• Upadek gorącego BGA podczas demontażu.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Upadek gorącego BGA podczas demontażu.

ppgg1 19 Грудня 2020, 11:27
Upadek "zimnego" układu z biurka na podłogę (płytki) przerabiałem nie raz, z reguły nie było problemu po montażu. Wczoraj miałem troszkę inna sytuację, podczas demontażu sprawnego układu ze sprawnej płyty (diagnostycznie chciałem przełożyć do innej płyty), po podniesieniu rozgrzanego do około 240C układ upadł mi na płytę główną z której go demontowałem z odległości około 4 cm (upadł rdzeniem do góry). Zarówno po zamontowaniu układu do drugiej płyty (tej uszkodzonej) jak i tej pierwszej sprawnej brak obrazu.

Pytanie zasadnicze, czy fakt że układ był rozgrzany do temperatury "reflow" podczas upadku mógł mu jakoś szczególnie zaszkodzić? Czy problemu szukać w drobnicy na której układ wylądował (wygląda że jest na swoim miejscu).

Re: Upadek gorącego BGA podczas demontażu.

Google Adsense [BOT] 19 Грудня 2020, 11:27

#2 Re: Upadek gorącego BGA podczas demontażu.  [РІШЕНО]

xamledyD 19 Грудня 2020, 18:16
Witam.
ppgg1 написав:czy fakt że układ był rozgrzany do temperatury "reflow" podczas upadku mógł mu jakoś szczególnie zaszkodzić?

Myślę, że tak. Z tego co wiem spoiwo łączące "krzem" z laminatem układu ma niższą temperaturę topnienia niż spoiwo w postaci kul BGA na spodzie układu. Mimo zabezpieczenia połączenia układu z podłożem przy użyciu "kleju", wstrząs mógł spowodować uszkodzenie układu. Moim zdaniem zadziałała tutaj taka zasada jak przy diagnostycznym podgrzewaniu rdzeni układów graficznych, gdzie uszkodzony układ podgrzany temperaturą niewystarczającą do upłynnienia spoiwa lutowniczego łączącego go z płytą "naprawia się" i płyta wyświetla obraz. Tutaj mamy odwrotną sytuację - podgrzany układ w wyniku upadku uległ uszkodzeniu. Uszkodzenie to moim zdaniem dotyczy albo spoiwa łączącego "krzem" z laminatem układu, albo samego krzemu (np. mikropęknięcie struktury).
To są oczywiście moje przypuszczenia, nie ukrywam jednocześnie że liczę na bardziej doświadczonych Kolegów którzy potwierdzą lub obalą moją tezę.
Pozdrawiam

#3 Re: Upadek gorącego BGA podczas demontażu.

ppgg1 29 Березня 2021, 14:49
Nowy układ przyszedł lecz płyta dalej nie działa (bez zmian). Po szczegółowych oględzinach okazało się że podczas uderzenia układu w płytę odpada częściowo drobnica ulokowana pod spodem płyty (w okolicy miejscu uderzenia). Temat do zamknięcia, zrezygnowałem z dalszej naprawy.

Re: Upadek gorącego BGA podczas demontażu.

Google Adsense [BOT] 29 Березня 2021, 14:49

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 8 гостей