• Bios Hp 8460p i prośba o wytłumaczenie sytuacji

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Bios Hp 8460p i prośba o wytłumaczenie sytuacji

przez rubin19 18 lutego 2021, 12:38
Witam,
jeżeli umieściłem temat w złym dziale to przepraszam i proszę o przeniesienie.
Sprawa wygląda następująco zakupiłem płytę na jednej ze stron. Na moje nieszczęście nie zgłębiłem tematu.
Płyta sprawna lecz ma hasło bios, w momencie zakupu płyty myślę sobie mam dwie identyczne wiec przerzucę tylko pamięć bios i powinno działać. Płyta przyszła zgodna z opisem , przelutowałem pamięć i tu moje zdziwienie.
Płyta nie wstaje jedyne co się dzieje to krótkie mignięcie caps lock i diody przy włączniku. wlutowałem następną pamięć efekt ten sam. Pobrałem wsad z tego forum i to samo. Moje pytanie jest następujące czy ja coś robię nie tak czy po prostu dane laptopa zapisane są w innym miejscu? A może ME region robi tu problem?

Re: Bios Hp 8460p i prośba o wytłumaczenie sytuacji

przez Google Adsense [BOT] 18 lutego 2021, 12:38

#2 Re: Bios Hp 8460p i prośba o wytłumaczenie sytuacji  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 19 lutego 2021, 03:47
rubin19 napisał(a):Na moje nieszczęście nie zgłębiłem tematu (...) czy ja coś robię nie tak czy po prostu dane laptopa zapisane są w innym miejscu? A może ME region robi tu problem?
No, nie zgłębiłeś. Z tym modelem trzeba się obchodzić jak z jajkiem. Jeśli wsad BIOS w płycie dawcy miał niższy ME Region to mogło dojść do "zbrickowania" PCH i tutaj to raczej tylko wymiana Cię ratuje. Ponadto, ta płyta ma TPM, co determinuje nieco inne podejście do zabezpieczeń - ale tej kwestii nie będę ciągnął dalej z uwagi na ten wątek: ogloszenie-oferty-pytania-dotyczace-hasel-kluczy-produktu-zabezpieczen-t9889.html

#3 Re: Bios Hp 8460p i prośba o wytłumaczenie sytuacji

przez rubin19 19 lutego 2021, 10:06
Po wlutowaniu pierwotnej kości płyta normalnie wstaje. Nawet jakby się uszkodziła to i tak złom bo szans na zdjęcie hasła przez HP jest marna, z tego względu że sama płyta to nie cały laptop. Płyta przeznaczona na części. Temat do zamknięcia dziękuję za zainteresowanie.

Re: Bios Hp 8460p i prośba o wytłumaczenie sytuacji

przez Google Adsense [BOT] 19 lutego 2021, 10:06