• Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

dawido77 16 Лютого 2021, 20:46
Witam, kartę graficzną grzeję od dołu do temperatury ok 90 stopni (2 x promiennik ceramiczny 400W) od góry temperatura na powierzchni karty ok 220 stopni (promiennik ceramiczny 250W) odległość od płyty 10 - 15 mm. Czas nagrzewania 30 - 45 minut. Przy takich parametrach dwa mosfety już udało mi się zdjąć a z trzecim mam problem. Kondensatory montowane metodą przewlekaną od temperatury same wypadają z płytki a mosfet nawet nie drgnie.
Czy tranzystor może być tak mocno zwarty do płyty że nie będę mógł go zdjąć?
Macie jakieś patenty na takie uszkodzenia?
Jak najlepiej zabezpieczyć elementy znajdujące się w pobliżu uszkodzonego tranzystora aby się mocno nie nagrzewały ( np. wspomniane elementy przewlekane ) przy próbie wymiany mosfeta?

Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

Google Adsense [BOT] 16 Лютого 2021, 20:46

#2 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

michalmwp 16 Лютого 2021, 23:50
Jeśli tranzystor bardzo się nagrzewał podczas pracy to faktycznie tak się dzieje. Topnikiem oczywiście polewasz?
Obawiam się że będziesz musiał go zebrać mechanicznie, jakiś mały frez i jazda.

Grzejesz całą płytę na stacji więc szybciej i wygodniej byłoby od góry grzać HA a nie promiennikiem. Temperaturę ustawiasz na 300 st i ja nie zejdzie to prawdopodobnie już go nie ruszysz w cywilizowany sposób. Wcześniej poćwicz na złomie.

Co do zabezpieczenia, to kondensatory elektrolityczne i złącza będące w zasięgu górnego promiennika przykrywam/owijam podwójną warstwą folii aluminiowej. Nie eksplodują, nic się nie topi.

#3 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

Vogelek23 16 Лютого 2021, 23:55
dawido77 написав:Czy tranzystor może być tak mocno zwarty do płyty że nie będę mógł go zdjąć?
Jeśli doszło do spalenia tego elementu, to mógł się przyspawać do płyty, a wtedy to nawet opalarką go nie wyciągniesz. Wklej zdjęcie tego tranzystora, to będzie łatwiej ocenić szanse jego wylutowania.

#4 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

dawido77 17 Лютого 2021, 20:49
Na zdjęciu nic nie będzie widać. Ten mosfaet ma tylko delikatnie wybrzuszoną obudowę i nic więcej nie widać.
Próbowałem HA ale nic nie pomogło, następnie grzanie promiennikiem ceramicznym od dołu 100 stopni od góry było już 300 i nic się nie ruszył. Tym razem miejsce wokół uszkodzonego tranzystora obłożyłem folia aluminiową zostawiając tylko odkrytą powierzchnie w miejscu mosfeta jakieś 15 x 15 mm.
Czy tak mała powierzchnia nie okryta folią jest ok czy raczej powinna być większa aby większa część płyty się nagrzała?

#5 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

psikus123 17 Лютого 2021, 21:44
Myślę, że powinieneś mechanicznie go zdjąć, jak się przyspawał to grzanie nic nie da, ja mam na takie przypadki cnc3018

#6 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

dawido77 18 Лютого 2021, 08:43
Jeśli chodzi o mechaniczne zdjęcie tego mosfeta to mam pod ręką jedynie multiszlifierke. Wydaje mi się że ta karta i tak już jest na śmietnik bo chociaż zacznę działać ta multiszlifierka to pewnie uszkodzę druk.

#7 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

Vogelek23 18 Лютого 2021, 13:32
dawido77 написав:Na zdjęciu nic nie będzie widać. Ten mosfaet ma tylko delikatnie wybrzuszoną obudowę i nic więcej nie widać.
Nie rozumiem zatem, po co zakładasz wątek, skoro nie masz zamiaru wykonywać czynności, o które jesteś proszony? Z takim podejściem nie licz na to, że uzyskasz jakąkolwiek sensowną pomoc na tym forum, bo to Ty masz sprzęt przed sobą, nikt inny. Bazując zatem na Twoim opisie słownym, że MOSFET ma jedynie wybrzuszoną obudowę i nic więcej, to moim zdaniem zwyczajnie źle go lutujesz, dlatego nie możesz wylutować.

#8 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

dawido77 18 Лютого 2021, 19:56
Зображення

#9 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

michalmwp 18 Лютого 2021, 23:14
Element nie musi być zwęglony żeby się przyspawał. Naprawiałem kiedyś routerboardy Ubiquiti na układach AR7241. Ich normalna temperatura pracy to kilkadziesiąt st.C., na maszcie w pełnym słońcu w obudowie mogło być ponad setkę. Po kilku latach nieprzerwanej pracy nie mogłem ich wylutować mimo że były "sprawne".
Jeśli na tej karcie mosfet jest wybrzuszony to mógł się bardzo nagrzewać i wg mnie nie wylutujesz go. Pozostaje tylko mechaniczne zdarcie.
Możesz frezem zebrać plastikową obudowę do metalowej podstawy struktury. Nakładasz na nią dużą kroplę cyny z topnikiem i grzejesz bardzo grubym grotem. Cyna ma tylko przetransferować ciepło z grota. Jeśli elektroda mosfeta nie przyspawała się, powinna po chwili odejść.

#10 Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

Vogelek23 19 Лютого 2021, 02:55
dawido77 написав:Czas nagrzewania 30 - 45 minut
Lutownicą hot-air ściągniesz ten tranzystor w około 1 minutę - nie szkoda Ci życia na taką zabawę promiennikami IR? Ponadto, patrząc na zdjęcie, widzę nieopodal tego tranzystora coś, co przypomina śrubę lub nakrętkę - czy na czas lutowania to coś zostało usunięte? Bo taki metalowy element działa jak radiator, odbierając i rozpraszając sporo ciepła z tranzystora podczas lutowania - a tranzystor z pewnością jest przylutowany do sporego skrawka miedzi, która dodatkowo rozprasza ciepło.

Re: Problem z wylutowaniem mosfeta na karcie graficznej.

Google Adsense [BOT] 19 Лютого 2021, 02:55
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей