• Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от jatza 7 Февраль 2021, 22:04
Witam,

Sprzęt reaguje na przyciski, na wyświetlaczu pojawiają się zmieniane funkcje, ale nic się nie włącza. Po podstawowych pomiarach stwierdziłem brak 12V.

Изображение

Napięcie pojawia się, kiedy zewrę na ułamek sekundy bazę z kolektorem tranzystora BD242BFP i wtedy wieża normalnie działa. Nawet podmieniłem ten tranzystor na 2SA1488A, ale dalej to samo. Dlaczego to napięcie się nie włącza?
Proszę o pomoc.

Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от Google Adsense [BOT] 7 Февраль 2021, 22:04

#2 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от Vogelek23 8 Февраль 2021, 02:05
jatza писал(а):Dlaczego to napięcie się nie włącza?
Pewnie dlatego, że tranzystor 7241 nie jest sterowany. Ten tranzystor występuje tutaj w układzie klasycznego stabilizatora liniowego, natomiast nieklasyczne jest jego sterowanie - w bazie jest tranzystor 7242, który "robi" za diodę Zenera. Czy masz resztę napięć, pokazanych na powyższym wycinku? Mam na myśli 5.6V na pinie 1 złącza 1223 oraz 5.6V na emiterze i 5V na bazie tranzystora 7243.

#3 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от jatza 8 Февраль 2021, 03:10
pin 1 złącza 1223 - 5,75V

7243 emiter - 195 mV

7243 baza - 88 mV

#4 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от Vogelek23 8 Февраль 2021, 03:31
Jakie masz napięcie do masy na katodzie diody 6221 (lub 6222) w momencie podłączenia zasilania, gdy na pinach 1 i 2 złącza 1210 pojawia się 30V napięcia +B?

#5 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от jatza 8 Февраль 2021, 16:58
Na katodach tych diód U=195mV względem masy.

#6 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от Vogelek23 9 Февраль 2021, 07:39
Wymontuj tranzystor 7245 i ponów pomiar - pamiętaj, żeby pomiaru dokonać w momencie podłączania zasilania, nie przed ani po (należy przy tym odczekać ok. 1-2 minuty po odłączeniu zasilania, aż kondensator 2248 rozładuje się). Jeśli wynik pomiaru się nie zmieni, zmierz napięcia do masy po obu stronach rezystorów 3242 oraz 3247 i sprawdź ich połączenia z +B (30V) oraz masą, a także zmierz czy ich rezystancje są prawidłowe. Jeśli wszystko będzie OK, wymień kondensator 2248. Rozumiem, że napięcie +B (30V) masz poprawne?

Działanie tego obwodu jest stosunkowo proste - w momencie podłączenia zasilania kondensator 2248 działa jak zwora, przez co na skutek obecności dzielnika, złożonego z rezystorów 3242/3247, na rezystor 3246 jest podawane na chwilę napięcie o wartości 1/3 napięcia +B, czyli ok. 10V (co wynika ze stosunku podziału dzielnika). Następnie to napięcie trafia na diodę 6221 a dalej na diodę Zenera 6222, której zadaniem jest ograniczenie tego impulsu napięciowego do wartości 5,6V. Ten impuls powoduje otwarcie tranzystora 7243 (prąd płynie od emitera do bazy i przez rezystor R3252 do masy), co z kolei powoduje otwarcie tranzystora 7242, który zamyka do masy obwód bazy tranzystora 7241, powodując wystąpienie na kolektorze tego tranzystora impulsu napięcia. Impuls ten powoduje wzbudzenie generatora, opartego na tranzystorze 7243 (dzięki obecności diody 6220 i kondensatora 2253). Generator ten działa z wypełnieniem około 40%, stąd redukcja napięcia na wyjściu stabilizatora (kolektor 7241) z 30V do 12V.

#7 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от jatza 10 Февраль 2021, 00:09
Kolego Vogelek, wielkie dzięki za pomoc.

Winowajcą okazał się kondenator 2248 25v/47uf. Akurat miałem pod ręką 50v/47uf, więc taki wlutowałem. Może taki być?
I jeszcze jedna sprawa. Przepaliły się dwa rezystory niskoomowe 3R3 na płycie sterującej zmieniarką CD, zasilające drivery silników. Wstawiłem tam zwory. Mogę to tak zostawić?
Na schemacie przy tych rezystorach jest symbol wykrzyknika w trójkącie. Co to oznacza?

#8 Re: Wieża Philips FW-P75/34 - brak napięcia w linii 12V.

от jatza 15 Февраль 2021, 03:57
Wlutowałem rezystory smd 3R3. Sprzęt działa, jak należy.