Po odpięciu płyty od zasilacza, podświetlanie matrycy uruchamia się prawidłowo. Czy brak napiecia na płytę 5V_DET skutkuje brakiem startu i resetem telewizora?

Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by Google Adsense [BOT] 25 November 2020, 19:05

#2 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 25 November 2020, 22:05
Jakie są napięcia na l201 /2/3/4 ?
Image

#3 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 25 November 2020, 23:15
Dziekuje bardzo za odpowiedz. Idąc tym tropem, doszedlem do tego ze nie ma zasilania T-con 13v. Wszystkie napięcia w kluczowych miejscach zmierzylem, ttylko nie mam jak sprawdzic napiecia na IC202 na 3 pinie. I jeszcze jedna rzecz,na wyjściu z zasilacza tam gdzie powinno być 13V, mam 12,29V. Czy spadek o 0,7V ma w tym przypadku duze znaczenie?. Poratuje ktos schematem plyty BN41-1443C, nigdzie nie mogę znależc.

#4 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 26 November 2020, 00:06
ferguson6600 wrote:tylko nie mam jak sprawdzic napiecia na IC202 na 3 pinie.
to napięcie powinno być bo dioda standy świeci.
Ten fragment schematu to z LCD TV 10’ Project TRAINING MANUAL dostępny w sieci.
Sprawdź teraz te napięcia l201 /2/3/4, są poprawne?

#5 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 26 November 2020, 17:51
Jesli chodzi ci o napięcie na n.2,3,4 na układzie Q201 to mają 12,26V.

#6 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 26 November 2020, 18:55
Chodzi o napięcia Power IC jak w punkcie 2 z tego wycinku schematu, czyli L201 do L204 (trzeba ustalić czy jest poprawne zasilanie) jak one są w normie to uszkodzony jest pewnie procesor.

#7 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 26 November 2020, 19:43
Panowie czy układ Q201 (BA1C4T) po dostaniu napięcia 12V na nogę 1,2,3 i 4 powinien sie otworzyć i przesłać napięcie dalej na gniazdo taśmy matrycy i do T-con celem zasilenia matrycy? Przeanalizowałem ścieżki od T-con do płyty i zatrzymałem sie na tym układzie. Po włączeniu tv, napięcie 12,26V pojawia sie na nodze 2,3,4 ale nie daje na 5,6,7,8 co dalej idzie bezpośrednio do T-con na bezpiecznik.
Napięcia na punktach od L201 DO L204 są prawidłowe.

#8 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 26 November 2020, 21:09
Prosze wstawić zdjęcie układu Q201 (BA1C4T) nie mogę nic znaleźć o takich oznaczeniach.

#9 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 26 November 2020, 22:30
I ja tez nie moge znależc takiego ukladu w necie. Image Image

#10 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 26 November 2020, 22:52
MOSFET AO4435 4435 On nie ma wysterowania, proszę prześledzić gdzie idą piny od G Gate 4pin .

#11 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 26 November 2020, 23:02
W sensie? od jakiego G? Nie moge nijak sprawdzić tego napiecia na IC202 na pin3. Są tak małe sciezki i nie widze punktu gdzie moglbym je zmierzyc. Sciezka wychodzi spod układu i wchodzi pod drugi uklad. Jutro jeszcze raz sprawdze czy zasilanie T-con wchodzi tylko 4 pinami. Moze jakis pominąłem.Bo jeśli nie to nie ma innej drogi oprócz tej przez ten Q201.

@ado przedzwoniłem jeszcze raz pod mikroskopem piny zasilające T-con. Otóż zasilanie idzie 5 ścieżkami (ścieżki zespolone), i nie ma innej drogi do nich jak wyjście z nogi 5,6,7,8 układu Q201. Co prawda jest odciągnięty kondensator do masy C238, ale on sprawny. Reasumując jeśli na nogę 4 układu Q201 wchodzi zasilanie 12,26 po załączeniu i dalej występuje na n.1,2,3 a nie ma na nogach 5,6,7,8 które idą bezpośrednio na gniazdo taśmy matrycy. Wniosek nasuwa sie sam, czy moze byc uszkodzony ten Q201? Ale napisałes znowu ze on nie jest sterowany, czyli rozumiem ze napięcie po załaczeniu powinno przejśc przez ten Q201 i powinno poplynąc na T-con. Image Image

#12 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 27 November 2020, 20:16
Skoro wiadomo że Q201 to mosfet sprawdź go na omach poza układem, zrób też zdjęcie od strony bramki 4 pin gdzie idą ścieżki, miałem podobny przypadek i na tym się zatrzymywałem bo chyba pod cpu znikały, wymienialiśmy cały mainboard .

