• Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez jatza 7 lutego 2021, 21:04
Witam,

Sprzęt reaguje na przyciski, na wyświetlaczu pojawiają się zmieniane funkcje, ale nic się nie włącza. Po podstawowych pomiarach stwierdziłem brak 12V.

Obrazek

Napięcie pojawia się, kiedy zewrę na ułamek sekundy bazę z kolektorem tranzystora BD242BFP i wtedy wieża normalnie działa. Nawet podmieniłem ten tranzystor na 2SA1488A, ale dalej to samo. Dlaczego to napięcie się nie włącza?
Proszę o pomoc.

Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez Google Adsense [BOT] 7 lutego 2021, 21:04

#2 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez Vogelek23 8 lutego 2021, 01:05
jatza napisał(a):Dlaczego to napięcie się nie włącza?
Pewnie dlatego, że tranzystor 7241 nie jest sterowany. Ten tranzystor występuje tutaj w układzie klasycznego stabilizatora liniowego, natomiast nieklasyczne jest jego sterowanie - w bazie jest tranzystor 7242, który "robi" za diodę Zenera. Czy masz resztę napięć, pokazanych na powyższym wycinku? Mam na myśli 5.6V na pinie 1 złącza 1223 oraz 5.6V na emiterze i 5V na bazie tranzystora 7243.

#3 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez jatza 8 lutego 2021, 02:10
pin 1 złącza 1223 - 5,75V

7243 emiter - 195 mV

7243 baza - 88 mV

#4 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez Vogelek23 8 lutego 2021, 02:31
Jakie masz napięcie do masy na katodzie diody 6221 (lub 6222) w momencie podłączenia zasilania, gdy na pinach 1 i 2 złącza 1210 pojawia się 30V napięcia +B?

#5 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez jatza 8 lutego 2021, 15:58
Na katodach tych diód U=195mV względem masy.

#6 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez Vogelek23 9 lutego 2021, 06:39
Wymontuj tranzystor 7245 i ponów pomiar - pamiętaj, żeby pomiaru dokonać w momencie podłączania zasilania, nie przed ani po (należy przy tym odczekać ok. 1-2 minuty po odłączeniu zasilania, aż kondensator 2248 rozładuje się). Jeśli wynik pomiaru się nie zmieni, zmierz napięcia do masy po obu stronach rezystorów 3242 oraz 3247 i sprawdź ich połączenia z +B (30V) oraz masą, a także zmierz czy ich rezystancje są prawidłowe. Jeśli wszystko będzie OK, wymień kondensator 2248. Rozumiem, że napięcie +B (30V) masz poprawne?

Działanie tego obwodu jest stosunkowo proste - w momencie podłączenia zasilania kondensator 2248 działa jak zwora, przez co na skutek obecności dzielnika, złożonego z rezystorów 3242/3247, na rezystor 3246 jest podawane na chwilę napięcie o wartości 1/3 napięcia +B, czyli ok. 10V (co wynika ze stosunku podziału dzielnika). Następnie to napięcie trafia na diodę 6221 a dalej na diodę Zenera 6222, której zadaniem jest ograniczenie tego impulsu napięciowego do wartości 5,6V. Ten impuls powoduje otwarcie tranzystora 7243 (prąd płynie od emitera do bazy i przez rezystor R3252 do masy), co z kolei powoduje otwarcie tranzystora 7242, który zamyka do masy obwód bazy tranzystora 7241, powodując wystąpienie na kolektorze tego tranzystora impulsu napięcia. Impuls ten powoduje wzbudzenie generatora, opartego na tranzystorze 7243 (dzięki obecności diody 6220 i kondensatora 2253). Generator ten działa z wypełnieniem około 40%, stąd redukcja napięcia na wyjściu stabilizatora (kolektor 7241) z 30V do 12V.

#7 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez jatza 9 lutego 2021, 23:09
Kolego Vogelek, wielkie dzięki za pomoc.

Winowajcą okazał się kondenator 2248 25v/47uf. Akurat miałem pod ręką 50v/47uf, więc taki wlutowałem. Może taki być?
I jeszcze jedna sprawa. Przepaliły się dwa rezystory niskoomowe 3R3 na płycie sterującej zmieniarką CD, zasilające drivery silników. Wstawiłem tam zwory. Mogę to tak zostawić?
Na schemacie przy tych rezystorach jest symbol wykrzyknika w trójkącie. Co to oznacza?

#8 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

przez jatza 15 lutego 2021, 02:57
Wlutowałem rezystory smd 3R3. Sprzęt działa, jak należy.