• Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie

#1 Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie

от sebastian000 5 Январь 2021, 12:38
Witam wszystkich.
Czy ktoś z doświadczonych kolegów pokusiłby się o wypisanie najczęściej używanych kondensatorów i rezystorów wraz z ich rozmiarami i wartościami :)
Przymierzam się do zrobienia takiej listy „must have” na początek, ponieważ przeglądając te zestawy w klaserach uznałem, że sporo jest tam wartości, których nigdy nie wykorzystam a i koszt całości wyjdzie spory.
Wdziałem taką "książkę" do kupna, załączam zdjęcie. Czy warto?
Изображение

Z góry dziękuję za pomoc.

Re: Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie

от Google Adsense [BOT] 5 Январь 2021, 12:38

#2 Re: Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 5 Январь 2021, 13:23
sebastian000 писал(а):Czy ktoś z doświadczonych kolegów pokusiłby się o wypisanie najczęściej używanych kondensatorów i rezystorów wraz z ich rozmiarami i wartościami
Nie ma takiej listy, bo nie da rady jej stworzyć. Każda płyta ma bowiem swoje specyficzne elementy, ulegające w różnych sytuacjach uszkodzeniom. Często uszkodzeniu (np. na skutek korozji) ulegają rezystory o precyzyjnych wartościach i tolerancji 1% lub poniżej, np z dzielników, ustawiających precyzyjne napięcie detekcji podłączonego zasilania.

Niemniej jednak, "must have" w przypadku rezystorów to według mnie typoszereg E24 od 0Ω do 1MΩ w obudowach 0805, 0603, 0402 i 0201. W przypadku kondensatorów (ceramicznych) najczęściej spotykane są: 100nF, 1uF, 4.7uF i 10uF w obudowach 1206, 0805, 0603 i 0402. Kondensatory elektrolityczne (tantalowe): 33uF, 100uF, 220uF, 330uF i 470uF (obudowy najczęściej występujące to 3528-B i 7343-D).

sebastian000 писал(а):Wdziałem taką "książkę" do kupna, załączam zdjęcie. Czy warto?
Według mnie - nie, bo tak jak podejrzewasz, nie wykorzystasz większości z tych elementów.

#3 Re: Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie

от sebastian000 5 Январь 2021, 14:06
tak samo jak mosfety czy przetwornice...
Lepiej jak zamawiać do jednego laptopa to brać hurtem i tak sobie powoli tworzyć małą bazę :)

#4 Re: Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie

от Vogelek23 5 Январь 2021, 14:55
sebastian000 писал(а):Lepiej jak zamawiać do jednego laptopa to brać hurtem i tak sobie powoli tworzyć małą bazę
Najlepiej to po prostu skupować i gromadzić uszkodzone płyty - w każdej masz od 1000 do nawet 3000 części, więc zawsze można coś z nich podebrać. Kupowanie całych zestawów rezystorów i kondensatorów ma sens tylko wtedy, gdy projektujesz i wykonujesz układy elektroniczne lub robisz serie prototypowe. Do naprawy laptopów - jeśli brakuje Ci jakiejś części - kupujesz wtedy tylko konkretne elementy z niewielkim zapasem, żeby nie mrozić zbyt dużo pieniędzy w częściach.

Re: Lista kondensatorów i rezystorów - zapytanie

от Google Adsense [BOT] 5 Январь 2021, 14:55