• Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez ebt25 26 stycznia 2021, 11:57
Proszę o pomoc w odnalezieniu usterki na płytce.
Ewidentnie uszkodzony jest jakiś element na jednej linii zasilania.
Pomierzyłem omomierzem większość elementów, pomiary porównałem z taką samą
działającą płytką. Czerwonym oznaczyłem odczyty takie same na obu płytkach,
na żółto te jakie są na działającej, a na niebiesko te jakie są na nie
działającej. Czy jest jakiś sposób na odnalezienie uszkodzonego elementu
bez wylutowywania ?
Obrazek
Obrazek

Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez Google Adsense [BOT] 26 stycznia 2021, 11:57

#2 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez Vogelek23 26 stycznia 2021, 14:14
ebt25 napisał(a):Czy jest jakiś sposób na odnalezienie uszkodzonego elementu bez wylutowywania ?
Jest to bardzo utrudnione z uwagi na bocznikowanie, ale nie niemożliwe. Na początek zmierz na sprawnej płytce, podłączonej do zasilania, napięcie na kondensatorze, zaznaczonym żółtą strzałką.
Obrazek

#3 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez ebt25 26 stycznia 2021, 15:01
Vogelek23 napisał(a):Na początek zmierz na sprawnej płytce, podłączonej do zasilania, napięcie na kondensatorze, zaznaczonym żółtą strzałką.

Na sprawnej jest 1.2V a na nie sprawnej dokładnie tyle samo.

#4 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez Vogelek23 26 stycznia 2021, 16:07
ebt25 napisał(a):Na sprawnej jest 1.2V a na nie sprawnej dokładnie tyle samo.
Przy 5 omach rezystancji w tej gałęzi coś musi się grzać - to jest 240mA prądu, czyli około 300mW mocy traconej. Zapewne część mocy wytraca się w stabilizatorze (czarny element z trzema grubymi nóżkami po jednej stronie i blaszką po drugiej), ale sprężone powietrze, odwrócone do góry nogami, powinno pomóc Ci szybko namierzyć przywierający element (patrz "próba zwarciowa" w dziale SZKOLENIA, szkolenie nr 1). Z uwagi na to, że w tej gałęzi jest sporo kondensatorów filtrujących, próba zwarciowa wydaje się jedynym rozsądnym rozwiązaniem namierzenia usterki.

#5 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez ebt25 26 stycznia 2021, 16:32
Vogelek23 napisał(a):Przy 5 omach rezystancji w tej gałęzi coś musi się grzać

To co wyczuwalnie grzeje się to niestety ALTERA, czy można uznać, że to ten układ jest uszkodzony ? Tak zakładałem na samym początku, ale nie chciałem go wymieniać w ciemno.
Drugie pytanie, czy znasz kogoś kto będzie w stanie wylutować ten układ i wlutować drugi ?

#6 Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez Vogelek23 26 stycznia 2021, 17:08
Niestety, wygląda to na uszkodzenie Altery. Co do drugiego pytania - otwórz stosowny wątek w dziale DAM PRACĘ (sekcja GIEŁDA).

Re: Diagnostyka usterki, płytka z Altera Cyclone III

przez Google Adsense [BOT] 26 stycznia 2021, 17:08
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).