• Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Kamil88 8 Січня 2021, 00:45
Dzień dobry,
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu oznaczenia kondensatora:
330
717PV e

Зображення

Czy mogę go zastąpić kondensatorem EEFLT0D331R ?

Wg. schematu ten kondensator powinien odpowiadać poniższym danym:
Зображення

Z góry dziękuję za pomoc.

Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Google Adsense [BOT] 8 Січня 2021, 00:45

#2 Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Vogelek23 8 Січня 2021, 11:29
Kamil88 написав:Czy mogę go zastąpić kondensatorem EEFLT0D331R ?
Możesz.

#3 Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

matic 8 Січня 2021, 12:20
Kamil88 написав:Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu oznaczenia kondensatora:
330
717PV e
These markings means as described on the following picture.
Зображення

#4 Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Kamil88 8 Січня 2021, 18:18
Dziękuje za pomoc,
Pacjent to Palit GTX 1080 dual OC a schemat jest od MSI GTX 1080 (rozmieszczenie na płytkach się pokrywa) i chyba stąd są rozbieżności między dokumentacją a tym co było na płytce.

Natrafiłem na kolejne wątpliwości. Kondensator EEFLT0D331R jest 3-polowy (pierwszy raz się spotykam z takim typem kondensatora) i nie wiem czy można połączyć środkowy pad (GND) z ostatnim padem?

Znalazłem jeszcze EEFSX0E331ER - 2-polowy 330µF 2,5V czy ten będzie lepszy względem tego co było już zamontowane na karcie i w takim wypadku najlepiej wymienić 4 szt wchodzące w skład fitra?

Przy okazji:
1. Czy Ripple Current wystarczy ze będzie większe lub równe niż zalecane?
2. Czy ESR wystarczy ze będzie w zbliżonych wartościach( w tym przypadku +/- 5mΩ) ? czy ważne jest by wartość ESR była dokładna?

Зображення
Зображення
Зображення

Jeszcze raz z góry dziękuje za pomoc :)

#5 Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik  [РІШЕНО]

Vogelek23 9 Січня 2021, 00:20
Kamil88 написав:czy można połączyć środkowy pad (GND) z ostatnim padem?
Można.

Kamil88 написав:Czy Ripple Current wystarczy ze będzie większe lub równe niż zalecane?
Tak. Im większy, tym lepszy.

Kamil88 написав:Czy ESR wystarczy ze będzie w zbliżonych wartościach( w tym przypadku +/- 5mΩ) ? czy ważne jest by wartość ESR była dokładna?
Im mniejsza wartość ESR tym lepiej, bo mniejsze straty. Czyli 4.5mΩ będzie lepszym wyborem, niż 6mΩ.

#6 Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Kamil88 9 Січня 2021, 05:06
Dziękuje za pomoc.
Wymienię wszystkie 4 kondensatory na EEFSX0E331ER - 2-polowy 330µF 2,5V z uwagi ze nie do końca ufam schematowi karty innego producenta w którym występuje różnica 0,5V między tym co było zamontowane fizycznie na karcie(2,5V-2V).
Pozdrawiam! :)

Re: Oznaczenie kondensatora, numer katalogowy/zamiennik

Google Adsense [BOT] 9 Січня 2021, 05:06

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей