• PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez lukasrz 25 stycznia 2021, 12:47
Witam konsolowców! :)

pacjent: PS4 PRO CUCH-7016B

Dostałem tą konsole od znajomego żeby zajrzeć, konsola odpala się na zasadzie, świeci się power, rusza powolutku wentylator, dysk i po czym po 2s dysk się wyłącza, i po kolejnych 3 sekundach kontrolka POWER gaśnie.

Niby napięcia przez chwile są 5V,12V, na układach są napięcia 3.3V, na pamięci APU idzie 1.5V, zasilanie na APU też, USB dostaje 5V.

Podstawiałem też inny zasilacz( ATX) bez efektu.

Wymieniłem chipset CXD90046GG na nowy i bez zmian. Robiłem również reflow APU.

Jest jakaś szansa na postawienie jej na nogi? Zastanawiam się, czy występowały w tych konsolach problemy z kondensatorami tantalowymi na zasilaniu APU czy by ich wszystkich nie wymienić?

Re: PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2021, 12:47

#2 Re: PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez lukasrz 27 stycznia 2021, 10:09
Znalazłem w konsoli na zasilaniu kontrolera 5V odpowiedzialnego za produkcję napięć dla USB zwarty rezystor 103 10kohm, wymieniłem go na właściwy i jest zmiana, że teraz sprzęt zapala się na 1s i gaśnie.

Obrazek

Obrazek

#3 Re: PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez matic 27 stycznia 2021, 10:19
lukasrz napisał(a):zwarty rezystor 103 10kohm
Hello!
This component is definitely not a resistor, but fuse. Solder it back to the place.

#4 Re: PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez lukasrz 27 stycznia 2021, 13:05
matic napisał(a):
lukasrz napisał(a):zwarty rezystor 103 10kohm
Hello!
This component is definitely not a resistor, but fuse. Solder it back to the place.

103 FUSE?

#5 Re: PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez matic 27 stycznia 2021, 13:16
lukasrz napisał(a):103 FUSE?
Yes, I'm 100% sure.
As you can see, there is also a position number (F5107) near it. Fxxx = fuse.

Re: PS4 PRO CUCH-7016B - satrtuje na 5 sekund

przez Google Adsense [BOT] 27 stycznia 2021, 13:16
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).