#13 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 27 November 2020, 21:29
Znalazłem miejsce skąd idzie 12,26V.Otóz idzie z pin5 z układu jak fota nizej. Co prawda po drodze styka się z rezystorem 227, ale przez niego nie przechodzi,oraz idzie przez rezystor i tranzystor Q203, i obk niego przez rezystor 216Image Image

Podgrzalem od spodu oraz po bokach hotem okolice procesora,ale to nic nie dalo.Myslalem ze rebaling potrzebny.
@ado a czy dozwolone jest zrobienie baypas na tym mofsecie, w sensie podanie 12V bezposrednio na Tcon?
Tak czytam i czytam jako laik i wywnioskowałem to.Taki tranzystor dostaje napiecie na Bramke G,i w tym momencie powininno napiecie pojawic sie na zródle S, po czym S powinno uzyskać połaczenie z drenem D. Mowimy oczywiście o sprawnym ukladzie. U mnie pojawia się napiecie na bramce Q201, i od razu pojawia sie na zródle, a skoro pojawia sie na zródle to powinno przewodzić z automatu do drenu. Czy ja dobrze rozumuje, bo skoro tak,to umnie tak nie ma.

#14 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 27 November 2020, 22:24
Ten układ to standby Q203, (on jest programowalny) moim zdaniem nie w nim problem.
Nic nie da pominiecie mosfeta, rebaling tez nie daje jakiś gwarancji tylko upewni nas co do diagnozy. Zacznij od reflow i uważaj z temperatura, może wygrzej meinbord chwile przed lutowaniem.

#15 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 27 November 2020, 22:33
@ado to wytłumacz mi tego mofseta. Jak dostanie po właczeniu 12 na bramke,i pojawia sie tez na żródle,to czemu ten układ nie ma przewodzenia do drenu,skoro tak działaja te układy,albo ja czytając nie mogłem tego pojąc.
A ten reflow to nie taki prosty,od dolu bym go podgrzal,ale od gory nie mam jak hotem potraktować,bo przyklejony duzy radiator.

Chyba zaczynam kumać dzialanie mosfetu. Rozumiem ze po właczeniu tv piny S dostaja napiecie 12V, i pownna tez dostać bramka G takie napięcie zeby otworzyć układ na piny D, poczym na bramce napięcie powinno zniknąc. Jezeli napięcie zostaje to uklad sie zatyka i nie przewodzi. Czy dobrze teraz rozumiem, czy mam jeszcze braki.

Czy za sygnał sterowania mosfetem zasilania matrycy odpowiada procesor SDP 95 N240, bo tak by to wygladalo.
Image

#16 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ado 28 November 2020, 17:14
Jeśli napięcie bramka-źródło {\displaystyle U_{GS}}U_{GS} jest mniejsze od napięcia progowego (tworzenia kanału) {\displaystyle U_{T},}{\displaystyle U_{T},} to prąd dren-źródło jest zerowy. Gdy napięcie progowe zostanie przekroczone wówczas na skutek działania pola elektrycznego przy powierzchni półprzewodnika powstaje warstwa inwersyjna – warstwa półprzewodnika o przeciwnym typie przewodnictwa niż podłoże. Warstwa inwersyjna ma więc taki sam typ przewodnictwa jak obszary drenu i źródła, możliwy jest więc przepływ prądu od drenu do źródła. Warstwa inwersyjna tworzy kanał.

Gdzie idzie rezystor r216?

#17 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 28 November 2020, 18:28
No tak, ale u mnie na źródle i bramce jest identyczne, i nie podnosi sie po właczeniu tv. A co do diagramu wyzej,chce zrobic reflow,ale nie wiem czy na SDP92 , czy na SDP96 choc u mnie tego nie ma a jest SDP91.

Nie podaruje tej płycie. Zrobiłem caly schemat jak ida sciezki od zasilania z płyty do bramki, oraz elementy obok. Dokonalem pomiarów elementow na płycie i częśc jest napisana w schemacie,ale podam też rezystencje klucza ALY o oznaczeniu Q205. Rezystencja miedzy wejściem a masa ma 14,72KΩ, miedzy wejsciem a wyjściem 70KΩ, a miedzy wyjściem a masą 55KΩ. Zmierzyłem też że żródło S ma połaczenie z drenem D na 4435. Jesli 4435 jest załaczany minusem to dlaczego na żródle S wystepuje napięcie. Czyżby bylo gdzieś w tej okolicy zwarcie, i sie tv resetuje? Image

#18 Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by ferguson6600 29 November 2020, 22:00
Jednak nie poradze sobie sam z nia,poszukam innego Main.

Re: Samsung LE37C630K1W brak obrazu, tv resetuje się

by Google Adsense [BOT] 29 November 2020, 22:00