• Programator SPI/NAND - prośba o pomoc w wyborze

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Programator SPI/NAND - prośba o pomoc w wyborze

przez Xindak 28 grudnia 2020, 20:28
Witam, chciałem podłączyć się do tematu w innym dziale ale tam mój post nie został zatwierdzony, a więc przeklejam tutaj licząc na pomoc:

Witam serdecznie
Z racji braku doświadczenia poszukuję dla siebie pierwszego poważniejszego programatora. Jaki wybrać
programator którym zaprogramuję kości SPI a dodatkowo będę mógł odczytać
wsad kości flash np FL064 Spansion ? Czy istnieje taki "uniwersalny"
programator? jak to jest z programowaniem układów BGA ? Czy są do tego
specjalne adaptery? Czy byłaby możliwość zaprogramowania takim
programatorem pamięci NAND występujących np. W iPhone'ach ? Ciężko jest
zebrać jakiekolwiek informację na temat programatora, a na chińskich
portalach do układów NAND są specjalne programatory, czy to znaczy że żaden
inny ich nie obsłuży?
Przepraszam za moje, pewnie trywialne pytania ale raczkuje w tym temacie a
przekopywanie internetu juz kilka dni nie daje jednoznacznej odpowiedzi na
moje pytania, Wszyscy chwalą programator SVOD3 ale z tego co czytałem to
jest to bardziej programator do układów KBC w laptopach, ale nie tylko, w
dalszym ciągu nie wiem czy będzie on odpowiadał moim potrzebom. Znalazłem
również programator "ProMan" który już w nazwie ma że programuje pamięci
NAND ale ani nie widać do niego podstawek pod kość BGA, ani nie widzę żeby
była możliwość programowania nim zwykłej kości SPI/EEPROM. Na aliexpressie kuszą programatorem w zestawie za 1,5k zł (z mnóstwem adapterów - pewnie nigdy tego nie wykorzystam...)ale czy on spełni wszystkie oczekiwania? A jak to u chinczyków, ani żadnej dokumentacji ani nawet listy obsługiwanych kości... Chodzi konkretnie o model RT809H.
Czy to oznacza ze potrzebne w praktyce są dwa programatory?. Bardzo dziękuję za pomoc, mam
nadzieję ze nie namieszałem za dużo, prosiłbym o podpowiedzi gdzie szukać
informacji i ewentualnie uzupełnić braki w wiedzy. Pozdrawiam.

Re: Programator SPI/NAND - prośba o pomoc w wyborze

przez Google Adsense [BOT] 28 grudnia 2020, 20:28

#2 Re: Programator SPI/NAND - prośba o pomoc w wyborze  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 28 grudnia 2020, 22:44
Dział był dobry, więc przeniosłem z PIASKOWNICY, ale nie można podczepiać się pod cudze tematy i dlatego Twój post był odrzucony. Odpowiadając na Twoje pytanie - najbardziej uniwersalnym programatorem, z jakim przyszło mi pracować, jest XGECU TL866 II Plus. Obejmuje on ogromną bazę pamięci Flash SPI (także wspomniany przez Ciebie S25FL064P firmy Spansion w różnych wersjach, włączając wersję 9V), jak i niezłą bazę pamięci NAND, natomiast żaden programator nie jest na tyle uniwersalny, by obsługiwać jednocześnie pamięci NAND z iPhone - do tych pamięci są osobne programatory i jeśli chcesz programować wszystko, to oprócz programatora uniwersalnego (np. wspomniany TL866 II Plus) musisz się zaopatrzyć w kilka dodatkowych programatorów specjalistycznych, które programują jedynie określoną grupę układów/pamięci. To jest zawsze spora inwestycja.

Wspomniany przez Ciebie programator ProMan to w rzeczy samej nic innego, jak chiński klon na bazie XGECU TL866 II Plus, mający dokładnie takie same możliwości, jak oryginał. Co do RT809H za 1500zł... Cóż, na Aliexpress zestaw RT809H + 51 adapterów (i parę innych pierdół typu ekstraktor PLCC) kosztuje 162 dolary, czyli ok. 600zł - ktoś próbuje dużo zarobić na imporcie :) Sam RT809H jest także programatorem uniwersalnym, więc nie oczekuj, że zaprogramujesz nim wszystko. Podstawki BGA to już zapomnij, że będą w zestawie - JEDNA podstawka ZIF dla układu BGA potrafi kosztować więcej, niż cały RT809H z setką adapterów i rocznym wsparciem Chińczyka przez Skype :lol: Często podstawki ZIF dla układów BGA robione są pod konkretne zamówienie i nie są dostępne w seryjnej sprzedaży, z uwagi właśnie na duży koszt ich wytworzenia. Co do SVOD - jest to programator specjalistyczny, obsługujący z założenia określoną grupę układów (KBC), natomiast ma on także możliwość programowania standardowych pamięci Flash SPI czy testowania klawiatur laptopowych. Jest chwalony, bo jest nieocenionym narzędziem do pracy z firmware w KBC. Z uwagi jednak na to, że jest to programator specjalizowany, ten też nie będzie programował wszystkiego. Do "samochodówki" też potrzebne są inne programatory, a bywa, że trzeba sobie samemu zbudować taki programator na specjalne zamówienie.

Podsumowanie: nie istnieje na świecie uniwersalny programator do wszystkiego. Programatory kupujesz pod konkretny rodzaj pracy, jaką wykonujesz i nigdy nie jest to tylko jeden programator. Uniwersalny XGECU TL866 II Plus u mnie robi robotę z pamięciami SPI, EEPROM, MCU i niektórymi NAND, ale nie byłoby możliwe robienie wielu rzeczy bez programatorów specjalistycznych (np. JCID do programowania FaceID, TouchID, baterii i wielu innych układów w urządzeniach Apple, czy też GQ do programowania dużych pamięci NAND w nowoczesnych odbiornikach TV). A dodatkowo, ponieważ robię też układy elektroniczne na zamówienie, programatorów różnej maści mam całą szufladę. Czasem do jednego projektu robię jakiś konkretny programator, który potem ląduje na dnie tej szuflady i nigdy więcej nie zostanie nigdzie użyty. Taka jest elektronika.

#3 Re: Programator SPI/NAND - prośba o pomoc w wyborze

przez Xindak 28 grudnia 2020, 22:52
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Właśnie takich informacji mi brakowało, próżno szukać takich informacji bo wszystko rozproszone. Zatem zrozumiałem i chyba już wiem w którą stronę skieruje swoje kroki, jeszcze raz dziękuję!

Re: Programator SPI/NAND - prośba o pomoc w wyborze

przez Google Adsense [BOT] 28 grudnia 2020, 22:52