• WD MyBookLive Duo - Nie widoczny w sieci

#1 WD MyBookLive Duo - Nie widoczny w sieci

przez ewemarkam 15 grudnia 2020, 17:52
Cześć
Jakieś parę lat temu kolega dał mi abym "popatrzył" na dysk NAS jak w tytule. I tak sobie leżał. Generalnie po burzy przestał być widoczny w sieci. Jak zdążyłem wyczytać, wyszukać to zazwyczaj winne są transformatory separacyjne na porcie ETH. Ten który tam siedzi, nie jest znajdowalny w google (ELTA LFF9141A-R-1342). Siedzi tam też układ Broadcom BCM541610C1KML. Znalazłem pewną aplikację w której użyty jest inny transformator przy tym układzie.
https://www.kinet-ic.com/wp-content/upl ... 95-04a.pdf
Jest on względnie dostępny w sieci.
Ale teraz pytanie, czy da się sprawdzić czy układ żyje wyrzucając ten transformator i jakoś łącząc "nóżki"?
Oprócz tego dysk zachowuje się tak jakby działał.

Re: WD MyBookLive Duo - Nie widoczny w sieci

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2020, 17:52

#2 Re: Segate MyBookLive Duo - Nie widoczny w sieci  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 15 grudnia 2020, 20:45
Możesz spróbować wykonać połączenie 1:1 jak na poniższym rysunku, jednak nie ma gwarancji, że układ wykryje poprawnie sieć. Ponadto, mogą być zbyt duże różnice w poziomie sygnału, a także nie będziesz miał żadnej separacji, więc istnieje spore ryzyko, że uszkodzisz sprawny układ LAN. Moim zdaniem lepiej będzie zamówić ten transformator, który jest dostępny - zawsze będzie to lepsze (bezpieczniejsze) rozwiązanie, niż połączenie 1:1 z pominięciem transformatora.
Obrazek

A jak się w ogóle mierzy ten rzekomo uszkodzony transformator ELTA? Bo zanim zabierzesz się do wymiany, to trzeba zdiagnozować faktyczną usterkę, a nie wymieniać elementy "na pałę".

#3 Re: Segate MyBookLive Duo - Nie widoczny w sieci

przez ewemarkam 15 grudnia 2020, 22:07
Wylutowalem go, albo raczej wyciąłem, brakuje właśnie przejścia (tak jakby jedno uzwojenie było przerwane). Zamówię go w takim razie bez kombinacji. Dzięki. Szukałem po innych urządzeniach u mnie, mam parę switchy, routerów. Wszędzie są inne te transformatory.

Re: Segate MyBookLive Duo - Nie widoczny w sieci

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2020, 22:07