• XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

SebastianR 19 Грудня 2020, 19:26
Witajcie,

Nabyłem na aukcji internetowej używaną konsolę XBOX 360E. Sama konsola spisuje się wyśmienicie ale mam z nią kłopot jak w tytule.

Kiedy urządzenie jest wyłączone, zapach jest prawie nie wyczuwalny, natomiast kiedy konsola rozgrzeje się i trochę podziała, zapach roznosi się po pokoju co jest strasznie irytujące. Pomyślałem, aby użyć jakiegoś środka / pochłaniacza zapachu albo jeszcze innego wynalazku ale z uwagi na to, że nie mam w tej materii żadnego doświadczenia, wolałbym podpytać doświadczonych elektroników o pomoc. :)

Jak pozbyć się smrodu fajek z konsoli? ;)

Pozdrawiam,
Sebastian

Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

Google Adsense [BOT] 19 Грудня 2020, 19:26

#2 Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?  [РІШЕНО]

Vogelek23 19 Грудня 2020, 20:50
Intensywny zapach substancji smolistych z tytoniu jest praktycznie niemożliwy do usunięcia bez rozkręcania sprzętu. Trzeba po prostu wyciągnąć wszystko ze środka i myć - najlepiej wodą z mydłem lub innym detergentem, usuwającym substancje o oleistej konsystencji. Nie myjesz oczywiście napędu optycznego - natomiast płytę główną i obudowę możesz normalnie umyć w naczyniu/misce z ciepłą wodą, dodając mydło lub inny detergent i używając szczoteczki z miękkim włosiem. Po umyciu w detergencie, zanurzasz umytą płytę w IPA, aby dokładnie wypłukać wodę i resztki detergentu (zwłaszcza spod układów BGA), a na końcu - po wysuszeniu z IPA - płuczesz intensywnie w wodzie destylowanej (demineralizowanej) i po wydmuchnięciu kompresorem nadmiaru wody pozostawiasz do wyschnięcia w ciepłym miejscu (lub wkładasz na 1-2 godziny do piekarnika, ustawionego na 50-60 stopni).

#3 Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

SebastianR 20 Грудня 2020, 20:52
@Vogelek23 Dziękuję za obszerną instrukcję, do której pewnie zastosowałbym się w 100%, gdyby nie totalny brak doświadczenia ;)
Zajrzałem do Internetu w jaki sposób "rozbiera" się tę konsolę, przeczytałem kilka razy z rzędu Twój post i stwierdziłem, że chyba to nie moje progi. :|

Reasumując, żeby nie było że Twój wysiłek poszedł na marne zdecydowałem, aby konsolę oddać do wykwalifikowanego serwisu, aby tam zajęto się nią w bezpieczny i profesjonalny sposób.

Dzięki za chęć pomocy. ;)

Pozdrawiam,
SebastianR

Re: XBOX 360E - Jak usunąć / zneutralizować zapach nikotyny?

Google Adsense [BOT] 20 Грудня 2020, 20:52

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей