• Imac 27" A1419 - 820-00134-A , zero reakcji.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Imac 27" A1419 - 820-00134-A , zero reakcji.

przez Iwozar 11 lutego 2021, 00:55
Witam

Potrzebuję pomocy w zdiagnozowaniu usterki w iMacu 27" A1419 , płyta 820-00134.
Od klienta otrzymałem informację , że iMac był w innym serwisie na wymianę zasilacza , bo iMac się nie włączał. Ponoć wymienili ale nie mam tego jak stwierdzić ale dalej zero reakcji.
Świeci się tylko 1 dioda diagnostyczna , przycisk power jest sprawny.
Co więcej , nie wiem po co , ten serwis stwierdził , że wymienią pastę na GPU i CPU , niestety nie wiedzieli jak się do tego zabrać i pokrzywili piny w gnieździe CPU.
Wyprostowałem piny i WYDAJE mi się , że jest tak jak powinno. Dodatkowo , źle przykręcili heatsink i CPU na rogach się wygiął trochę. Również wyprostowałem go ale nie wiem czy się nie uszkodził wewnątrz , a nie mam innego żeby podmienić.

Czy problemem może być CPU lub dalej gniazdo ? Czy jednak iMac powinien się odpalić ? Czy zasilacz jest winny ?

Proszę o pomoc od czego zacząć.

Obrazek

Re: Imac 27" A1419 - 820-00134-A , zero reakcji.

przez Google Adsense [BOT] 11 lutego 2021, 00:55

#2 Re: Imac 27" A1419 - 820-00134-A , zero reakcji.

przez matic 15 lutego 2021, 23:36
Iwozar napisał(a):źle przykręcili heatsink i CPU na rogach się wygiął trochę. Również wyprostowałem go ale nie wiem czy się nie uszkodził wewnątrz , a nie mam innego żeby podmienić.
Hello!
Such a bent CPU may be definitely internally damaged. The condition of the CPU socket is also questionable.

In such a case it is good to check the connections with LED CPU and RAM tester (pictures below).
Obrazek Obrazek

#3 Re: Imac 27" A1419 - 820-00134-A , zero reakcji.

przez Vogelek23 8 marca 2021, 00:11
Ten iMac powinien się włączyć nawet bez założonego CPU - oczywiście wyłączy się, ale powinien zaświecić drugą diodę po wciśnięciu włącznika. Jeśli zaświeca się pierwsza dioda i po wciśnięciu włącznika nie gaśnie, a mimo to brak jest reakcji na włącznik, to zasilacz jest sprawny. Miałem niedawno identyczny model na stole, z identycznym problemem - uszkodzony był SMC. Na chwilę obecną niedostępny nawet w Chinach, do pozyskania wyłącznie z płyt-złomów.

Re: Imac 27" A1419 - 820-00134-A , zero reakcji.

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2021, 00:11
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).