• Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

#1 Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

от Ricc3 4 Декабрь 2020, 11:29
Witam

Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu czy jak by to tam nie nazwać z układu ? Ewentualnie jak znaleźć zamiennik danego układu o ile się da ?

Dla przykładu wrzucam kilka fotek układów do których nie mogę znaleźć informacji:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Mam nadzieję że tym razem to odpowiedni dział :)
Dziękuję bardzo serdecznie za pomoc jak i wszelkie informację..
Pozdrawiam - P

P.S.
Do tego Maxim'a znalazłem np coś takiego https://datasheetspdf.com/datasheet/8724E.html ale z tego co widzę to są tego różne wersje.. Więc zakładam że jak piny mi się zgadzają to będzie działać ale to jest chyba przetwornica jak dobrze pamiętam więc nie chciał bym wsadzić złej..

Re: Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

от Google Adsense [BOT] 4 Декабрь 2020, 11:29

#2 Re: Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 5 Декабрь 2020, 21:43
W przypadku układów BGA - jeśli jest to AMD, to właściwe oznaczenie układu zaczyna się od 216-xxxx, 217-xxxx, 218-xxxx i tak dalej. Czyli ostatnia linia, w podanych przypadkach 218-0792006 oraz 216-0809000. Jeśli chodzi o tranzystor na zdjęciu 3, oznaczenie w pierwszej linii 4914 jest oznaczeniem częściowym, ponieważ pełny model tego tranzystora to Si4914 (procudent Vishay). I tu UWAGA - pod oznaczeniem 4914 mamy także tranzystor AO4914 (producent Alpha & Omega Semiconductor), który nie jest zamienny z Si4914. Jak zatem rozpoznać, z którym producentem mamy do czynienia? Wystarczy spojrzeć na znaczki na obrazkach poniżej - litera A wpisana w O oznacza Alpha & Omega, znaczek delty na końcu drugiej linii oznacza Vishay.
Изображение

Co zaś do układu producenta Maxim, oznaczenie jest także częściowe - w tym wypadku 8724E oznacza układ MAX8724E (układy Maxim mają najczęściej prefiks MAX). Niestety, coraz częściej układy scalone - zwłaszcza małe - są oznaczane w sposób uniemożliwiający bezpośrednie zdekodowanie właściwego modelu układu (np. BABxxx jest to układ Silergy SY8288BRAC).

Ricc3 писал(а):ale z tego co widzę to są tego różne wersje
Jeśli oryginalnie masz MAX8724E to nie ma tutaj innych wersji - po prostu kupujesz MAX8724E i dostajesz identyczny układ.

#3 Re: Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

от Ricc3 3 Январь 2021, 18:24
czyli mam rozumieć że Maxim 8724E to to samo co MAX8724E czy MAX8724ETI+ etc ? bo różnie spotykam to wpisywane i wolał bym jednak dla swojego spokoju być pewnym tego

i tak na marginesie dla jasności to dalsza część znaków na tych układach mus się zgadzać czy to oznaczenie tylko partii etc ?

-- Posty scalono --

1. czyli ten układ scalony to SI 4914 i to jest to samo co SI4914DY ? - bo takie coś znalazłem w sklepie ewentualnie jakiś zamiennik można zastosować ?

2. co do Maxima to oznaczanie: MAX8724 i MAX8724E oraz MAX8724ETI+ to to samo?

3. dalsze oznaczenie w układach musi się zgadzać czy to jakieś oznaczenie partii etc ?

4. czy na układach BGA da się sprawdzić datę produkcji czy to nie jest tak istotne ? i odnośnie jeszcze ich czy opłaca się kupować układy tzw:
KLASA "C" - układy nowe zdjęte z nowych nieużywanych płyt lub kart graficznych -> np układ AMD 216-0809000 z kulkami lead-free ?

#4 Re: Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

от Vogelek23 5 Январь 2021, 10:09
Ricc3 писал(а):czyli mam rozumieć że Maxim 8724E to to samo co MAX8724E czy MAX8724ETI+ etc ?
TAK.

Ricc3 писал(а):i tak na marginesie dla jasności to dalsza część znaków na tych układach mus się zgadzać czy to oznaczenie tylko partii etc ?
Dalsza część znaków (numer partii, data produkcji) nie jest istotna w przypadku większości układów, ale należy być czujnym jeśli chodzi o BGA - często układy BGA (zwłaszcza słabo dostępne i często się psujące chipsety grafiki) mają szlifowane rdzenie i nanoszone nowe napisy, np. stary układ z 2012 roku jest oznaczony jako układ z 2020 roku. Jednakże kwestia chipsetów BGA to temat-rzeka na osobny wątek, który zresztą już jest na forum: uklady-gdzie-mozna-kupic-i-gdzie-nie-warto-tracic-czasu-t2793.html

Ricc3 писал(а):1. czyli ten układ scalony to SI 4914 i to jest to samo co SI4914DY ?
TAK.

Ricc3 писал(а):4. czy na układach BGA da się sprawdzić datę produkcji czy to nie jest tak istotne ? i odnośnie jeszcze ich czy opłaca się kupować układy tzw:
KLASA "C" - układy nowe zdjęte z nowych nieużywanych płyt lub kart graficznych -> np układ AMD 216-0809000 z kulkami lead-free ?
Jak napisałem wyżej - temat układów BGA jest bardzo skomplikowany i nie da się go omówić w jednym poście. Chińczycy podrabiają dużo układów BGA i nigdy nie wiesz, na co trafisz, nawet w przypadku układów "klasy C". Grunt to mieć sprawdzonego i uczciwego dostawcę w Chinach, bądź kupować drożej (np. w linkowanym sklepie Kocham Basię), ale mieć pewność, że w razie problemów sprzedający zapewni wsparcie i pomoc. Niestety, trzeba mieć na uwadze, że Chińczycy patrzą tylko na pieniądze i w ogromnej większości nie obchodzi ich ani uczciwość, ani utrzymanie klienta. Ich celem jest sprzedać jak najwięcej gówna poza Azję i pozbyć się jak najwięcej śmieci ze swojego kontynentu.

#5 Re: Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

от Ricc3 5 Январь 2021, 11:56
Dzięki wielkie za wytłumaczenie :)

Re: Jak odczytać nazwę lub numer seryjny z układu..

от Google Adsense [BOT] 5 Январь 2021, 11:56