• IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

#1 IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

от dernis 19 Ноябрь 2020, 21:47
Tak jak w temacie czy końcówka w układzie KBC DXO ma znaczenie? Sprzedawca miał w aukcji uklad DXO A nie sprawdziłem końcówki i po wlutowaniu dopiero się zorientowałem ze to co przyszlo to CXO... Ale sprzedawca twierdzi że nie ma to znaczenia.

Moje pytanie.. gdzie prawda?
Na tym KBC Power zaswieca sie na niecałą sekunde.. KBC nabiera lekko temperatury, LDO lekko przysiada, a bez niego wszystko jest w normie.

Dodatkowo sprzedawca twierdzi że ich się nie programie :frustry:

Re: IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

от Google Adsense [BOT] 19 Ноябрь 2020, 21:47

#2 Re: IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 19 Ноябрь 2020, 22:33
dernis писал(а):Moje pytanie.. gdzie prawda?
Pośrodku. IT8995 oczywiście można programować. Kwestia tylko tego, czy układ, który zakupiłeś, jest czysty, czy wylutowany z jakiejś płyty - jeśli czysty, to znów rodzi kolejne pytanie, czy Twoja płyta potrafi zaprogramować czysty KBC przy pierwszym uruchomieniu. Jeśli nie - będziesz musiał użyć programatora i wsadu KBC dla Twojej płyty. Jeśli tak, to KBC zaprogramuje się ze wsadu BIOS. Ale jeśli Twój układ nie jest pusty, to pozostaje tylko programowanie programatorem, bo układ z wgranym programem nie zaprogramuje się samoczynnie przy pierwszym uruchomieniu. Natomiast co do różnic w oznaczeniach - oczywiste jest, że DXO i CXO to są wersje firmware, jakimi fabrycznie jest zaprogramowany dany układ. Skoro są różne, to i firmware w tych układach jest inny. Więc w tej materii to, co twierdzi sprzedawca, nie jest prawdą. Natomiast zdarza się, że układy z różnymi wersjami firmware potrafią działać zamiennie - przy czym czasami działają zamiennie w obie strony, a czasami tylko w jedną (np. AXS może zadziałać w miejsce CXS ale nie na odwrót). Wiele zależy od tego, jaką płytę naprawiasz i czy KBC, który kupiłeś, jest czysty, czy zaprogramowany.

#3 Re: IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

от dernis 19 Ноябрь 2020, 23:12
Dziękuję za obszerne wyjaśnienie:) pierwszy raz biorę od tego sprzedawcy i w teorii podkreśla ze nowy i sam pociągnie.. Mój diler niestety owego na stanie nie posiadał. Z jego układami nie mialem problemu bo miał większość z wylutu. Nowe rzadko trafialy się felerne ale nie było problemu ze zwrotem. Tego nawet nie mogę zaprogramować bo programator go nie "widzi"... Tym bardziej wątpliwe jest jego zachowanie, 72 stopnie pod termowizją dodatkowo nie na jego powierzchni a punktowo na rogu. Eh... chyba nie będę ryzykować z kolejnym i zamówię właściwy od chińskich kolego z nadzieją że nie będzie jakas "szlifka":/

Dzięki:)

#4 Re: IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

от Vogelek23 20 Ноябрь 2020, 04:09
dernis писал(а):72 stopnie pod termowizją
Pytanie jest proste - jaką masz rezystancję do masy na pinach zasilania tego KBC? Jeśli niską (poniżej 100 ohm) to układ jest uszkodzony. A co do samego KBC - jeśli układ był w aukcji opisany jako DXO a przysłali CXO, to dostałeś towar niezgodny z opisem.

#5 Re: IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

от dernis 1 Февраль 2021, 19:35
dzięki za pomoc, zamówiłem z chin "nowy". Laptop działa :)

Rezystancje względem masy wyglądają tak samo na zasilaniu więc pewnie jest różnica w kompatybilności. Firma nie przyjęła reklamacji z racji lutowania układu... więc zgłosiłem niezgodności do allegro.

Re: IT8995 CXO i IT8995 DXO zamiennie?

от Google Adsense [BOT] 1 Февраль 2021, 19:35